Χρειάστηκε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία να διαμαρτυρηθεί έντονα και να ξεσηκωθεί γενική κατακραυγή για να κάνει πίσω η κυβέρνηση στη σοκαριστική απόφαση της αδειοδότησης για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα καμένα του Έβρου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναγκάζεται την Τρίτη να ανακοινώσει την ματαίωση των κυβερνητικών σχεδιασμών.
Υποχώρηση -προς ώρας τουλάχιστον- για την κυβέρνηση και τα σχέδια για την κατασκευή δύο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα καμένα του Έβρου ανακοίνωσε ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν τις προηγούμενες ημέρες οι ανάγλητες αποφάσεις.
Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η αδειοδότηση των δύο αιολικών πάρκων που έγινε γνωστή τις προηγούμενες ημέρες αφορούσε αποφάσεις που ελήφθησαν σε φάση «προγενέστερη των πυρκαγιών». Για να πετάξει δε την ευθύνη των αποφάσεων από την κεντρική κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος τόνισε πως αυτές ελήφθησαν από την αποκεντρωμένη διοίκηση.
Μάλιστα, στην προσπάθεια να διαχειριστεί την γενική κατακραυγή το Μέγαρο Μαξίμου, ο Π. Μαρινάκης υποστήριξε πως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει σε οριζόντια απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών στον Έβρο, δίχως περαιτέρω λεπτομέρειες προς το παρόν.
«Υπήρξε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα εκδώσει και ανακοίνωση. Η συγκεκριμένη αδειοδότηση, ενώ υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση, δόθηκε πριν από τις πυρκαγιές στον Έβρο ωστόσο, όπως θα προκύψει από την ανακοίνωση για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, θα υπάρχει μια οριζόντια απόφαση για την ευρύτερη περιοχή πλήρους αναστολής για τις επενδυτικές αυτές δραστηριότητες» ανέφερε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου.
Να σημειωθεί πως η αλλαγή πλεύσης του Μαξίμου έρχεται μία ημέρα μετά την καταγγελία των αποφάσεων από την Ελληνικής Ορνιθολογική Εταιρεία, που κατήγγειλε πως προχωρούν οι αδειοδοτήσεις στα καμένα, και μάλιστα, μέσα σε περιοχή NATURA για τον Μαυρογυπα.
Η καταγγελία της Ορνιθολογικής
Όπως τόνιζε η Ορνιθολογική εταιρεία, «λιγότερο από 20 ημέρες από τη στιγμή που έσβησε η τεράστια σε καταστροφικές συνέπειες πυρκαγιά του Έβρου, της μεγαλύτερης σε έκταση που συνέβη ποτέ σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜ-Θ) προχώρησε πριν λίγες ημέρες (20/09) στην αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου»!
Διαψεύδοντας τη σημερινή αποποίηση ευθυνών του Π. Μαρινάκη από πλευράς κυβέρνησης, η Ορνιθολογική Εταιρεία αποκάλυψε πως «η αδειοδότηση, μάλιστα, βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, το οποίο παρέκαμψε προκλητικά την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς) για το συγκεκριμένο έργο». Όπως αναφέρεται, η ΠΕΣΠΑ έδωσε θετική εισήγηση, που βασίστηκε σε μία σχετική ερώτηση του Προέδρου του ΠΕΣΠΑ προς τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) του ΥΠΕΝ, ο οποίος «ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ είναι θετικό με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου». Τόνιζαν δε πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε τεκμηρίωση και αντίκρουση των θέσεων του ΟΦΥΠΕΚΑ, «έστω και για τα μάτια του κόσμου»
«Τη στιγμή που ο κρίσιμος βιότοπος του Μαυρόγυπα στο Δάσος Δαδιάς έχει υποστεί τόσο σοβαρό πλήγμα και υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον του μοναδικού πληθυσμού του στην Ελλάδα, δεν νοείται το ΥΠΕΝ να μην έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για τη ρύθμιση, σε τοπικό επίπεδο, μίας δραστηριότητας (εγκατάσταση ανεμογεννητριών) η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για όλα τα είδη γυπών» ανέφερε ακόμα η Εταιρεία, εκθέτοντας ουσιαστικά το ΥΠΕΝ, που τώρα υποστηρίζει πως θα παρέμβει.