Αθηνά Λινού: Λίγα και με καθυστέρηση τα εμβόλια που θα έρθουν στην Ελλάδα

Αθηνά Λινού: Λίγα και με καθυστέρηση τα εμβόλια που θα έρθουν στην Ελλάδα

Κατεβάζει ιδιαίτερα τον πήχυ όσον αφορά την κυβερνητική αισιοδοξία για το εμβόλιο η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Και αυτό, όχι για την ποιότητα του εμβολίου, αλλά όπως λέει, θα καθυστερήσει να έρθει και οι δόσεις θα είναι λίγες.

Όπως σημειώνει τα αποτελέσματα του εμβολίου θα αργήσουν να φανούν διότι και το ίδιο το εμβόλιο έχει αργήσει να φτάσει αλλά και οι δόσεις που θα έρθουν στην Ελλάδα θα είναι ικανές να δώσουν ανοσία μόλις σε 600.000 πολίτες, αριθμός που αντιστοιχεί με το 5% του πληθυσμού.

«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, γιατί το εμβόλιο καθυστερεί. Η Ελλάδα θα πάρει κάτι περισσότερο από 1 εκατ. δόσεις μέχρι το Μάρτιο πράγμα που σημαίνει ότι θα εμβολιαστούν 600.000 πολίτες. Είναι πολύ μικρό το νούμερο που αντιστοιχεί στο 5% και αν υπολογίσουμε πώς ακόμη ένα 5% είναι ασυμπτωματικοί και έχουν αποκτήσει ανοσία τότε πάμε σε ένα 10% που και πάλι είναι πολύ μικρό νούμερο» σημείωσε η κα. Λινού.

«Θα πάμε το επόμενο διάστημα με την τακτική βλέποντας και κάνοντας» σημείωσε ενώ δεν απέκλεισε δυσάρεστες «εκπλήξεις» από περιοχές της χώρας για τις οποίες δεν υπάρχει σαφή εικόνα λόγω μικρού αριθμού τεστ.

«Δεν ξέρουμε τι γίνεται αυτή τη στιγμή στα νησιά και στη νότια Ελλάδα» τόνισε και προέτρεψε την Πολιτεία να ετοιμάζεται για σοβαρότερα μέτρα όχι όμως με γνώμονα μόνο την αγορά.

«Πρέπει να ληφθούν καλύτερα μέτρα στη βιομηχανία, πρέπει να αξιοποιηθούν γιατροί εργασίας για να τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, πρέπει να δούμε ξανά το θέμα με την συγκοινωνία εφόσον ανοίξουμε και την καθολική χρήση της μάσκας» είπε εξειδικεύοντας τις προτάσεις της.

Αναφορικά με το εμβόλιο και την διστακτικότητα με την οποία το αντιμετωπίζει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού -μεταξύ αυτών και αρκετοί υγειονομικοί- η κ.Λινού σημείωσε πως πρέπει να γίνει ενημέρωση γιατί όπως είπε «υπάρχει παραφιλολογία και είναι φυσικό κάποιοι να ανησυχούν».

Τέλος, σχολιάζοντας τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο διευκρίνισε πώς δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση γιατί αυτά τα κρούσματα προκύπτουν από λίγα τεστ και αναλογικά το ποσοστό θετικότητας παραμένει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Εκκίνηση με… ελάχιστα εμβόλια – Παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ

Πηγή: Antenna

Documento Newsletter