Αθώωση Βαξεβάνη στη δίκη με Αθανασίου: «Αδικο να τιμωρηθεί ο δημοσιογράφος που έκανε τη δουλειά του»

Αθώωση Βαξεβάνη στη δίκη με Αθανασίου: «Αδικο να τιμωρηθεί ο δημοσιογράφος που έκανε τη δουλειά του»

Δικαίωση για την ερευνητική δημοσιογραφία του Documento και προσωπικά για τον Κώστα Βαξεβάνη, για τον οποίο ο ίδιος ο πρόεδρος του δικαστηρίου που τον αθώωσε στη δίκη με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου αναφέρει ότι «αποκάλυψε τη λίστα Λαγκάρντ και από τότε έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία δολοφονίας της προσωπικότητάς του», αποτελεί το σκεπτικό της επίμαχης δικαστικής απόφασης.

Παράλληλα, το σκεπτικό της απόφασης που έχει καθαρογραφεί και φέρνουμε στη δημοσιότητα επισφραγίζει τη διπλή ήττα την οποία υπέστη ο Χαρ. Αθανασίου, καθώς παραθέτει ακόμη και σκληρότερες αξιολογικές κρίσεις από αυτές που περιείχαν τα επίμαχα ρεπορτάζ τα οποία αφορούσαν έργα και ημέρες του όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Τα δημοσιεύματα για τα οποία ο Χαρ. Αθανασίου είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας την τιμωρία του Κ. Βαξεβάνη και του Documento για συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου κατ’ εξακολούθηση εκτιμήθηκαν ως απολύτως αληθή.

Ως δικαιολογημένα κρίθηκαν το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και οι εύλογοι σχολιασμοί του αποδεικτικού υλικού μιας έρευνας που έγινε και δημοσιοποιήθηκε στα πρότυπα που ορίζει και η ΕΣΔΑ για την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

«Παρίσταται άδικο να τιμωρηθεί ο δημοσιογράφος που έκανε τη δουλειά του» αναφέρει στο σκεπτικό του ο πρόεδρος πρωτοδικών και πρόεδρος της έδρας Ιωάννης Κανάκης, ψηφίζοντας στην εν λόγω δίκη τη διπλή αθώωση του Κ. Βαξεβάνη. Τόσο για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, για το οποίο αθωώθηκε, όσο και για το αδίκημα της απλής δυσφήμησης (έπαυσε υφ’ όρων η δίωξη).

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη δικαστική απόφαση εκδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο ύστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, ενώ τα επίμαχα δημοσιεύματα αφορούσαν:

Την περιβόητη υπόθεση Αβατάγγελου, κατηγορούμενου τότε για την υπόθεση των υποβρυχίων. Ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος με επίσημη κατάθεσή του στην Εισαγγελία Διαφθοράς, με αφορμή την οποία διενεργούνταν έρευνα, είχε καταγγείλει δικηγόρο ότι του είχε ζητήσει τεράστιο χρηματικό ποσό για να χρηματίσει δύο στενούς συνεργάτες του γραφείου τού τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου προκειμένου να τον αποφυλακίσουν.

Αθρόες απονομές χάριτος, οι δύο εκ των οποίων αφορούσαν καταδικασμένους για εμπόριο ναρκωτικών (ο ένας εκ των δύο μάλιστα είχε δραπετεύσει από τις φυλακές).

Στοχευμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, επί υπουργίας Αθανασίου, οι οποίες ευνοούσαν παραβάτες του λευκού κολάρου.

«Ηταν όλα αληθή»

Αναφέρεται στο σκεπτικό των δικαστών που αθώωσαν τον Κ. Βαξεβάνη:

Για την υπόθεση Αβατάγγελου, μεταξύ άλλων: «Οι πληροφορίες ότι υπήρχε ένορκη κατάθεση με το εκτιθέμενο στο άρθρο περιεχόμενο, ότι υπήρχε σε εξέλιξη ποινική διερεύνηση των καταγγελλομένων στην κατάθεση και ότι οι Θεοχάρης Μπίρμπος και Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, υπήρξαν συνεργάτες του πρώην υπουργού ήταν αληθείς… Προκύπτει ότι η κατάθεση του Αλέξανδρου Αβατάγγελου υπάρχει στη δικογραφία της πρώην Εισαγγελίας Διαφθοράς… διαβιβάστηκε στον Προϊστάμενο της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής με παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης όπου εκκρεμεί μέχρι σήμερα. Η δικογραφία δεν έχει εισέλθει εισέτι στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος και έχει ζητηθεί ενημέρωση από το ΣΔΟΕ για την εξέλιξη της έρευνας.

H δημοσιοποίηση των πληροφοριών δεν συνοδεύεται από κανέναν ισχυρισμό ή διάδοση γεγονότος πρόσφορου να βλάψει την τιμή και την υπόληψη του εγκαλούντος… ενώ δημοσιεύεται το περιεχόμενο των μηνυμάτων με τις απαντήσεις των τελευταίων (σ.σ.: των συνεργατών Αθανασίου), όταν ενημερώθηκαν από συνεργάτες του κατηγορουμένου, για την ύπαρξη ένορκης κατάθεσης σε βάρος τους και την επικείμενη δημοσιοποίησή της».

Για τις απονομές χάριτος: «Το γεγονός, ότι με πρόταση του εγκαλούντος στο Συμβούλιο Χαρίτων έγινε δεκτή αίτηση για απονομή χάριτος σε καταδικασμένους σε ισόβια κάθειρξη για αδικήματα του Νόμου περί Ναρκωτικών ουσιών, είναι αληθές.

Οι τοποθετήσεις του αρθρογράφου σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου Χαρίτων, η οποία κατά τον τελευταίο ακυρώνει την ίδια την τιμωρία που επιβάλλει το Δικαστήριο, αναγόμενη σε τέταρτο βαθμό Δικαιοδοσίας και μετατρεπόμενη σε “φάμπρικα αποφυλακίσεων”, δεν αποτελούν ισχυρισμούς ή διάδοση γεγονότων, αλλά αξιολογικές κρίσεις».

Για τις αμφιλεγόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες Αθανασίου: «Τα αυτά ισχύουν (πρόκειται δηλαδή για αξιολογικές κρίσεις και όχι για ισχυρισμούς γεγονότων) και για όσα εκτίθενται στο άρθρο σχετικά με νόμο του οποίου την πρωτοβουλία νομοθέτησης είχε ο εγκαλών και είχε σαν αποτέλεσμα κατά την άποψη του υπογράφοντος το δημοσίευμα να πέσει στα μαλακά το ζεύγος Παπαντωνίου…

Στο εν λόγω δημοσίευμα επιχειρείται μια ανάλυση των συνεπειών που είχε η νομοθετική μεταβολή, του οποίου νόμου εισηγητής υπήρξε ο εγκαλών, σε εκκρεμείς υποθέσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Επομένως, τα όσα εκτίθενται στο δημοσίευμα είναι αληθή».

Καταπέλτης ο πρόεδρος

Εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως έχει το σκεπτικό του προέδρου του δικαστηρίου Ιω. Κανάκη (μειοψηφούντα υπέρ Βαξεβάνη στο θέμα της απλής δυσφήμησης), ο οποίος αξιολογώντας το αποδεικτικό υλικό της ακροαματικής διαδικασίας καταλήγει σε συμπεράσματα τα οποία διατυπώνει με ξεκάθαρη γλώσσα και κάθε άλλο παρά περιποιούν τιμή τόσο στον μηνυτή όσο και σε άλλα εμπλεκόμενα στα δημοσιεύματα πρόσωπα.

Επισημαίνει για την υπόθεση Αβατάγγελου: «Ο μάρτυρας Αβατάγγελος επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της καταθέσεώς του, η οποία διαψεύδεται από τους άλλους δύο αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι όμως δεν πείθουν κατά το μέτρο που φάσκουν και αντιφάσκουν ως προς τις συνθήκες που έλαβε χώρα αυτή η συνομιλία… Σε κάθε περίπτωση ο Αβατάγγελος δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι ο υιός Μπίρμπος, η επωνυμία του οποίου αφαιρέθηκε από τον τίτλο της δικηγορικής εταιρείας Ασημακόπουλου μόλις έλαβε γνώση ο κατηγορούμενος, εργαζόταν στο γραφείο του Ασημακόπουλου ούτε το όνομα του Λυμπερόπουλου, συνδικαλιστή τότε στην Ενωση Δικαστών και νυν Αρεοπαγίτη, εάν αυτά δεν του είχαν αποκαλυφθεί στο πλαίσιο της συζήτησης που κατήγγειλε. Σημειώνεται ότι ο πατήρ Μπίρμπος ήταν συνεργάτης του Υπουργού Αθανασίου από τότε που αυτός ήταν Υπουργός Εσωτερικών και τον συνόδευσε έκτοτε σε όλες τις μετακινήσεις του, προκύπτει συνεπώς ένα καθοδηγητικό νήμα που οδηγεί από τον Χαραλαμπάκη (σ.σ.: δικηγόρο) μέσω του υιού Μπίρμπου στον πατέρα Μπίρμπο και από κει στον Αθανασίου… Ο δε Λυμπερόπουλος δεν κινήθηκε ποτέ εναντίον ούτε του Αβατάγγελου ούτε του Βαξεβάνη για όσα συκοφαντικά αναφέρονται γι’ αυτόν που θα ήταν η λογική κίνηση, αλλά μόνο για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Υπήρχε βέβαια λόγος για αυτό, διότι εάν κινούνταν, θα ανοίγονταν λογαριασμοί και θα φαίνονταν οι κινήσεις των ποσών…

Το θέμα είναι ότι ο Αβατάγγελος όντας στις φυλακές του ζητήθηκε να καταβάλει ένα επιπλέον τεράστιο ποσό για να εξέλθει ελεύθερος. Ο δικηγόρος Ασημακόπουλος του είχε υπεξαιρέσει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό που του είχε καταβάλει για την καταβολή της χρηματικής του εγγύησης… μόνο ένας επίορκος θα μπορούσε να ενεργήσει έτσι, όμως ακόμα και σήμερα δεν αναφέρει τι έκανε τα ποσά αυτά, προφανώς μοιράστηκαν…».

«Υπουργικές αμοιβές»

«Υπάρχουν όμως και άλλα σκοτεινά σημεία, ο Ασημακόπουλος αφέθηκε ελεύθερος από την ανακρίτρια με την καταβολή μιας αστείας εγγύησης σε σχέση με το ποσό που είχε υπεξαιρέσει, τα δε ποσά που αναφέρθηκαν στη δίκη που έλαβε χώρα μεταξύ Ασημακόπουλου και Αβατάγγελου ζαλίζουν, πρόκειται για εξαψήφια ποσά τα οποία δεν μπορεί να αφορούν δικηγορικές αμοιβές, πρόκειται για υπουργικές αμοιβές. Στο μεταξύ όπως αναφέρθηκε δεν κρύβονταν, ο Ασημακόπουλος φιλοξενούσε τον Μπίρμπο σε πολυτελή διαμερίσματα που είχε σε αιγαιοπελαγίτικο νησί, οργανώνανε δείπνα μεταξύ τους, δεν τα λέει μόνο ο Βαξεβάνης, τα λένε οι εφημερίδες που συμπολιτεύονταν με τον Αθανασίου… γνωρίζονταν πάρα πολύ καλά, τρώγανε και πίνανε και παράλληλα οργανώνανε τις δουλειές τους… αποδείχθηκε ότι καθένας είχε τον ρόλο του όπως ακριβώς σε μια εγκληματική οργάνωση, άλλος ήταν εισπράκτορας, άλλος έκλωθε υποθέσεις χρόνια. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της διαπλοκής αναφέρθηκε ότι στην Ελβετία προσλάμβαναν εισαγγελείς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να απαντάνε στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής από την Ελλάδα».

Η αποφυλάκιση

Για τις απονομές χάριτος ο πρόεδρος του δικαστηρίου επισημαίνει: «Ο Κέβιν (έμπορος ναρκωτικών που του απονεμήθηκε χάρη) αναφέρθηκε σε εκπομπή ότι του ζητήσανε χρήματα. Δεν αναφέρθηκε στον Αθανασίου, όμως τα χρήματα τα ζητάνε πάντα οι δικηγόροι στις περιπτώσεις αυτές. Ο Αθανασίου αναφέρθηκε σε μια δακρύβρεχτη ιστορία που επισκέφθηκε τις φυλακές και συγκινήθηκε από τις συνθήκες εκεί για την απελευθέρωση ενός εμπόρου ναρκωτικών και ότι τη χάρη τη δίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι τη βρήκε στο γραφείο του από τον προηγούμενο υπουργό. Ομως θα μπορούσε να αρνηθεί να την προωθήσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράφει ό,τι του πάει ο εκάστοτε υπουργός, δεν αλλάζει ούτε κόμμα… Οι χάρες δεν δίνονταν από κάποιον ιδιαίτερο κοινωνικό λόγο αλλά δίνονταν αφειδώς σε κομματικά στελέχη κ.λπ. και σε ένα ναρκέμπορο που είχε αποδράσει, ποτέ άλλοτε δεν δόθηκε χάρη σε έμπορο ναρκωτικών. Επικαλέστηκε ότι δεν είχε διορίσει ο ίδιος το συμβούλιο χαρίτων όμως ήταν ένα συμβούλιο διορισμένο από την προηγούμενη κυβέρνηση που ήταν της ίδιας παράταξης. Επί υπουργίας του σημειώθηκε ποσοτική αύξηση των χορηγούμενων χαρών».

«Νόμοι Αθανασίου»

Για τις νομοθετικές ρυθμίσεις Αθανασίου υπογραμμίζει: «Προώθησε αλλαγές που αναφέρονταν σε offshore δικαστών, όχι επιχειρηματιών αλλά δικαστών! Ο καθηγητής Χαραλαμπάκης υπέβαλε αίτηση αποφυλάκισης του λεγόμενου Εμμανουήλ των υποβρυχίων την αμέσως επόμενη μέρα του Νόμου Αθανασίου η οποία βέβαια απορρίφθηκε, ο ίδιος ο Αρειος Πάγος καταλόγισε δόλο στον Υπουργό Αθανασίου, σε μια ασυνήθιστη κίνηση εκ μέρους του Αρείου Πάγου… Ο Βαξεβάνης ως δημοσιογράφος αποκάλυψε τη λίστα Λαγκάρντ και από τότε έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία δολοφονίας της προσωπικότητάς του».

Και καταλήγει ο κ. Κανάκης: «Συμπτώσεις που επαναλαμβάνονται παύουν να είναι συμπτώσεις, όλοι οι πρωταγωνιστές έχουν αθωωθεί, ο Αβατάγγελος, ο Ασημακόπουλος κατόπιν συνδιαλλαγής με τον Αβατάγγελο, συνεπώς παρίσταται άδικο να τιμωρηθεί ο δημοσιογράφος που έκανε τη δουλειά του».

Documento Newsletter