Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχεται η ακίνητη περιουσία του Γηροκομείου Αθηνών.
Ωστόσο, εξαιτίας της κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης μέχρι πρόσφατα, το ίδρυμα είχε οδηγηθεί σε κατάρρευση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και η ζωή των λιγοστών εναπομεινάντων σ’ αυτό ηλικιωμένων από τις κακές συνθήκες υγιεινής, σίτισης και περίθαλψης, κατήγγειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Ο Γιώργος Καμίνης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, μαζί με την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Ίδρυμα.
Ουδείς, ωστόσο, γνωρίζει, όπως επισημάνθηκε, τον ακριβή αριθμό των ακινήτων και το ύψος της περιουσίας αυτής. Ακόμη, προσωπικοί λογαριασμοί της προηγούμενης διοίκησης με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, εκατοντάδες ακίνητα για τα οποία δεν καταβάλλονται ενοίκια, παγκάρια των δυο εκκλησιών που βρίσκονται εντός του χώρου και μέσα σε δύο μήνες η καταμέτρηση των χρημάτων που έγινε ήταν με όση ενός χρόνου προηγούμενα, συνθέτουν τη νοσηρή κατάσταση που επικρατούσε σ’ αυτό μέχρι πριν 2,5 μήνες, που τοποθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή.
Επίσης, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ οφειλές προς τους εργαζομένους που ήταν απλήρωτοι επί μήνες, ΙΚΑ, εφορία κ.α. Η προηγούμενη διοίκηση με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη Προκόπιο Μπούμπα, κηρύχθηκε έκπτωτη με απόφαση του δήμου, ύστερα από σωρεία στοιχείων και καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας. Όπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, «η ήδη έκπτωση διοίκηση υπό τον Προκόπη Μπούμπα, ελέγχεται για πολλά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, μεταξύ των οποίων αυτά της απιστίας και της υπεξαίρεσης σε βάρος του Ιδρύματος και την περιουσίας του και άλλα που μετά από πολύχρονη έρευνα και ανάκριση στοιχειοθέτησε η Εισαγγελία και ο Ανακριτής κατά εγκλημάτων Διαφθοράς».
Σύμφωνα με τον Γιώργο Καμίνη, « από το 2013 ο δήμος Αθηναίων προσπαθεί, ασκώντας την από το κράτος ανατεθειμένη σε αυτόν εποπτεία, να επαναφέρει σε τάξη το Ίδρυμα και να επιβάλει την νομιμότητα και την διαφάνεια προς όφελος των τροφίμων, των εργαζομένων και των πολιτών, που με την φιλανθρωπική δράση τους στηρίζουν το Γηροκομείο». Όμως, πρόσθεσε, «η έκπτωτη διοίκηση του Γηροκομείου όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε προς τις επιταγές του νόμου, αλλά αρνήθηκε με κάθε τρόπο, ακόμα και με φυσική παρεμπόδιση, κάθε έλεγχο και εποπτεία. Τρεις τοποθετήσεις επιτρόπου από τον δήμο Αθηναίων απέβησαν άκαρπες, αφού η διοίκηση του Γηροκομείου δεν τους επέτρεψε να ασκήσουν τα καθήκοντά τους».
Αφού λοιπόν εξαντλήθηκαν όλα τα ήπια μέτρα για την συμμόρφωση του Γηροκομείου, κι αφού ήδη από το καλοκαίρι που μας πέρασε το Γηροκομείο παραβίασε απόφαση Δικαστηρίου που επιτάσσει την συνεργασία και την παροχή στοιχείων, ο δήμος Αθηναίων αποφάσισε να ασκήσει πλέον επεμβατική εποπτεία και με την εξουσία που του δίνει ο νόμος για την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Κήρυξε έτσι, έκπτωτο το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου και διόρισε προσωρινή διοικούσα και διαχειριστική επιτροπή, που θα διοικήσει το σωματείο για ένα εξάμηνο, με διαφάνεια και έλεγχο και εν τέλει μετά την διενέργεια αδιάβλητων εκλογών θα παραδώσει εκ νέου το σωματείο σε νέα διοίκηση. Από την πλευρά της, η έκπτωτη διοίκηση του Αρχιμανδρίτη Προκόπιου Μπούμπα, κατέφυγε στην Δικαιοσύνη, προσπαθώντας να αποτρέψει την τοποθέτηση της προσωρινής διοικούσας και διαχειριστικής επιτροπής.
Με την 318/2016 απόφασή του το ακυρωτικό εφετείο απέρριψε ήδη το αίτημά της, για αναστολή της απόφασης του δήμου με το σκεπτικό ότι η απόφαση του δήμου ″υπαγορεύτηκε από λόγους δημοσίου συμφέροντος σχετικά με διαχειριστικές ανωμαλίες που διαπιστώθηκαν στο σωματείο και με την ανάγκη προστασίας προσώπων τρίτης ηλικίας″. Εξαιτίας όλων αυτών σήμερα, από τις 12 πτέρυγες που διαθέτει το Γηροκομείο λειτουργούν μόνο τρεις με 105 υπερήλικες. Κάνοντας έναν απολογισμό των 2,5 μηνών που έχουν αναλάβει, τα μέλη της προσωρινής διοικούσας επιτροπής, ανέφεραν ότι ο έλεγχος που έχουν διεξάγει μέχρι στιγμής, αποκάλυψε και νέα επιλήψιμα στοιχεία, τα οποία έχουν πάρει τη νομική οδό διερεύνησης, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες. Ακόμη, ξαναλειτούργησαν μετά από τρία χρόνια τα μαγειρεία, προετοιμάζοντας σε πρώτη φάση το βραδινό φαγητό, άρχισε η λεπτομερής καταγραφή και αναζήτηση όλων των περιουσιακών στοιχείων, ενώ την νομική οδό παίρνουν οι δεκάδες περιπτώσεις ενοικιαζομένων ακινήτων του ιδρύματος, που ήταν παρανόμως κατειλημμένα και οι ενοικιαστές τους δεν απέδιδαν τα μισθώματα.
Επίσης, με ενέργειες της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου, υπήρξε χορηγία για την μεσημεριανή σίτιση των ηλικιωμένων για τους μήνες Δεκέμβριο 2016 και Ιανουάριο 2017 και από τις αρχές του επόμενου μήνα το αναλαμβάνει αυτό ο δήμος Αθηναίων. Παράλληλα, θερμάνθηκαν οι χώροι φιλοξενίας των ηλικιωμένων που δεν είχαν θερμανθεί τα τελευταία τρία χρόνια με οικονομική χορηγία για αγορά πετρελαίου από το Σύλλογο Αθηναίων Νέας Υόρκης κ.α.