Αξιολόγηση Βορίδη στο δημόσιο με «μαστίγιο και καρότο» αλα Κεραμέως – Πριμ παραγωγικότητας για λίγους

Αξιολόγηση Βορίδη στο δημόσιο με «μαστίγιο και καρότο» αλα Κεραμέως – Πριμ παραγωγικότητας για λίγους

Την τακτική των πολλαπλών ταχυτήτων στον δημόσιο τομέα, για δομές και υπαλλήλους, ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω του νέου συστήματος αξιολόγησης στο δημόσιο.  Δεν ανοίγει μόνο την όρεξη των οικονομικών προσδοκιών, και με προεκλογική στόχευση, μέσω του πριμ παραγωγικότητας, αλλά καλλιεργεί  τον… δημοσιουπαλληλικό αυτοματισμό για πειθήνια στοχοθεσία. Παρά το ότι ο υπουργός Εσωτερικών  Μάκης Βορίδης διατείνεται ότι η αξιολόγηση δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, διατηρούνται οι διαχωρισμοί σε εξαιρετικούς, ανεπαρκείς έως ανεπίδεκτους υπαλλήλους ως προς δεξιότητες που τίθενται (αν και χωρίς βαθμολόγηση) για κριτήρια «κατάταξης». Οι υπάλληλοι  αυτοί που δεν είναι σε θέσεις ευθύνης γίνονται κρίκοι στο κυνήγι της «αριστείας» των προϊσταμένων τους που βαθμολογούνται  για τις επιδόσεις των υφισταμένων τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ανακατεύει τα πάμπολλα συστήματα αξιολόγησης που «πέρασαν» εδώ και χρόνια ελληνικές κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων, με … ολίγη από  διεθνείς πρακτικές. Εμφανίζει  ένα ακόμα σύστημα αξιολόγησης στο δημόσιο, αυτή τη φορά διά…χειρός Μάκη Βορίδη. «Κουλτούρα αξιολόγησης» θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια του υπουργού Μάκη Βορίδη στον δημόσιο τομέα, κατ΄ αντιστοιχία, με την τακτική της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στους εκπαιδευτικούς. Οι γαλάζιοι επιτελείς  επιδιώκουν να «σπάσουν» τις πολιτικές αντιστάσεις στις στοχεύσεις του νεοφιλελεύθερου κράτους που χτίζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Διαβάστε επίσης: Ο Βορίδης αξιολογεί τους δημοσίους υπαλλήλους σαν να είναι προϊόντα

Στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων θα λαμβάνεται υπ΄όψιν η αξιολογική κρίση για δεξιότητες (και αργότερα για στοχοθεσία). Προβλέπεται ότι αν υπάρχει αρνητική αξιολόγηση προϊσταμένου διεύθυνσης (2 με μέγιστο το 5), τότε θα χρειάζεται ο αξιολογητής του (προϊστάμενος γεν.διεύθυνσης) να καταγράψει στην έκθεση αξιολόγησης γεγονότα, πραγματικά περιστατικά που οδήγησαν στη δυσμενή κρίση. Πάντως, η αρνητική αξιολόγηση με βαθμό 2 αποτελεί λόγο απαλλαγής προϊσταμένου από την υπηρεσία.

Σε επόμενο στάδιο, μέσω της εφαρμογής της στοχοθεσίας, θα χρησιμοποιηθεί η αξιολόγηση των δημόσιων δομών σαν κριτήριο ακόμα και για τις προσλήψεις, όπως σημείωσε και ο Μάκης Βορίδης κατά τη συνέντευξη τύπου σχετικά με την αξιολόγηση (18.5.2022).  Με άλλα λόγια, το υπουργείο Εσωτερικών θα σταθμίζει αν οι δομές ανταποκρίνονται με επάρκεια στους στόχους που θέτει η κεντρική διοίκηση για να κάνει δεκτά (και πόσα) αιτήματα των υπηρεσιών για να προσλάβουν υπαλλήλους! Είναι κάτι αντίστοιχο με την προώθηση του «τεμαχισμού» των δημόσιων σχολείων, κάτι που με βάση την αξιολογική τους κατάταξη, μπορεί να οδηγήσει προοπτικά στο να έχουν να περιμένουν λιγότερη ή μεγαλύτερη ενίσχυση από τον κρατικό κορβαρνά και να αναζητούν όρους οικονομικής επιβίωσης, λιγότερο ή περισσότερο, στην ιδιωτική «καλοσύνη», ιδιωτών, χορηγών, εταιρειών, «φιλάνθρωπων» ιδρυμάτων.

Παράλληλα, βάζει υπό επιτήρηση το προσωπικό σε υπουργεία, δήμους, περιφέρειες, αποκεντρωμένες διοικήσεις,   με «μάτι» του «μεγάλου κυβερνητικού αδελφού» τους Συμβούλους Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, τον συντονισμό των οποίων αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών  (Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα).

Δημιουργείται ένα δίκτυο συμβούλων (από επιλεγμένους, μέσω προκήρυξης, δημόσιους υπαλλήλους) που θα εγκατασταθούν σε δημόσιες υπηρεσίες υπουργείων, ΟΤΑ κλπ. με πολλαπλούς ρόλους. Θα προτείνουν την  υλοποίηση πολιτικών και δράσεων για τη λειτουργία των υπηρεσιών αλλά και θα έχουν το καθήκον να συγκεντρώνουν στοιχεία και δεδομένα για θέματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κι όλα αυτά θα τα μεταφέρουν και θα ενημερώνουν τη Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα…

Δείτε επίσης: Η αξιολόγηση, ο νεοφιλελευθερισμός και άλλα ανέκδοτα

Πριμ παραγωγικότητας

Το μπόνους παραγωγικότητας δεν θα το πάρει η πλειονότητα των δημόσιων υπαλλήλων, μα ούτε και μεγάλος αριθμός «αρίστων», παρά τις ηχηρές προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.   Συνδέεται με την αξιολόγηση που προωθεί η ΝΔ αλλά δεν  μπαίνουν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, στην «κούρσα» και οι 200.000 (εκ των οποίων 15.000 προϊστάμενοι) προς αξιολόγηση δημόσιοι υπάλληλοι.

Στην αιχμή του δόρατος της κινητροδοσίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών,  θα είναι 6.000 υπάλληλοι που εμπλέκονται στην προώθηση των έργων του ταμείου Ανάκαμψης και θα μοιραστούν 10.000.000 ευρώ!

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ορίσει  για την πιλοτική εφαρμογή του πριμ αποδοτικότητας  για φέτος, τα 35.000.000 ευρώ και δεν μπορεί να ξεπερνά σε ατομικό επίπεδο το 15% του ετήσιου μισθού του υπαλλήλου. Τα ποσά επιμερίζονται σε 20.000.000 ευρώ για εμπλεκόμενους υπαλλήλους στα ετήσια Σχέδια Δράσης των Υπουργείων, σε  10.000.000 ευρώ για εκείνους που ασχολούνται με τα Έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ταμείο Ανάκαμψης) και σε  5.000.000 ευρώ για την υλοποίηση δημοσιονομικών στόχων. Κατά το υπουργείο Εσωτερικών, με απόφαση Προϊσταμένου Διεύθυνσης καθορίζεται ο αριθμός των υπαλλήλων, οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση των τιθέμενων στόχων και έργων, οι οποίοι λαμβάνουν επιπλέον ανταμοιβή.

Με βάση όσα είπε στη συνέντευξη τύπου ο Μάκης Βορίδης  τίθενται σε προτεραιότητα  οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι  που εργάζονται για την προώθηση των έργων που συνδέονται με το ταμείο Ανάκαμψης. Ετσι, ουσιαστικά, δημιουργείται ένα οικονομικό κίνητρο και ευνοϊκή συνθήκη οικονομικών απολαβών για έναν  μικρό αριθμό υπαλλήλων (6.000 υπάλληλοι)….

Στον …πάγο προσώρας το ενιαίο μισθολόγιο

Ούτε λόγος από την κυβέρνηση της ΝΔ για αναθεώρηση του ενιαίου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα, με βάση τις οικονομικές συνθήκες και τον πληθωρισμό, με δεδομένο ότι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων είναι χαμηλοί και «παγωμένοι» εδώ και κοντά δέκα χρόνια. Σε σχετική ερώτηση από το «Documento» προς τον  υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη , εκείνος περιορίστηκε να πει ότι δεν ερωτάται ο κατάλληλος υπουργός ενώ δεν συμπλήρωσε επ΄αυτού κάτι όταν προστέθηκε στην επισήμανση αν έχουν γίνει συζητήσεις του ΥΠΕΣ με τον κατάλληλο υπουργό, δηλαδή τον υπουργό οικονομικών.

Εκλογολογίας το ανάγνωσμα

Και η εκλογολογία δεν έλειψε στη συνέντευξη τύπου για την αξιολόγηση στο δημόσιο. Την προκάλεσε μια δημοσιογραφική ερώτηση  που ουσιαστικά εμμέσως αποτύπωσε τον προβληματισμό για …προεκλογικό κίνητρο των κυβερνητικών εξαγγελιών.

Ήταν αρκετός ένας  παραλληλισμός  (Γιάννης Ευσταθίου-Star TV) με την ΠΑΣΟΚική αξιολόγηση,  το 2004, όταν  ο τότε υπουργός Εσωτερικών  Κώστας Σκανδαλίδης είχε φέρει νομοθέτημα για την αξιολόγηση στο δημόσιο, μόνο που αποδείχθηκε ότι ήταν το τελευταίο εκείνης της κυβέρνησης, μια και λίγο μετά προκηρύχθηκαν εκλογές. Άμεση η υπουργική αμηχανία, αλλά ο Μάκης Βορίδης της έδωσε διέξοδο με μια χαριτολόγα ερώτηση: «Λέτε να μας βρει κι αυτό;». Για να συμπληρώσει: «Ελπίζω πως όχι»…

Δείτε το σχετικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών

Documento Newsletter