Άσυλο Ανιάτων: Ανίατες περιπτώσεις νομικής διαχείρισης

Ενώ έχουν ασκηθεί διώξεις εδώ και δύο χρόνια, ο ανακριτής δεν προέβη σε καμιά πράξη και η κακοδιαχείριση εξακολουθεί να κάνει «πάρτι»

Σε σοβαρές καταγγελίες ενώπιον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με «καθυστερήσεις» στη διερεύνηση υπόθεσης διαφθοράς στο άσυλο από τη Δικαιοσύνη προχώρησε η δικηγόρος Σωτηρία Κουμπούλη, πρώην νομική σύμβουλος του Ασύλου Ανιάτων. Η υπόθεση διαφθοράς βρίσκεται από το 2019 στα χέρια της Δικαιοσύνης και από το 2020 έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για κακουργηματική απιστία σε βάρος οκτώ προσώπων που συμμετείχαν στη διοίκηση του ασύλου, ενώ η δικογραφία έχει διαβιβαστεί σε ανακριτή από το 2021. Ωστόσο, όπως κατήγγειλε στην αναφορά της η δικηγόρος Κουμπούλη, μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τον ανακριτή Ν. Ντόβα που χειρίζεται την υπόθεση. Ως αποτέλεσμα επτά από τα διωκόμενα πρόσωπα εξακολουθούν να χειρίζονται ως μέλη του ΔΣ την περιουσία του Ασύλου Ανιάτων, ενώ σε βάρος τους, όπως και άλλων προσώπων, η δικηγόρος κατέθεσε την περασμένη Τρίτη νέα μηνυτήρια αναφορά για κακοδιαχείριση.

Τον Μάρτιο του 2019 ο Δήμος Αθηναίων επί διοίκησης Γιώργου Καμίνη διαβίβασε ένα φάκελο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Περιείχε, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του δήμου, μια σειρά από καταγγελίες περί «αδιαφανούς διαχείρισης της περιουσίας του Ασύλου Ανιάτων» μέχρι και το 2018. Ειδικότερα, είχαν γίνει «εκποιήσεις ακινήτων μεγάλης

αξίας χωρίς προηγουμένως να τηρηθούν κανόνες που εγγυώνται τα συμφέροντα του Σωματείου». Η δημοτική αρχή ζητούσε από την εισαγγελία να διερευνήσει το περιεχόμενο των καταγγελιών, όπως και τη διάπραξη τυχόν ποινικών ευθυνών.

Διώξεις από το 2020

Τον Νοέμβριο του 2020, μετά την ολοκλήρωση προκαταρκτικής εξέτασης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος σε οκτώ μέλη του ΔΣ του ασύλου. Κατόπιν, και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2021, η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή προκειμένου να προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Ωστόσο δύο χρόνια μετά τίποτε δεν έχει γίνει σε επίπεδο ανακριτικής διαδικασίας, όπως κατήγγειλε την περασμένη Τρίτη με αναφορά της ενώπιον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η πρώην νομική σύμβουλος του Ασύλου Ανιάτων, δικηγόρος Αθηνών Σωτ. Κουμπούλη. Συγκεκριμένα, στην αναφορά της κάνει λόγο για «καθυστέρηση απονομής Δικαιοσύνης» στην υπόθεση.

Μαζί με την αναφορά η δικηγόρος κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών το οποίο είχε διαβιβαστεί τον περασμένο Νοέμβριο στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης ύστερα από σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Το έγγραφο περιείχε αναλυτικά τη δικαστική πορεία της υπόθεσης μετά τη διαβίβαση του φακέλου από τον Δήμο Αθηναίων.

«Σύμφωνα με το ως άνω έγγραφο αποδεικνύεται η εξαιρετική καθυστέρηση ως προς την απονομή Δικαιοσύνης στην υπόθεση που αφορά την ποινική δίωξη για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας των μελών του προηγούμενου ΔΣ του Ασύλου Ανιάτων» κατήγγειλε στην αναφορά της η Σωτ. Κουμπούλη.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, «εξαιτίας των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης, ενώ ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία στις 18 Νοεμβρίου του 2020 σε επτά μέλη του ΔΣ του Ασύλου Ανιάτων, έκτοτε ουδεμία ενέργεια έχει λάβει χώρα από τον ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθηνών».

Η «κωλυσιεργία» του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση είχε αποτέλεσμα να διενεργηθούν εκλογές από τη γενική συνέλευση του ασύλου και να «αναδειχθούν και πάλι οι ποινικώς διωχθέντες ως μέλη του ΔΣ του ασύλου» όπως αναφέρεται.

Νέα μηνυτήρια αναφορά

Στο μεταξύ, ενώ καταγγέλλεται καθυστέρηση από τον ανακριτή, η δικηγόρος Σωτ. Κουμπούλη κατέθεσε την περασμένη Τρίτη 10 Ιανουαρίου νέα μηνυτήρια αναφορά για κακοδιαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Ασύλου Ανιάτων. Η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά του ΔΣ του σωματείου καθώς και κατά «παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού συνεργού, για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό… τη διασπάθιση της περιουσίας του ασύλου».

Είναι εντυπωσιακό ότι επτά από τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων έχει κατατεθεί η νέα μηνυτήρια αναφορά αντιμετωπίζουν ήδη από το 2020 ποινικές διώξεις για κακουργηματική απιστία. Στη μηνυτήρια αναφορά καταγγέλλονται σημεία και τέρατα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της περιουσίας του ασύλου και ειδικότερα ότι εκποιούνται ακίνητα σε τιμές κάτω της εμπορικής τους αξίας.

Σωτηρία Κουμπούλη: «Η κακοδιαχείριση της περιουσίας είναι δεδομένη»

Η κακοδιαχείριση της περιουσίας του Ασύλου Ανιάτων από τη συγκεκριμένη διοίκησή του είναι δεδομένη και προκύπτει τόσο από πραγματογνωμοσύνη όσο και από τη σημερινή οικονομική του κατάσταση. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το Ασυλο Ανιάτων οφείλει τη βιωσιμότητά του στη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του (περιορισμός του αριθμού των περιθαλπομένων) και στις εκποιήσεις της ακίνητης περιουσίας του σε χαμηλές τιμές.

Το εάν η κακοδιαχείριση οφείλεται και σε δόλο των μελών του ΔΣ θα πρέπει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη προτού να είναι πολύ αργά για το ΑΑ. Τυχόν αθώα μέλη του ΔΣ θα πρέπει να έχουν την ευθιξία να παραιτηθούν και να συμπορευτούν με όσους αγωνιζόμαστε στη διάσωση του ασύλου. Μεγάλες οι ευθύνες της παραιτηθείσας –προ ολίγων μηνών– κυβερνητικής επιτρόπου.