Αθήνα: Τα βόρεια προάστια βγάζουν δήμαρχο

Αθήνα: Τα βόρεια προάστια βγάζουν δήμαρχο

Σχεδόν το ένα τρίτο των δημοτών στον Δήμο Αθηναίων, αν και ψηφίζει εκεί, ζει σε άλλο δήμο της Αττικής ή της υπόλοιπης Ελλάδας! Μια ιδιόμορφη κατάτμηση του εκλογικού σώματος στον πρώτο δήμο της χώρας ανατρέπει ισορροπίες και αναπροσδιορίζει την ανάλυση της εκλογικής επιρροής στην πρωτεύουσα.

Το Documento συγκέντρωσε και παρουσιάζει εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία που σκιαγραφούν την ανθρωπογεωγραφία των ψηφοφόρων στην Αθήνα υπό το πρίσμα νέων δεδομένων.

Αναφορικά με τον Δήμο Αθηναίων, επί συνόλου 467.160 δημοτών του (περιλαμβάνεται και ένα ποσοστό ατόμων ηλικίας κάτω των 17 ετών), οι 320.998 διαμένουν σε κάποιο από τα επτά δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Ομως οι υπόλοιποι δημότες (146.162) ζουν σε άλλους δήμους ή κοινότητες. Από αυτούς οι 118.041 έχουν μόνιμη διαμονή εντός περιφέρειας Αττικής και οι 28.121 σε άλλες περιφέρειες της χώρας.

Στα βόρεια και τα νότια

Είναι αξιοσημείωτο ότι εκ των δημοτών του Δήμου Αθηναίων που διαμένουν σε άλλους δήμους της Αττικής, η πλειονότητα ζει στα βόρεια προάστια (περίπου 34%) και στην περιφερειακή ενότητα νοτίου τομέα (18%), ζώνη μόνιμης διαμονής από Μοσχάτο και Παλαιό Φάληρο έως Νέα Σμύρνη και Γλυφάδα. Κατά πολύ λιγότεροι είναι οι Αθηναίοι δημότες οι οποίοι διαμένουν στα δυτικά του αττικού λεκανοπεδίου. Μια υποφώσκουσα ταξική διάσταση στους «φευγάτους» του δημοτολογίου της πρωτεύουσας αναδεικνύεται…

Παράλληλα, μόνιμη διαμονή εκτός περιφέρειας Αττικής έχει επιζητήσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό (περίπου 19%) δημοτών που ζουν εκτός του δήμου. Τη μεγαλύτερη συγκέντρωση «Αθηναίων» εμφανίζει κατά σειρά ο Δήμος Πατρέων (πιθανόν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, λόγω φοιτητόκοσμου προερχόμενου από την πρωτεύουσα) και ακολούθως ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Επονται αριθμητικά οι «Αθηναίοι» διαμένοντες στα Χανιά, στον Βόλο, στη Λάρισα, τη Ρόδο, στα Γιάννενα, στην Κόρινθο, τη Σαλαμίνα, την Κέρκυρα, στο Λουτράκι, στην Καλαμάτα, στο Ρέθυμνο, στη Λαμία, στον Δήμο Αιγιαλείας και στους Δήμους Κομοτηνής, Χίου,

Εκ των Αθηναίων δημοτών που διαμένουν σε άλλους δήμους της Αττικής, η πλειονότητα ζει στα βόρεια προάστια (περίπου 34%) και στην περιφερειακή ενότητα νοτίου τομέα (18%)

Ερμούπολης Σύρου, Αλεξανδρούπολης, Σάμου και Κω. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημότες του Δήμου Αθηναίων που ζουν συνολικά στους δήμους της περιφέρειας Πελοποννήσου φτάνουν τις 4.003, σε αυτούς της περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι 3.978, στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 3.446 ενώ στην περιφέρεια Κρήτης 3.248.

Οι εκτός Αττικής δημότες

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται στην «ακτινογραφία» του λεγόμενου νόμιμου πληθυσμού της Αττικής (δημότες κάθε δήμου της) με βάση την απογραφή του 2011. Σύμφωνα με το τμήμα Απογραφών και Κατάστασης Πληθυσμού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (επεξεργασία Νοέμβριος 2018), ο νόμιμος πληθυσμός της περιφέρειας Αττικής είναι 2.944.634 άτομα, εκ των οποίων 2.314.276 κατοικούν στον δήμο που είναι δημότες και 630.358 σε άλλους δήμους ή κοινότητες.

Είναι ενδιαφέρον ότι σε διοικητικό επίπεδο Αττικής τη μεγαλύτερη «διαρροή» (νόμιμος πληθυσμός σε σχέση με δημότες που διαμένουν αλλού) παρουσιάζουν κατά σειρά τα νησιά Υδρα (41%), Κύθηρα (37%), Πόρος (36%), ο Δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος (35%), Φιλοθέης – Ψυχικού (32%) ενώ ακολουθεί ο Δήμος Αθηναίων (32%), ο Δήμος Πειραιώς (30%), ο Δήμος Δάφνης – Υμηττού και ο Δήμος Καισαριανής με το ίδιο ποσοστό (29%), καθώς και οι Δήμοι Τροιζηνίας και Μάνδρας – Ειδυλλίας με 28%. Στον αντίποδα βρί- σκονται 14 δήμοι με τα χαμηλότερα ποσοστά δημοτών που διαμένουν μόνιμα σε άλλη περιοχή: Γλυφάδας με 15%, Λαυρεωτικής, Σπάτων – Αρτέμιδος, Αγίου Δημητρίου με 14%, Παιανίας και Φυλής με 13%, Διονύσου με 12%, Σαλαμίνος και Παλλήνης με 11%, Ασπρόπυργου και Μεγαρέων με 10%, ενώ μονοψήφια είναι τα ποσοστά σε Μαρκόπουλο Μεσογαίας (9%), Αχαρνών (8%), Κρωπίας (6%).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι 40.222 Αθηναίοι δημότες διαμένουν μόνιμα στην περιφερειακή ενότητα βορείου τομέα, με μεγαλύτερο πλήθος κατά σειρά στους Δήμους Χαλανδρίου (6.748 άτομα), Κηφισιάς (5.504), Αμαρουσίου (5.296), Αγ. Παρασκευής (4.836), Ν. Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Φιλοθέης – Ψυχικού, Βριλησσίων. Στην περιφερειακή ενότητα δυτικού τομέα ζουν 10.130 δημότες Αθηναίων που έχουν επιλέξει για μόνιμη διαμονή τους Δήμους Περιστερίου (2.962), Ιλίου (1.958), Πετρούπολης, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, ενώ άλλοι 1.408 δημότες Αθηναίων ζουν στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής (Δήμοι Φυλής, Μεγαρέων, Ελευσίνας, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ασπροπύργου).

Οι δήμοι του κεντρικού τομέα στο λεκανοπέδιο (Γαλατσίου, Βύρωνα, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Δάφνης – Υμηττού, Καισαριανής, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας) συγκεντρώνουν 18.532 δημότες του Δήμου Αθηναίων, ενώ άλλοι 21.907 ζουν μόνιμα στην περιφερειακή ενότητα νότιου τομέα (Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Γλυφάδα, Παλαιό Φάληρο, Αγ. Δημήτριος, Αλιμος, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Μοσχάτο – Ταύρος) και 4.634 στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς (Δήμοι Πειραιά 2.183, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη 1.017, Κορυδαλλού 657, Κερατσινίου – Δραπετσώνας 632, Περάματος 145).

Εκκαθαρίσεις και απουσίες

Πάντως αξίζει ακόμη μία παρατήρηση που προκύπτει αν συγκρίνει κάποιος τους δημότες του Δήμου Αθηναίων βάσει της απογραφής πληθυσμού (467.160 άτομα) με το εκλογικό σώμα της Α΄ Αθηνών στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015, όπου οι εγγεγραμμένοι ήταν 486.405 και με το εκλογικό σώμα του Δήμου Αθηναίων στις δημοτικές/περιφερειακές εκλογές το 2014 (477.771 εγγεγραμμένοι). Θα έπρεπε ο νόμιμος πληθυσμός του Δήμου Αθηναίων βάσει της απογραφής, με δεδομένο ότι οι δημότες καταγράφονται διά ζώσης από τη στατιστική υπηρεσία, να είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τους εκλογικούς καταλόγους. Και όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Υπάρχουν δυο εκδοχές, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίου εκλογικού αναλυτή: είτε από τους εκλογικούς καταλόγους δεν έχουν διαγραφεί οι θανόντες (δηλαδή χρειάζονται εκκαθάριση οι κατάλογοι) είτε κατά την απογραφή το 2011 έλειπαν στο εξωτερικό δημότες του Δήμου Αθηναίων – πάντως μπορεί να ισχύουν συνδυαστικά και οι δυο συνθήκες…

Documento Newsletter