Αθώοι Βαξεβάνης, Μιχοπούλου για την αποκάλυψη της σχέσης Μητσοτάκη – Φρουζή

Ομόφωνα αθώους έκρινε το δικαστήριο τον Κώστα Βαξεβάνη και την Αντιγόνη Μιχοπούλου σε μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον τους ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής και αφορούσε την αποκάλυψη του Documento με τα περίφημα emails Φρουζή – Μητσοτάκη.

Το δικαστήριο με πρόεδρο τον Χριστόφορο Λινό μετά από δυο δικάσιμους έκρινε πως τόσο για τον εκδότη της εφημερίδας Docmento όσο και τη δημοσιογράφο που υπέγραφαν μαζί το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με το οποίο αποδείχθηκε η πολυετής σχέση του Φρουζή με τον Μητσοτάκη δεν μπορεί να καταλογιστεί το αδίκημα της παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα καθώς δεν αποδείχτηκε.

Θυμίζουμε ότι ο Mr Novartis είχε μηνύσει το Documento και συγκεκριμένα τον εκδότη της εφημερίδας Κώστα Βαξεβάνη και τη δημοσιογράφο Αντιγόνη Μιχοπούλου για παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αποδείχτηκε αφενός ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση και αφετέρου πως υπήρχε τεράστιο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για τη δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων τόσο για το περιεχόμενό τους όσο φυσικά και για τα δημόσια πρόσωπα που την αντάλλασσαν.

Δεν επρόκειτο για μια απλή αλληλογραφία αλλά για mails τα οποία αποδείκνυαν τη στενή σχέση χρόνων που διατηρούσε ο Φρουζής με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Το άλλοτε «μεγάλο κεφάλι» της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση για το σκάνδαλο Novartis, αποκαλούσε «φίλο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ από την απάντηση του προέδρου της ΝΔ και το ύφος αυτής φαινόταν επίσης μια φιλική διάθεση πίσω από την οποία διαφαινόταν βαθύτερη σχέση.

Το περιεχόμενο ενός από τα mails ήταν και το περίφημο δείπνο που διοργάνωσε ο Φρουζής στο σπίτι του προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη δείπνο («Kyriakos Mitsotakis Dinner») με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών φαρμακευτικών και όχι μόνο εταιρειών.

Σχολιάζοντας την πανηγυρική αθώωση των δυο δημοσιογράφων ο συνήγορος υπεράσπισής τους και της εφημερίδας Documento, Γιάννης Απατσίδης σχολίασε μέσω twitter: «Αθώοι οι δημοσιογράφοι Βαξεβάνης, Μιχοπούλου. Το δικαστήριο υπό την προεδρία του προέδρου Χριστόφορου Λινού έδωσε πνοή στην αδέσμευτη δημοσιογραφία».

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του ο γνωστός δικηγόρος κατέδειξε ότι δεν στοιχειοθετείται επ ουδενί η κατηγορία σε βάρος των Βαξεβάνη και Μιχοπούλου κάνοντας ταυτόχρονα μακροσκελή και εμπεριστατωμένη νομική αναφορά.

Όπως τόνισε, δεν αποδεικνύεται με κανένα τρόπο ότι είχαν πρόσβαση και ότι επενέβησαν σε προσωπικό αρχείο και στοιχεία του μηνυτή. Αντιθέτως, έπραξαν το δημοσιογραφικό τους χρέος δημοσιοποιώντας τα emails που έφερναν στο φως σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα σε ένα συγκεκριμένο κύκλωμα. Στάθηκε και αυτός στο δημόσιο των εμπλεκόμενων προσώπων (Φρουζής – Μητσοτάκης) προτάσσοντας πως επρόκειτο ξεκάθαρα για ένα θέμα γενικού ενδιαφέροντος προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

«Αν δεν είχε να κρύψει κάτι ο κ. Φρουζής τότε θα ήταν και περήφανος που δημοσιοποιήθηκαν emails του προς τον νυν πρωθυπουργό στα οποία φαινόταν η σχέση τους. Αλλά μάλλον ήταν κάτι που έπρεπε να μείνει κρυφό γιατί αποδείκνυαν σχέσεις που έπρεπε να διερευνηθούν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Απατσίδης.

Έκανε δε αναφορά και στην αμετάκλητη απόφαση των αμερικανικών αρχών, τον περιβόητο δηλαδή εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis, ύψους 310 εκατομμυρίων δολαρίων, για αθέμιτες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα την περίοδο 2012-15. Κατέδειξε μάλιστα τον Φρουζή ως ένα από τα στελέχη του ελληνικού τμήματος της εταιρείας με εμπλοκή ως προς τα καυτά συμπεράσματα.

Ακόμη, ανέφερε ότι προ τη δημοσίευση των mails είχε έρθει στο φως το ηλεκτρονικό ημερολόγιο του Φρουζή, για το οποίο δεν έκανε κάποια νομική ενέργεια κατά της δημοσιοποίησής του. 

Τι είχε ισχυριστεί ο Φρουζής

Ο Φρουζής κατά την κατάθεσή του είχε προσπαθήσει να πείσει το δικαστήριο ότι δεν διέθετε και δεν διαθέτει φιλική σχέση με τον νυν πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έχοντας παραδεχτεί βέβαια τόσο την αποστολή όσο και το περιεχόμενο των mails που αντάλλαξε με τον πρόεδρο της ΝΔ τα οποία. αποκάλυψε το Documento τον Ιούλιο του 2018.

Όπως είπε ο διωκόμενος σήμερα Φρουζής, το μόνο που έκανε ήταν να κανονίσει ένα «φαγητό» στο σπίτι του στο οποίο συμμετείχε εκτός των «σοβαρών επιχειρηματιών» που ανήκαν στον… κύκλο του και ο τότε βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην πορεία της δίκης ομολόγησε ότι έγινε και προς υποστήριξη της βουλευτικής υποψηφιότητας του Μητσοτάκη στις Εθνικές Εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Βαξεβάνης: Καθήκον μου να ενημερώνω το λαό – υπέρτατο αγαθό το δημόσιο συμφέρον

Την υποχρέωσή του ως δημοσιογράφου να ενημερώσει το λαό για όλα όσα διαδραματίζονται πίσω από κλειστές πόρτες, στην πλάτη των πολιτών και σε σκοτεινά δωμάτια προέταξε κατά την απολογία του ο Κώστας Βαξεβάνης.

Ο εκδότης του Documento τόνισε μεταξύ άλλων πως το διακύβευμα της δίκης αυτής είναι να αποφανθεί το δικαστήριο αν ο έλληνας πολίτης έχει δικαίωμα να γνωρίζει αυτά που γίνονται πίσω από την πλάτη του.

«Το δημόσιο συμφέρον αποτελεί υπέρτατο αγαθό. Ο δημοσιογράφος που λαμβάνει γνώση τέτοιων στοιχείων έχει την υποχρέωση να τα δημοσιοποιεί», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Βαξεβάνης ο οποίος υπεραμύνθηκε τη δημοσίευση των emails μεταξύ Φρουζή και Μητσοτάκη.

Μάλιστα, θύμισε στο Δικαστήριο την αποκάλυψή της Λίστας Λαγκάρντ, με την οποία αποκαλύφτηκαν τα τραπεζικά στοιχεία περισσότερων από 2100 ατόμων. Όπως είπε, αθωώθηκε πανηγυρικά για την αποκάλυψή του αυτή ενώ βραβεύτηκε και δυο φορές.

Άλλωστε, όπως τόνισε ο δημοσιογράφος, με τη συγκεκριμένη ηλεκτρονική αλληλογραφία προέκυψε ότι ο Κ. Μητσοτάκης έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό όταν ισχυριζόταν ότι δεν γνώριζε τον Κ. Φρουζή. «Όταν υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ένας πολιτικός ψεύδεται τότε τα δημοσιοποιείς», είπε επικαλούμενος το δικαιολογημένο δημοσιογραφικό και δημόσιο ενδιαφέρον. «Μία καταδίκη σήμερα θα είναι καταδίκη της δημοσιογραφίας και του ρόλου της».

Αφού ξεδίπλωσε εν συντομία το σκάνδαλο Novartis και πώς αυτό έσκασε στην Ελλάδα, ο Κ. Βαξεβάνης, έγινε πιο συγκεκριμένος ως προς την υπόθεση που εξέταζε το δικαστήριο. «Πρόκειται για δυο δημόσια πρόσωπα το ένα εκ των οποίων, ο Μητσοτάκης δηλαδή, είπε ψέματα στους πολίτες. Αυτό έπρεπε να το αποκαλύψω στον ελληνικό λαό και το έκανα», δήλωσε προσθέτοντας πως «Πρέπει να ξέρουμε τις σχέσεις ενός αρχηγού πολιτικού κόμματος. Πρέπει να είναι γνωστές αλλιώς είναι εκ του πονηρού η απόκρυψη αυτή».

Ο εκδότης του Documento ανέφερε ακόμη ότι δεν επρόκειτο ούτε για προσωπικά mails Φρουζή ούτε για προσωπικό περιεχόμενο. Και αυτό διότι από το περιεχόμενό τους αποδείχθηκε ένα προωθητικό δείπνο που διοργάνωσε ο Φρουζής προς όφελος του Κυριάκου Μητσοτάκη, βουλευτή τότε της ΝΔ που κυνηγούσε την προεδρία του κόμματος.

Στο δείπνο συμμετείχαν μεγαλοστελέχη φαρμακευτικών εταιρειών καθώς και τραπεζικά για να εκφράσουν την πλήρη στήριξη στον Μητσοτάκη. «Με ποιον άλλον τρόπο πρακτικά να εκφράσουν τη στήριξη; Το δείπνο ξεφεύγει του βαθμού της κοινωνικής εκδήλωσης.», τόνισε ο δημοσιογράφος.

Ο Κ. Βαξεβάνης απαντώντας στο ερώτημα πώς έφτασαν στα χέρια των δημοσιογράφων τα emails Φρουζή – Μητσοτάκη, κατέθεσε ότι όλα βρίσκονταν σε φάκελο με διάφορα έγγραφα που έφτασε στα γραφεία της εφημερίδας. Αφού διασταυρώθηκαν και επιβεβαιώθηκε ότι το περιεχόμενό τους ήταν αληθές, η εφημερίδα προχώρησε στην αποκάλυψη.

Μιχοπούλου: Ήταν χρέος μας να δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία

Δημοσιογραφικό χρέος ήταν η αποκάλυψη των emails και τo περιεχόμενό τους σύμφωνα με όσα κατέθεσε και η Αντιγόνη Μιχοπούλου. Η δημοσιογράφος του Documento τόνισε πως υπήρξε ξεσκαρτάρισμα για το ποια στοιχεία είχαν δημοσιογραφικό και δημόσιο ενδιαφέρον και ποια όχι.

Αφού διασταυρώθηκαν δημοσιοποιήθηκαν καθώς ήταν κάτι που έπρεπε να γνωρίζουν οι πολίτες. «Ήμασταν σίγουροι ότι ίσχυαν. Και τα δημοσιεύσατε. Αφορούσαν τη σχέση του νυν πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ με τον Κωνσταντίνο Φρουζή της Νοβάρτις. Την περίοδο μάλιστα (σ.σ της αποκάλυψης της εφημερίδας), που ο Μητσοτάκης μιλούσε για σκευωρία Novartis και έλεγε ότι δεν γνώριζε τον Φρουζή. Τα emails απέδειξαν ότι έλεγε ψέματα», είπε χαρακτηριστικά.

Το δικαίωμα του δημοσιογράφου και του ρόλου του να δημοσιοποιεί κάθε στοιχείο προς όφελός της κοινωνίας, υπεραμύνθηκε και ο μάρτυρας υπεράσπισης, δημοσιογράφος και νομικός, Τζώρτζης Ρούσσος. Μεταξύ άλλων ανέφερε και το τί γινόταν την περίοδο της αποκάλυψης αλλά και την εποχή που παρατέθηκε το περίφημο δείπνο προς τιμήν Μητσοτάκη.

«Η τεράστια δημοσιογραφική επιτυχία του Documento, και των Βαξεβάνη – Μιχοπούλου κατέδειξαν το μέγεθος τους ψεύδους του Μητσοτάκη ότι δεν είχε καμία φιλική σχέση και δεν γνώριζε τον Φρουζή», είπε χαρακτηριστικά καταλήγοντας στο ότι η κοινωνία έπρεπε να μάθει για την εν λόγω σχέση εν μέσω κιόλας του σκανδάλου της Novartis. 

Να κληθεί ως μάρτυρας ο Μητσοτάκης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά την ακροαματική διαδικασία προέκυψε όταν ο συνήγορος υπεράσπισης των δυο δημοσιογράφων, Γ. Απατσίδης απευθυνόμενος προς το δικαστήριο πρότεινε να κληθεί για ακόμη μια φορά ως μάρτυρας (σ.σ το είχε πράξει κατά την προδικασία) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να προσέλθει στο Δικαστήριο ο νυν πρωθυπουργός, ο οποίος έχει άμεση εμπλοκή με τα δημοσιοποιημένα mails για να μιλήσει αφενός για το περιεχόμενό τους και αφετέρου για τη σχέση του με τον Κωνσταντίνο Φρουζή. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό τελικώς από την έδρα. Είχε προηγηθεί και η απορρίψή του από τον Εισαγγελέα.

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας, είχε αντίθετη άποψη ως προς την τελική του δικαστηρίου σχετικά με την αθώωση των δυο δημοσιογράφων. Είχε προτείνει την αθώωση της Α. Μιχοπούλου και την ενοχή του Κ. Βαξεβάνη ως προς την παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Μάλιστα δεν δίστασε να εκστομίσει ότι το δικαστήριο δεν αξιολογεί το εάν ένας νόμος είναι κοινωνικά δίκαιος η όχι είναι υποχρεωμένο να τον δεχτεί.

«Η παραβίαση προσωπικών δεδομένων έγινε. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου περί ανωνύμου φακέλου που ήρθε στα γραφεία είναι εξυπηρετικός για τον ίδιο», είπε χαρακτηριστικά ενώ έφτασε στο σημείο να πει ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να αποκαλύπτουν τις πηγές τους ώστε να αξιολογείται επί της ουσίας η αποκάλυψη.

Το δικαστήριο προφανώς δεν συντάχθηκε με την άποψη αυτή και αθώωσε πανηγυρικά και τους δυο δημοσιογράφους του Documento.

Από την πλευρά του μηνυτή, ο συνήγορος του Κ. Φρουζή προσπαθώντας να «χτίσει» το προφίλ του πελάτη του, ισχυρίστηκε ότι έχει συναινέσει αυτοβούλως στην απαγόρευσή εξόδου του από τη χώρα. Ενώ έχει στείλει εξώδικο σε βάρος της Novartis και των ελληνικών αρχών και του FBI αναφορικά με τα στοιχεία για τα φερόμενα αδικήματα δωροδοκίας.

Η νομική γραμμή Φρούζη στάθηκε κυρίως στο επιχείρημα πως επρόκειτο για κατάφωρη παραβίαση προσωπικών δεδομένων ισχυριζόμενη εμμέσως πλην σαφώς ότι μπορεί και να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στο μέλλον ως προς τέτοια ζητήματα. Και αυτό διότι, όπως είπαν οι νομικοί του Φρουζή, το διακύβευμα είναι εάν ένας δημοσιογράφος μπορεί να δημοσιεύσει κάτι ακολουθώντας κάθε τρόπο ώστε να αποκτήσει τα στοιχεία. «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Οδηγούμαστε σε οργουελικές κοινωνίες. Δεν είναι ο ρόλος του δημοσιογραφικού λειτουργήματος αυτός», είπαν συγκεκριμένα. 

Διαβάστε περισσότερα: 

Δίκη Φρουζή κατά Documento: Ο Mr. Novartis παραδέχτηκε τα «φιλικά» email στον Μητσοτάκη και το δείπνο υποστήριξης

Η νέα Siemens του Κυριάκου: Φίλος και υποστηρικτής του ο mister Novartis