Άτακτη κυβερνητική υποχώρηση για την 7η αξιολόγηση – Βορά οι δανειολήπτες στις τράπεζες από το 2021

Άτακτη κυβερνητική υποχώρηση για την 7η αξιολόγηση – Βορά οι δανειολήπτες στις τράπεζες από το 2021

Τις αλήστου μνήμης μνημονιακές εποχές του «ναι σε όλα» θύμισε το χθεσινό κλείσιμο της διαπραγμάτευσης για την 7η Αξιολόγηση, με την ελληνική πλευρά να σκύβει το κεφάλι και να δίνει βορά στις τράπεζες τους δανειολήπτες αλλά και την πραγματική οικονομία.

Υπό το βάρος των όσων παρέλειψε να κάνει τον ένα χρόνο της διακυβέρνησης της, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, απέσυρε τα όποια φιλολαϊκά μέτρα έχει κατά καιρούς εξαγγείλει σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια, τους δανειολήπτες και ετοιμάζεται να καταθέσει ένα ασφυκτικό πτωχευτικό κώδικα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. 

Το μόνο «κέρδος» που φαίνεται να αποκόμισε το οικονομικό επιτελείο είναι ότι στο 9μηνο πρόγραμμα-γέφυρα πριν την θέση σε ισχύ του νέου καθεστώς ρύθμισης κόκκινων δανείων των νοικοκυριών, θα ισχύει τελικά η επιδότηση «κόκκινων» δανείων με ενέχυρο κύριας κατοικίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες εισέρχονται εισοδηματικά κριτήρια ώστε να τεθεί φίλτρο εισόδου στο πρόγραμμα. Οι ίδιες πληροφορίες είναι ότι η Κυβέρνηση υποχώρησε από τον αρχικό σχεδιασμό της και το ποσοστό επιδότησης των μη ενήμερων δανείων θα εκκινεί από το 70% και όχι από το 80% το πρώτο τρίμηνο και να απομειώνεται αναλογικά στη συνέχεια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο πρόγραμμα θα ενταχθούν περί του 300.000 υπερχρεωμένους πολίτες κάτι που θα στοιχίσει στο ελληνικό δημόσιο περί το 1 δις ευρώ.

Θηλιά ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Τα χειρότερα όμως έρχονται στις αρχές του 2021 όταν και αναμένεται να ισχύσει ο νέος πτωχευτικός κώδικας. Ήδη η ελληνική πλευρά ετοιμάζει το προσχέδιο του νέου νομικού πλαισίου υπαγωγής στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αφού έχει δεσμευτεί ότι εντός του επόμενου 10ημερου να αποσταλεί στους δανειστές για έλεγχο και τελικά έγκριση. Στόχος είναι εντός του Αυγούστου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφιστεί στα θερινά τμήματα της Βουλής.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι επέλεξε την τακτική της άτακτης υποχώρησης και τελικά έρχεται μία σοβαρή αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου υπαγωγής σε υπερχρεωμένα που ονομάζεται νέος πτωχευτικός κώδικας. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες είναι ότι τελικά οι τράπεζες, μέσω των δανειστών μας πέτυχαν την αποκαθήλωση του παγώματος των διαδικασιών πλειστηριασμού ακινήτων. Ετσι ακόμη και όταν ένας δανειολήπτης υποβάλλει αίτηση μέσω της πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί για οδηγηθεί σε πτώχευση, δεν θα αναστέλλονται οι διαδικασίες που κινούν οι τράπεζες για πλειστηριασμό ακινήτων!

Ήδη θα πρέπει να αναφερθεί ότι έχει εκκινήσει ο «κοινωνικός αυτοματισμός» με πολλά ΜΜΕ να αναφέρονται σε «στρατηγικούς κακοπληρωτές», «κακούς δανειολήπτες που φαλκιδεύουν την οικονομία» «κακοπροαίρετους» κλπ, ώστε να καλυφθεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πίσω από το επικοινωνιακό περιτύλιγμα της προστασίας της κοινωνίας από όσους δεν πληρώνουν τα δάνεια τους!

Από την άλλη και ενώ η Κυβέρνηση είχε προτείνει όταν κάποιος δανειολήπτης εισερχόταν στη διαδικασία της πτώχευσης και ρευστοποιούνταν η περιουσία του να απαλλασσόταν από τα χρέη του μετά από 1 έτος. Εκεί πέρασε και πάλι η άποψη των Τραπεζών που επιβλήθηκε μέσω των δανειστών μας ότι ο δανειολήπτης θα «καθαρίζει» εντός τριών ετών, προσφέροντας χρήματα από το εισόδημα του, ώστε μετά την παρέλευση της 3ετίας να εισέρχεται «καθαρός» στην οικονομική ζωή.

Δυο αδιευκρίνιστα σημεία

Εκεί που δεν υπήρξε συμφωνία εντός του 48ωρου κύκλου εξ αποστάσεως διαπραγμάτευσης είναι στα θέματα της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών και στο φορέα που θα διαχειριστεί τα ακίνητα. Όπως ειπώθηκε για αυτά τα δύο ζητήματα θα υπάρξει συνέχιση της συζήτησης ώστε να υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων ημερών.

Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα οι δανειστές εμμένουν να περάσει η θέση των τραπεζών που θέλουν παράλληλη συζήτηση της αίτησης πτώχευσης και της εξωδικαστικής διευθέτησης. Αντίθετα η ελληνική πλευρά επιδιώκει πρώτα να κλείνει ο κύκλος της εξωδικαστικής ρύθμισης και ακολούθως να εκκινεί η διαδικασία της πτώχευσης. Για το δεύτερο ζήτημα του φορέα που θα αναλάβει να λαμβάνει την κυριότητα των κατοικίων όσων πτωχεύουν και ακολούθως να τους το μισθώνει το ζήτημα έγκειται στο αν θα είναι ιδιωτικός ή δημόσιος. Όπως φαίνεται πάλι οι δανειστές κέρδισαν και θα είναι τελικά ιδιωτικός αυτό που μένει είναι να αποσταλεί από την ελληνική πλευρά το πλήρες σχέδιο που θα καθορίζει τη μορφή του φορέα αλλά και το βαθμό εμπλοκής του Δημοσίου.

Ετικέτες

Documento Newsletter