Αστυνομοκρατία και στα Πανεπιστήμια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με προσλήψεις 1.000 ειδικών φρουρών

Αστυνομοκρατία και στα Πανεπιστήμια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με προσλήψεις 1.000 ειδικών φρουρών

Σε ανακοινώσεις σχετικά με την αστυνομία των Πανεπιστημίων ή αλλιώς όπως την «βαφτίζει» το υπουργείο Παιδείας «ομάδα προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ)» προχώρησε σε κοινή συνέντευξη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με αφορμή την επικείμενη θέση σε διαβούλευση του νομοσχεδίου του ΥΠΑΙΘ, με τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις»

Πρόκειται για μια ομάδα που θα υπάγεται στην αστυνομία θα φορά ειδική στολή θα έχει λάβει ειδική εκπαίδευση θα της παραχωρείται χώρος στο Πανεπιστήμιο ώστε να στεγάζεται και θα συνεργάζεται με τον Πρύτανη των 5 Ιδρυμάτων που αρχικά θα τεθεί σε λειτουργία αυτό το μέτρο που ήδη προκαλεί αντιδράσεις στους Πανεπιστημιακούς χώρους.

Η κυβέρνηση πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση παρά τις έντονες διαφωνίες των Πρυτάνεων αφού ουσιαστικά πρόκειται για την κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου.

Οι αστυνομικοί θα στεγάζονται σε χώρους του ιδρύματος και θα κάνουν περιπολίες στο πλαίσιο της φύλαξης, ενώ παράλληλα θα έχουν και προανακριτικά καθήκοντα, ενώ σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων θα προχωρούν τις διαδικασίες δικογραφιών.

Η πρώτη προκήρυξη θα αφορά 1.000 θέσεις ειδικών φρουρών (200 άτομα ανά βάρδια) με έμφαση αρχικά στα πέντε μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας

Το νομοσχέδιο είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση άμεσα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ασφάλειας. Όπως είπε: 

«Τα σημαντικότερα μέτρα που προωθούνται καταρχήν είναι διαδικασίες εισόδου και εξόδου, δημιουργία ζωνών ελεγχόμενης πρόσβασης, λειτουργία σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα κέντρο λήψης σημάτων το οποίο θα είναι και συνδεδεμένο με την αστυνομία ,σχέδια ασφάλειας και διαχείρισης καταστροφών ,εσωτερικοί κανονισμοί και μνημόνια ενεργειών για την διαχείριση καταστροφών και συμβάντων ,σε κάθε Πανεπιστήμιο ορίζεται κάποιος τεχνικό ασφάλειας και έχουμε μελέτες πυροπροστασίας ανά πανεπιστημιακό ίδρυμα. Συντήρηση και αναβάθμιση του φωτισμού. Ορισμός συγκεκριμένου προσώπου από πλευρά αστυνομίας και πυροσβεστικού σώματος που θα είναι σε άμεση και διαρκή επαφή καθημερινά με την διοίκηση του Πανεπιστημίου και τέλος συγκρότηση μιας ειδικής ομάδας προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων”.

Ειδικότερα, το νέο σχέδιο αστυνόμευσης στα Πανεπιστήμια περιλαμβάνει:

  • Έλεγχο εισόδου-εξόδου
  • Δημιουργία ζωνών ελεγχόμενης πρόσβασης με cctv και λειτουργία σε κάθε ΑΕΙ κέντρο λήψης σημάτων συνδεδεμένο με αστυνομία.
  • Κέντρο διαχείρισης καταστροφών και συμβάντων
  • Τεχνικό ασφάλειας ανά ΑΕΙ με μελέτες πυροπροστασίας και αναβάθμιση φωτισμού, εγκαταστάσεων και κοινόχρηστων κτιρίων
  • Ορισμό προσώπων από την αστυνομία και την πυροσβεστική που θα είναι σε άμεση επαφή με τις διοικήσεις των ΑΕΙ
  • Συγκρότηση υποομάδας ήπιας κοινοτικής αστυνόμευσης, η οποία θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό ΕΛΑΣ. Θα αποτελείται από νεοπροσληφθέντες ειδικούς φρουρούς μέσω ΑΣΕΠ και θα εκπαιδευτούν, ενώ ο εξοπλισμός θα οριστεί από την ΕΛΑΣ και θα διατίθενται στα ΑΕΙ.

Αντίθετοι στην ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είναι και οι  καθηγητές του Πολυτεχνείου της Αθήνας.

Σύμφωνα με το alfavita.gr, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Δ.Σ. του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού ΕΜΠ:

“• Αντιτίθεται ομόφωνα στη σύσταση της καλούμενης Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), στον καθολικό έλεγχο πρόσβασης και στην αυστηροποίηση των ποινών στους πανεπιστημιακούς χώρους.

• Καλεί την πολιτική ηγεσία της χώρας να επανεξετάσει το ζήτημα και να μην προχωρήσει στη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

• Καλεί τη Σύγκλητο του Ιδρύματος να λάβει, άμεσα, θέση για τα εν λόγω ζητήματα.

• Καλεί τα μέλη του ΣΔΕΠ ΕΜΠ σε έκτακτη ΓΣ, η οποία θα πραγματοποιηθεί – λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας – με τηλεδιάσκεψη βάσει του άρθρου 27 του Ν. 4753/2020.

Αναλυτικά αυτή η ομάδα σύμφωνα με το υπουργό προστασίας του Πολίτη

«Αυτή η ομάδα είναι μια ομάδα ήπιας αστυνόμευσης, η ομάδα θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό της αστυνομίας θα αποτελείται από αστυνομικούς νεοπροσληφθέντες ειδικούς φρουρούς .Οι αστυνομικοί θα διατίθενται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα για διάστημα 4 ετών και θα συντονίζονται και θα συνεργάζονται με τον Πρύτανη ή τον αρμόδιο αντιπρύτανη. Δεν θα φερουν πυροβόλα οπλα, θα φορούν ειδικά προσαρμοσμένη στολή που θα τους ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους αστυνομικούς .Στα καθήκοντά τους θα περιλαμβάνεται η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παραβατικότητας εντός και πέριξ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Οι αστυνομικοί αυτοί έχουν προανακριτικά καθήκοντα και σε περιπτώσεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων θα πραγματοποιούν αυτεπάγγελτη επέμβαση δικογραφία εισαγγελέας κλπ» κατέληξε ο υπουργός .

Αίσθηση πάντως προκαλεί η δήλωση της υπουργού Παιδείας αναφορικά με την αστυνομία των Πανεπιστημίων «Δεν επιθυμούμε τρομοκρατημένα πανεπιστήμια αυτό το μέτρο αφορά μόνο στα πανεπιστήμια που έχει διαπιστωθεί επιχειρησιακά μεγαλύτερη παραβατικότητα». 

Documento Newsletter