Αχτσιόγλου: 30.000-150.000€ σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες κοινωνικές επιχειρήσεις

Αχτσιόγλου: 30.000-150.000€ σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες κοινωνικές επιχειρήσεις

Χρηματοδότηση ύψους 30.000 έως 150.000 ευρώ θα μπορούν να λάβουν μικρές, μεσαίες και μεγάλες κοινωνικές επιχειρήσεις ώστε να δοθεί σημαντική ώθηση στα νέα παραγωγικά εγχειρήματα συλλογικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ανήγγειλε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου.

Οι δηλώσεις της κυρίας Αχτσιόγλου έγιναν κατά τα εγκαίνια της πρώτης Περιφερειακής Έκθεσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) που συνδιοργάνωσε το υπουργείο με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, παρουσία και της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου.

«Σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, σκοπός είναι να ενισχύσουμε νέα επιχειρηματικά σχέδια, να ενισχύσουμε τον εξοπλισμό των υφιστάμενων εγχειρημάτων ή των νέων εγχειρημάτων. Προσβλέπουμε ότι μέσω αυτής της υποστήριξης των υφιστάμενων, αλλά και τις επιδοτήσεις για τη δημιουργία νέων εγχειρημάτων, θα έχουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να έχουμε και την αντανάκλαση στη μείωση της ανεργίας που θέλουμε. Οι σχετικές προσκλήσεις περιμένουμε να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων τριών μηνών», σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου.

Η υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στη δημιουργία ταμείου κοινωνικής οικονομίας που θα χρηματοδοτεί δράσεις και προγράμματα για την ενίσχυση των φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας το οποίο θα μπορεί να χορηγεί μικροπιστώσεις, μικροδάνεια για επενδυτικές δαπάνες και κεφάλαια κίνησης.

Αναφερόμενη στους μελλοντικούς στόχους για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας ανέφερε ότι στο υπουργείο προσπαθεί να επιτρέψει την αυτόνομη ανάπτυξη των εγχειρημάτων, αλλά ταυτόχρονα το κράτος να είναι δίπλα ώστε να ενισχύει, προκειμένου να δώσει ώθηση.

Η υπουργός ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα δημιουργηθούν κέντρα στήριξης σε όλη την Ελλάδα. «Αυτή η δράση», σημείωσε, «είναι προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων περίπου και προβλέπει τη δημιουργία 90 κέντρων στήριξης σε όλη την Ελλάδα, ενώ θα δοθούν 127.000 ευρώ στα κέντρα αυτά για 30 μήνες. Η σχετική πρόσκληση θα «βγει στον αέρα» εντός των επόμενων 2 εβδομάδων.

«Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας έχει μία στρατηγική αναπτυξιακή για το μέλλον, τι θα κάνουμε δηλαδή από τον Αύγουστο και μετά που τελειώνουν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής», τόνισε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η υπουργός υπογράμμισε ότι η ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας την οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση -μετά και από όλα τα περιφερειακά συνέδρια που έγιναν- και την οποία ενέκριναν οι θεσμοί, έχει ως κεντρική προτεραιότητα την ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

«Η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης», σημείωσε, «έχει ως πυρηνικό της στοιχείο την εργασία, την προστασία της εργασίας, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και της διαπραγματευτικής τους ισχύος. Έχει ως κεντρική προτεραιότητα την ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ως πρότυπο της οικονομικής δραστηριότητας που θέλουμε να έχουμε ακριβώς διότι διασφαλίζει όλα αυτά στο εργασιακό πεδίο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο την τοποθετήσαμε σε κορυφαία θέση στο στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσιάσαμε στο Eurogroup και στην ελληνική κοινωνία», σημείωσε.

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι μετά και τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν, σήμερα υπάρχουν περίπου 1.100 επιχειρήσεις καταγεγραμμένες στο μητρώο της ειδικής γραμματείας κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και υπογράμμισε ότι «ο νόμος έδωσε τη δυνατότητα να πολλαπλασιαστούν τα εγχειρήματα καθώς ήρε θεσμικά εμπόδια που υπήρχαν προηγούμενα.

Παράλληλα το υπουργείο σχεδιάζει την εισαγωγή σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, την ενημέρωση και την εκπαίδευση για το πώς στήνεται ένα εγχείρημα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

«Ξεκινάμε με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και μεταπτυχιακά προγράμματα και ήδη έχουμε κάνει μία πρώτη συνεργασία με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, με το οποίο θα υπογράψουμε και το σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας» σημείωσε η υπουργός.

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ως προσωπική της πρόκληση, την ενοποίηση της νομοθεσίας των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, των συνεταιριστικών εγχειρημάτων, σημειώνοντας ότι «τα συνεταιριστικά εγχειρήματα στη χώρα μας που κάποια στιγμή άνθισαν, κατέρρευσαν μέσα από τις πολλές παθογένειες των ίδιων αλλά και των προβλημάτων που είχε η κρατική τους υποστήριξη. Νομίζω πως όλο αυτό το πεδίο χρήζει μιας γενναίας αναμόρφωσης και αναγέννησης σε νομοθετικό επίπεδο, προκειμένου να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα στηρίζει και θα ενισχύει τα υγιή συνεταιριστικά παραγωγικά εγχειρήματα. Η ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, ήταν και παραμένει βασική κυβερνητική προτεραιότητα».

Η κ. Αχτσιόγλου και η κ. Φωτίου στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης, συνοδευόμενες από τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα. Η έκθεση, στην οποία μετέχουν 35 συνεταιριστικές επιχειρήσεις, θα λειτουργήσει και αύριο Σάββατο, στους χώρους της «Αγοράς Αργύρη».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Documento Newsletter