Attica Bank-Παγκρήτια: Την Παρασκευή η ψηφοφορία στη Βουλή για τη συγχώνευση

Attica Bank-Παγκρήτια: Την Παρασκευή η ψηφοφορία στη Βουλή για τη συγχώνευση

Μεγάλες διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου συζητήθηκε η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα.

«Δεν πρόκειται να συναινέσει η αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτή τη σύμβαση, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία σύμβαση με περιορισμένη ισχύ, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών της κυβέρνησης που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον», τοποθετήθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο Γιώργος Καραμέρος.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία πέμπτου πυλώνα» στις τράπεζες, είπε ο Παύλος Γερουλάνος από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν ερωτήματα τα οποία απαιτούν «καθαρές απαντήσεις».

Το νομοσχεδίο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αφορά τη σύμβαση συγχώνευσης της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας με τη συμμετοχή της εταιρείας «THRIVEST HOLDING LTD».

Διαβάστε σχετικά: Νέα ανάρτηση Κασσελάκη για Attica Bank με πυρά για «Πρώτο Θέμα» – «Δεν υπάρχουν μυστικά κι όλα εξηγούνται»

Ο Στέλιος Πέτσας υπερασπίστηκε τη σύμβαση λέγοντας ότι «η συγχώνευση των δύο τραπεζών και η δημιουργία του πέμπτου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αποτελεί τη βέλτιστη λύση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και υπεράσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου και των φορολογούμενων και των καταθετών».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 26/7.

Σύμφωνα με τη σχετική αιτιολογική έκθεση «η τράπεζα που θα προκύψει μετά την εξυγίανση και τη συγχώνευση των δύο ανωτέρω τραπεζών θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, ο οποίος θα διασφαλίζει την ύπαρξη ενός ανταγωνιστικότερου τραπεζικού περιβάλλοντος, επ’ ωφελεία των καταθετών, των καταναλωτών και των επιχειρήσεων».

Η συμφωνία:

Πραγματοποιείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank κατά περίπου 730 εκατ. ευρώ στην οποία θα συμμετάσχουν το ΤΧΣ, ο e-ΕΦΚΑ, η Thrivest Holdings μαζί με ιδιώτες επενδυτές.

Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα εισφέρουν:

  • Το ΤΧΣ ποσό περίπου 475 εκατ. ευρώ,
  • Ο e-ΕΦΚΑ περίπου 48 εκατ. ευρώ.
  • Το ΤΜΕΔΕ 12 εκατ. ευρώ.

Η Trhivest Holdings με τους ιδιώτες επενδυτές θα εισφέρουν 200 εκατ. ευρώ, καθώς και το σύνολο των μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας που συγχωνεύεται από την τράπεζα Αττικής.

Μέτοχοι της Attica Bank σήμερα είναι:

το ΤΧΣ με ποσοστό 72,5%,
ο e-ΕΦΚΑ με ποσοστό 7,6%,
η Παγκρήτια Τράπεζα με ποσοστό 5,0%,
η Thrivest Holding με ποσοστό 4,4%,
το ΤΜΕΔΕ με ποσοστό 4%
και λοιποί μέτοχοι και συστημικές τράπεζες με συνολικό ποσοστό 6,5%.

Μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας σήμερα είναι:

η Thrivest Holding με ποσοστό 43,8%,
η Alfa Ocean Developments με ποσοστό 4,0%,
η Εθνική Τράπεζα με ποσοστό 3,6%,
και λοιποί μέτοχοι με συνολικό ποσοστό 48,7%.

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Στουρνάρας, ένας Προφήτης, μα τι Προφήτης…

Τσίπρας για 50 χρόνια Μεταπολίτευσης: Η μεγάλη αλλαγή του ’81 – Δεν ήταν «κωλοτούμπα» το δημοψήφισμα του 2015

ΠΑΣΟΚ: Επικίνδυνες οι τουρκικές ενέργειες στην Κάσο – Η κυβέρνηση της ΝΔ να ενημερώσει πολιτικούς αρχηγούς, ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter