Ασυλία τραπεζιτών: Αφού πρώτα τους «καθάρισαν», τώρα καταργούν τον νόμο – Τι θα κάνουν με το ΤΧΣ;

Αφού πρώτα «καθάρισαν» τους τραπεζίτες από τις εμπλοκές τους σε βαθμό κακουργήματος με τη Δικαιοσύνη τώρα καταργούν τον νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν, ενώ ερωτήματα τίθενται για το τι θα ισχύσει με το «ακαταδίωκτο» των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που έχει θεσπιστεί, καθώς η διατύπωση του νόμου στο νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση δεν είναι ξεκάθαρη.

Δείτε επίσης: Τέλος στην ασυλία των τραπεζιτών που νομοθέτησε ο Μητσοτάκης

Πιο αναλυτικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε σε διαβούλευση επανέρχεται η αυτεπάγγελτη δίωξη για αδικήματα όπως η απιστία και η απάτη και για τα τραπεζικά στελέχη. Συγκεκριμένα με το νόμο 4637/2019  η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε θεσπίσει προκλητική ασυλία, καθώς προκειμένου να διωχτούν τραπεζικά στελέχη έπρεπε να έχει κατατεθεί προηγουμένως έγκληση από τις διοικήσεις των τραπεζών. Δηλαδή ακόμη και να καταγγέλλονταν σε έναν εισαγγελέα μια υπόθεση απιστίας, καμία δίωξη δεν μπορούσε να ασκηθεί εάν δεν υπέβαλλαν πρώτα έγκληση οι διοικήσεις των τραπεζών.

Δείτε επίσης: Αντισυνταγματικός ο νόμος για την ατιμωρησία των τραπεζιτών

Κάτι τέτοιο βέβαια ουδέποτε συνέβη για μία σειρά από δύσοσμες υποθέσεις όπως για παράδειγμα τα κομματικά θαλασσοδάνεια, με αποτέλεσμα να παύσουν οι διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για μία σειρά από τραπεζίτες που εμπλέκονταν, καθώς επίσης και για τους υπευθύνους των κομμάτων που διώκονταν. Επίσης στις διοικήσεις των τραπεζών συμμετείχαν ακόμη και διωκόμενα τραπεζικά στελέχη, τα οποία όπως ήταν αναμενόμενο δεν υπήρχε περίπτωση να κινήσουν διαδικασίες εναντίον του εαυτού τους.

Ακόμη μία χαρακτηριστική περίπτωση ήταν οι σκανδαλώδεις αγοραπωλησίες δανείων από την Libra του ομίλου Λογοθέτη, τις οποίες είχε καταγράψει σε πόρισμά της η Τράπεζα της Ελλάδος, που επίσης δεν έγινε τίποτα.

Θα επεκταθεί για το ΤΧΣ;

Τώρα λοιπόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού πέρασαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια, καταργεί το δικό της νομοθετικό εφεύρημα αφού πρώτα «καθάρισαν» όλοι οι τραπεζίτες.

Την ίδια ώρα ερωτήματα εγείρονται για το τι πρόκειται να ισχύσει με το ακαταδίωκτο που έχει θεσπιστεί για τα μέλη των διοικήσεων του ΤΧΣ. Μάλιστα σχετικό ερώτημα είχε διατυπωθεί και σε πρόσφατη ερώτηση 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την ταχεία «αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς).

«Εξετάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. την κατάργηση του εδαφίου της παρ.4 του Άρθρου 8 του Νόμου 3864/2010, το οποίο εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο της διοίκησης του ΤΧΣ κατά το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 405 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95) που προβλέπει μόνο την κατ έγκληση ποινική δίωξη για το αδίκημα της απιστίας; (Άρθρο 390, παρ. 1, εδάφιο β’ του Ποινικού Κώδικα);» ανέφεραν μεταξύ άλλων στην ερώτησή τους οι 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι ότι η διατύπωση του νόμου, στο νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση δεν είναι ξεκάθαρη. Συγκεκριμένα στην παράγραφο 3 του άρθρου 114 του ΠΚ επισημαίνεται:

«Τα εγκλήματα σε βάρος του νομικού προσώπου του ελληνικού δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης διώκονται πάντοτε αυτεπαγγέλτως». Ωστόσο το ΤΧΣ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Επομένως η παρούσα διατύπωση δεν φαίνεται να καταργεί το ακαταδίωκτο.

Διαβάστε επίσης: 

Επιμένει ο Σούνακ: Στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν να κάνει φιγούρα – Αθετήθηκαν δεσμεύσεις (Video)

Nοσοκομείο Έλενα: Πλήρης διάλυση, χωρίς θέρμανση τα νεογνά, αλλά η διοίκηση θέλει κινηματογραφικές παραγωγές

Κύρτσος: Τα τρία λάθη του Μητσοτάκη στο Λονδίνο

Γλυπτά Παρθενώνα: Ερωτήματα για τη θέση του Βρετανικού Μουσείου περί «εποικοδομητικών συζητήσεων»

Ετικέτες