Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: Αντί για ενημέρωση, απόκρυψη και «μαγείρεμα»

Για το ευρύ κοινό το «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων», ο σκοπός, η λειτουργία και ο ρόλος του είναι χαρακτηριστικά από ομιχλώδη έως άγνωστα. Ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, και τροφοδοτεί με ειδήσεις του, επί πληρωμή, τόσο τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όσο και τα περισσότερα διαδικτυακά sites, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων των εφημερίδων.

Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπήγαγε το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατευθείαν στο γραφείο του Πρωθυπουργού, επιβάλλοντάς του έναν εξευτελιστικό για την ιστορία του ρόλο.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων λειτουργεί από το 1905, και όπως όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία στον κόσμο, έχει ως στόχο την αποστολή διασταυρωμένων ειδήσεων γραμμένων με μετριοπαθές ύφος. Σήμερα, όπως επιβεβαιώνεται από πλήθος παραδειγμάτων, αποστολή του ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι να κρύβει ειδήσεις από τους συνδρομητές του – και όταν δεν μπορεί να τις κρύψει από τα κείμενα, να φροντίζει να τις κρύβει από τους τίτλους.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως τα παραθέτει το Aftodioikisi.gr:

Παραίτηση Λιβανού… χωρίς λόγο

Στις 7 Φεβρουαρίου, παραιτήθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, λόγω της δημοσιοποίησης βίντεο που τον έδειχνε να διασκεδάζει, μαζί με τον δήμαρχο Σπάρτης, Πέτρο Δούκα, με την θύμηση της νίκης της ΝΔ στις εκλογές του 2007. Ο Π. Δούκας κόμπαζε που στην πυρόπληκτη Ηλεία “είχαμε κατεβεί με τσάντες και αποζημιώναμε” και “κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι”. Ο δε Σπήλιος Λιβανός απαντούσε: “Έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί”.

Όλα τα μέσα ενημέρωσης αναπαρήγαγαν τους διαλόγους που οδήγησαν τον Σπήλιο Λιβανό στην παραίτησή του, εκτός από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετέδωσε τις απολογητικές δηλώσεις Λιβανού, μετέδωσε τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου, αλλά όχι και τον διάλογο ανάμεσα στον Σπ. Λιβανό και τον Πέτρο Δούκα, ή το ίδιο το βίντεο που τον κατέγραφε.

Συγκεκριμένα, με την παρούσα ανάρτηση, κάλυπτε απ’ την ιστοσελίδα του το ΑΠΕ-ΜΠΕ την παραίτηση Λιβανού. Μαγική εικόνα η αιτία της παραίτησης….

Πετσόκομμα καταγγελιών «Χαμόγελου του Παιδιού»

Βεβαίως, η υπόθεση Λιβανού δεν είναι η μόνη: Συντάκτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ, απέστειλε υπόμνημα προς την Ένωση Συντακτών, όπου κατήγγειλε το πετσόκομμα ρεπορτάζ της που αφορούσε επικριτικές δηλώσεις του προέδρου του “Χαμόγελου του Παιδιού” Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου, για την υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. Από το ρεπορτάζ αφαιρέθηκαν και εκτιμήσεις νομικών που υποστήριζαν τις αιτιάσεις του κ. Γιαννόπουλου. Στο υπόμνημά της, η συντάκτρια διαπίστωνε πως ήταν η τρίτη φορά που γινόταν παρέμβαση σε κείμενό της απροειδοποίητα.

Λογοκρισία και της ΕΣΗΕΑ για τις υποκλοπές

Στις 11 Απριλίου, δημοσίευμα εφημερίδας, κατήγγειλε την παρακολούθηση του κινητού του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη. Δύο ημέρες αργότερα, η Ένωση Συντακτών, σε ανακοίνωσή της, ζήτησε την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν πήρε καν είδηση την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ. Οι συνδρομητές του έμαθαν τις καταγγελίες μέσω…ΣΥΡΙΖΑ, όταν δηλαδή το Πρακτορείο αναμετέδωσε δελτίο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης – και λίγες μέρες αργότερα μετέδωσε και απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σε ερωτήσεις πολιτικών συντακτών. Ρεπορτάζ του ίδιου του ΑΠΕ-ΜΠΕ που να αφορά τις υποκλοπές, δημοσιεύθηκε μονάχα μία εβδομάδα αργότερα, με την ανακοίνωση της είδησης ότι η Εισαγγελία διέταζε να γίνει έρευνα των καταγγελιών.

Ο Περδικάρης, η ΕΠΟ και οι επαναπροωθήσεις

Οι απόπειρες ποδηγέτησης του Πρακτορείου, εκφράστηκαν και με τις προθέσεις του γενικού του διευθυντή, Αιμίλιου Περδικάρη (φωτο), να αλλάξει το Καταστατικό του, προκειμένου να προσθέσει στο Δ.Σ. του δύο διορισμένα μέλη, που θα του εξασφάλιζαν απόλυτη πλειοψηφία στις αποφάσεις. Οι αντιδράσεις των δημοσιογράφων του Πρακτορείου και της Ένωσης Συντακτών, έφτασαν μέχρι την Κομισιόν, με την αντιπρόεδρό της, Βέρα Γιούροβα, να θέτει τα θέματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη συνάντηση που είχε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό Τύπου, Γιάννη Οικονόμου, στις 24 Μαΐου.

Η συνέχεια περιελάμβανε τον διορισμό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, του πρώην γενικού διευθυντή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Χρήστου Υφαντή, σε θέση αρχισυντάκτη – γενικού υπευθύνου ροής, της απογευματινής βάρδιας. Έτσι, για είδηση που μετέφερε τις διαμαρτυρίες δύο ΜΚΟ για επαναπροωθήσεις Σύρων προσφύγων από νησίδα του Έβρου στην Τουρκία (η γνωστή υπόθεση που απασχόλησε αργότερα το πανελλήνιο) ο Χ. Υφαντής έκανε αυστηρές συστάσεις σε συντάκτη ροής, επειδή συμπεριέλαβε τη λέξη “επαναπροωθήσεις” στον τίτλο της είδησης. Ο γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αιμίλιος Περδικάρης που έγινε αποδέκτης της διαμαρτυρίας του συντάκτη, κάλυψε δημόσια τον Χ. Υφαντή εις επήκοον όλων.

«Έκοψε και Παυλόπουλο»…

Το σκάνδαλο της παρακολούθησης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναγκάστηκε να το καλύψει από την πρώτη στιγμή, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης προέβη σε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο – και οι δραστηριότητες των κομμάτων, όπως είπαμε, καλύπτονται. Δεν έχασε ωστόσο την ευκαιρία να λογοκρίνει την ομιλία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στο Κομμένο της Άρτας στις 19 Αυγούστου, που αναφερόταν στο σκάνδαλο.

Ολόκληρη η αναφορά του Π. Παυλόπουλου στις υποκλοπές κόπηκε από το σχετικό ρεπορτάζ, όπως επίσης και οι δηλώσεις του για την ανάγκη να καταβάλει η Γερμανία τις κατοχικές αποζημιώσεις. Το μόνο που απέμεινε, ήταν μια φράση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι για τους ναζί, “η μόνη καταδίκη που τους αρμόζει […] είναι να ‘χουμε τη μνήμη άσβεστη, τα μάτια της ψυχής μας ανοικτά” – μια δήλωση που καθίστατο απολύτως παραπλανητική, παρουσιαζόμενη χωρίς οιοδήποτε συμφραζόμενο. Το “ρεπορτάζ”, αναρτήθηκε μάλιστα με τον πρωτότυπο τίτλο “Μνημόσυνο μνήμης (sic) για τα θύματα της ναζιστικής θηριδωδίας (sic) στο Κομμένο Άρτας”.

«Περιποιήθηκε» Καραμανλή

Με αντίστοιχες τεχνικές «περιποιήθηκε» το εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και την ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια. Εκεί βεβαίως, δεν θα ήταν δυνατόν να μην αναφερθούν οι δηλώσεις του για τις υποκλοπές, τα υπονοούμενά του περί “πολιτικής ανοησίας”, καθώς και η πεποίθησή του, ότι “η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου”. Φρόντισαν λοιπόν να “τακτοποιήσουνε” και πάλι τον τίτλο του ρεπορτάζ, παρουσιάζοντας τον πρώην πρωθυπουργό στην γραμμή του κυβερνητικού εκπροσώπου: Απ’ όλες τις κρίσεις του Κώστα Καραμανλή, οι «μάγειροι» του Πρακτορείου επέλεξαν για τον τίτλο τους αυτή: “Κ. Καραμανλής: Απαραίτητες οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών”!

Αγνοεί… New York Times, Politico, Spiegel

Με βάση τα παραπάνω, δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς κάτι καλύτερο από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε σχέση και με τα δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων που αναφέρονται επικριτικά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μπορεί στο παρελθόν, κάθε θετικό δημοσίευμα των New York Times για τον ελληνικό τουρισμό, ή για τη σημασία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, να αναρτάτο με προθυμία από το εθνικό Πρακτορείο – πλέον ωστόσο, οτιδήποτε αφορά την Ελλάδα μεταδίδεται και πάλι… μέσω Καρπαθίων. Έτσι, ο συνδρομητής του ΑΠΕ-ΜΠΕ μαθαίνει για πρώτη φορά πως κάτι έχουν γράψει “σε εκτενές άρθρο τους οι New York Times” για τις υποκλοπές, μόνον επειδή το επικαλείται σε δηλώσεις του ο Νίκος Ανδρουλάκης στις 28 Ιουλίου.

Έκτοτε, ο αναγνώστης έχει μάθει τι έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αρθρογραφία της αμερικανικής εφημερίδας, τι έχει απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τι ανταπάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τι παρατήρησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Για το τι ακριβώς ανέφεραν τα επίμαχα άρθρα – και αν ήταν ένα ή περισσότερα – δεν τον ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ούτε γι’ αυτά, ούτε για το άρθρο του Politico ή του Spiegel, ή για την ανακοίνωση της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών…

Ευτελισμός

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, που την ηγεσία του κόσμησαν μορφές όπως ο Θεόδωρος Καρζής και ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης, μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά, σε παραμάγαζο του κυβερνώντος κόμματος. Μια ανεξάρτητη φωνή που, παρά τα προβλήματά της, στεκόταν με αξιοπρέπεια, εμπλουτίζοντας την ενημέρωση του Έλληνα πολίτη, δυστυχώς ευτελίζεται σήμερα υπό την ασφυκτική κυβερνητική εποπτεία, και υπό τη διεύθυνση ανθρώπων που θεωρούν δικαίωμά τους να μετατρέπουν τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, σε προσωπικούς τους υπαλλήλους.

Πηγή: Aftodioikisi.gr