Πολλές είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκύψει σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την συνεπιμέλεια των παιδιών, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας, προτού δοθεί στη δημόσια διαβούλευση.
Συλλογικότητες, φορείς, οργανώσεις, σύλλογοι μπαμπάδων, επιστήμονες και γυναικείες οργανώσεις ξιφουλκούν για τα υπέρ και τα κατά του νομοσχεδίου έχοντας χωριστεί σε στρατόπεδα. Οι μεν φανατικοί πολέμιοι ,οι δε θερμοί υποστηρικτές ,με αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος ανάμεσα σε διαφορετικές απόψεις σχετικά με το θέμα. (αναλυτικό ρεπορτάζ στο Documento της Κυριακής).
Ωστόσο, παρατηρείται κάτι ανησυχητικό σχετικά με τη διαφάνεια της λειτουργίας της ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που ιδρύθηκε για να διαμορφώσει το νομοσχέδιο και το επεξεργάζεται, της οποίας προεδρος είναι ο Ιωάννης Τέντες, επίτιμος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Να επισημάνουμε ότι στην Ελλάδα το οικογενειακό δίκαιο είχε αναμορφωθεί τελευταία φορά το 1983.
Εν προκειμένω , όπως φαίνεται στο ΦΕΚ που ονοματίζει τα μέλη της Επιτροπής, παρατηρείται σύγκρουση συμφερόντων καθώς δύο από τα μέλη της που διαμορφώνουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν αμερόληπτα λόγω προσωπικής εμπλοκής με το θέμα.
https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/12/09/5fd0a73d825e637f1d6c8434.pdf
Ασυμβίβαστο λοιπόν παρατηρείται με τα εξής μέλη της επιτροπής:
1. Το μέλος με τον αριθμό 7, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, είναι καθηγήτρια νομικής, αδελφή και συνεργάτιδα στο γραφείο του Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου, ο οποίος τυγχάνει να είναι πρόεδρος του συλλόγου Συνεπιμέλεια (https://www.synepimelia.gr) που υποστηρίζει την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και την εναλλασσόμενη κατοικία.
https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/12/09/5fd0a715825e630b62002a32.pdf
Επίσης υπάρχει πληθώρα βίντεο στο youtube όπου φαίνεται ότι η Π. Παπαρρηγοπούλου έχει ενεργό δράση στον σύλλογο καθώς έχει λάβει μέρος σε εκδηλώσεις του.
Παράδειγμα
2) Το μέλος με τον αρθμό 14 Μάριος Ανδρικόπουλος είναι δικηγόρος και διαχειριστής της δράσης κατά της γονεικής αποξένωσης (https://www.facebook.com/actagainstPA). Ο ίδιος μάλιστα έχει δηλώσει σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις και σε βίντεο στο youtube πως εφαλτήριο για την έναρξη της δράσης αυτής ήταν προσωπική του ιστορία όντας και ο ίδιος διαζευγμένος και έχοντας αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα σε σχέση με την επιμέλεια των παιδιών.
Όπως είναι γνωστό ο νομοθέτης κατά το Σύνταγμα πρέπει να νομοθετεί ανεπηρέαστος και να είναι άτεγκτος. Στην παραπάνω περίπτωση διακρίνεται προσωπικό όφελος με αποτέλεσμα να αμφισβητείται έντονα η κρίση του.