«Αβέβαιη» παραμένει μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν

«Αβέβαιη» παραμένει μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξακολουθεί να είναι η επικρατέστερη – αλλά δέχεται όλο και περισσότερα πυρά, κάτι που καθιστά αβέβαιη μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Δύο μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, στις Βρυξέλλες επικρατεί το αδιαχώρητο από Ευρωπαίους διπλωμάτες και αξιωματούχους που προειδοποιούν ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν είναι σίγουρη για μια ακόμη πενταετή θητεία στην ηγεσία του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ το χαρακτήρισε ως το κυρίαρχο θέμα της συζήτησης.

Όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο ένας σημαντικός λόγος είναι «η αλαζονεία της εξουσίας». Ο ίδιος συνεχίζει: «Πίστευε λανθασμένα ότι μπορούσε να τη γλιτώσει με τα πάντα. Έτσι, κάποια μικρότερα λάθη χρησιμοποιούνται τώρα εναντίον της». Όπως και άλλοι αξιωματούχοι που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, ο αξιωματούχος της ΕΕ έμεινε ανώνυμος για να μιλήσει ελεύθερα για την ισχυρή Γερμανίδα πολιτικό εντός της φούσκας των Βρυξελλών.

Στην καρδιά του θέματος, υπάρχουν δύο πρωταρχικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να την τορπιλίσουν στο μετεκλογικό παζάρι με τα άλογα.

Η Γαλλία – της οποίας οι σχέσεις με τη Γερμανία είναι δύσκολες – εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά διφορούμενη όσον αφορά την υποστήριξή της, πιθανότατα για να αποσπάσει παραχωρήσεις, αν και θα μπορούσε να κατασκοπεύσει μια καθυστερημένη ευκαιρία να αναδιαμορφώσει το κορυφαίο τραπέζι. Αν περάσει αυτό το πιθανό εμπόδιο της διαφωνίας με το Παρίσι, θα πρέπει επίσης να ανησυχεί για το αν μπορεί να εξασφαλίσει την επιβεβαίωση από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο η ακροδεξιά είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερος παίκτης από ό,τι σήμερα. Ακόμη και η υποστήριξη από το δικό της κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται χλιαρή.

Η προοπτική μιας ανατροπής φαίνεται να αυξάνεται μετά από μια σειρά ολισθημάτων τις τελευταίες εβδομάδες, τόνισαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ. Πρόκειται για μια μεγάλη μεταστροφή από την αρχή του έτους, όταν φαινόταν ακλόνητη.

Pfizergate και Ισραήλ

«Οι περιοδικές παλινωδίες της Φον ντερ Λάιεν, από το Pfizergate μέχρι το ταξίδι της στο Ισραήλ, αποκτούν νέο νόημα όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές», δήλωσε ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής νομικής στη σχολή επιχειρήσεων HEC στο Παρίσι. «Αποκτούν ένα μοτίβο».

Παρόλα αυτά, η 65χρονη φον ντερ Λάιεν είναι η γυναίκα που πρέπει να νικήσει. Όχι μόνο είναι η νυν πρόεδρος, αλλά το ΕΛΚ προηγείται δημοσκοπικά tvn antip;alvn, γεγονός που τους δίνει το δικαίωμα -όπως το βλέπουν- να παραμείνει η φον ντερ Λάιεν. Είναι επίσης δύσκολο να δει κανείς ποιος άλλος υποψήφιος έχει πιθανότητες να την εκτοπίσει όταν οι ηγέτες της ΕΕ συναντηθούν αυτό το καλοκαίρι για να μοιράσουν τις κορυφαίες θέσεις εργασίας του μπλοκ, όπως οι θέσεις των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου και της Εξωτερικής Πολιτικής.

Ωστόσο, όπως τόνισε ένας διπλωμάτης της ΕΕ: «Δεν πρέπει να το θεωρεί δεδομένο».

Τι συνέβη στο Βουκουρέστι

Δύο άλλοι αξιωματούχοι επεσήμαναν το συνέδριο του κόμματος τον Μάρτιο στο Βουκουρέστι ως βασικό σημείο καμπής στην αντίληψη της φον ντερ Λάιεν.

Στις αρχές Μαρτίου, οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί συναντήθηκαν στη ρουμανική πρωτεύουσα για να υποστηρίξουν επίσημα την πρώην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας ως το πρόσωπο της προεκλογικής τους εκστρατείας για τις εκλογές στην ΕΕ. Αλλά ορισμένοι, όπως ο βαρύς Γάλλος συντηρητικός Μισέλ Μπαρνιέ, αρνήθηκαν να την υποστηρίξουν.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν, ο οποίος προέρχεται από τους ανταγωνιστές φιλελεύθερους (αλλά εργάζεται υπό την φον ντερ Λάιεν),  είπε ότι ήταν η άνευρη υποστήριξη που έλαβε η φον ντερ Λάιεν από τη δική της ομάδα του ΕΛΚ. Οι φιλελεύθεροι είναι επίσης μέρος του συνασπισμού που υποστηρίζει τη φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ενώ η φον ντερ Λάιεν ήταν το μοναδικό όνομα στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΚ εκείνη την ημέρα στο Βουκουρέστι για να είναι η επικεφαλής υποψήφια και έλαβε 400 ψήφους υπέρ, με 89 κατά – σε σύνολο 499 ψήφων, η αντίληψη είχε διαμορφωθεί.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ σε Γεραπετρίτη: «Πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας;»

Κασσελάκης: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό – Εύχομαι ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Υποτίμηση του Γερμανού καγκελάριου στην Κίνα – Τον υποδέχθηκε μια… αντιδήμαρχος (Video)

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι Γάλλοι ανησυχούν για τα θέματα Ασφάλειας – Τα εναλλακτικά σχέδια

Νέο μήνυμα Καρυστιανού: «Οι φωνές 1.350.000 πολιτών ήχησαν, θα φέρουμε την κάθαρση» – Η κοινή δήλωση με Ασλανίδη

Documento Newsletter