Αστρικά φαινόμενα του 2017

Αστρικά φαινόμενα του 2017

Αν μη τι άλλο, ο χρόνος που διανύουμε δεν είναι ενδιαφέρον μόνο ως προς τις εξελίξεις που αναμένονται σε διεθνές επίπεδο με την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και αναφορικά με τα φαινόμενα που θα παρατηρήσουμε Σύμπαν από τη Γη.

Βροχή από αστέρια

Τον Αύγουστο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο νυχτερινό ουρανό ένα φαινόμενο που θα θυμίζει τη βροχή μετεωριτών που συνάντησε το «Millennium Falcon», το διαστημόπλοιο των πρωταγωνιστών στο κινηματογραφικό «Star Wars». Η βροχή των αστεριών θα αρχίσει από το τέλος Ιουλίου, αλλά ο πραγματικός «κατακλυσμός» θα γίνει το χρονικό διάστημα μεταξύ 9 και 13 Αυγούστου. Οι επιστήμονες λένε ότι θα πρέπει να κοιτάμε προς τα βόρεια, λίγο πιο πάνω από τον ορίζοντα, για να διακρίνουμε σε καθαρό ουρανό την πτώση εκατοντάδων αστεριών την ώρα.

Θα δούμε τον Ερμή

Στις 29 Μαρτίου, λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα, θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τον Ερμή, έναν από τους ομορφότερους πλανήτες, ο οποίος συνήθως πνίγεται από το φως του Ήλιου καθώς κινείται με σχετικά ίδια ταχύτητα με αυτόν. Λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα και αφού βγει το φεγγάρι, κοιτάζοντας προς την κατεύθυνση του ‘Αρη, οι παρατηρητές θα πρέπει να στρέψουν το βλέμμα τους λίγα εκατοστά πάνω από τον ορίζοντα.

Δίδυμες τον Δεκέμβριο

Στα μέσα Δεκεμβρίου οι Δίδυμες θα βρεθούν στο αποκορύφωμά τους. Πρόκειται για βροχή μετεωριτών των οποίων η πηγή θεωρείται ο αστεροειδής Φαέθων. Μαζί με τους Τεταρτίδες, είναι οι μόνες σημαντικές βροχές διαττόντων οι οποίες δεν οφείλονται σε κάποιον κομήτη. Το μέγιστο της αστρικής βροχής παρατηρείται στα μέσα Δεκεμβρίου και αν σβήσουν όλα τα φώτα στην περιοχή που θα βρισκόμαστε, μπορούμε να παρατηρήσουμε μέχρι και 100 με 120 διάττοντες την ώρα. Στην πραγματικότητα βέβαια, μπορούμε να παρατηρήσουμε με μεγάλη προσοχή 70 έως 80. Το ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται, όπως υπονοεί και το όνομά τους, στον αστερισμό των Διδύμων.

Παγόβουνο στο Σύμπαν

Στις 11 Φεβρουαρίου υπολογίζεται ότι ο κομήτης Παγόβουνο (επιστημονική ονομασία, 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova) θα βρίσκεται περίπου 12.400.000 χιλιόμετρα από τη Γη. Μπορεί να μη φαίνεται τόσο συναρπαστικό, αλλά δεδομένου ότι αντανακλά το φως του Ήλιου, η απόσταση είναι αρκετά μικρή και μπορεί κάποιος να τον δει από τη Γη με γυμνό μάτι. Βρείτε τον Βέγκα και μετά στρέψτε το βλέμμα λίγα εκατοστά προς τα ανατολικά.

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών

Το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου είναι η ώρα να ξεσκονίσετε τα τηλεσκόπιά σας και να περιμένετε να απολαύσετε ένα υπέροχο και σχετικά σπάνιο θέαμα. Ο Κρόνος θα στραφεί πλήρως προς τη Γη και θα μας δώσει την ευκαιρία να δούμε τα περίφημα «δαχτυλίδια» του, δηλαδή τους δορυφόρους του. Η πλήρης εικόνα, αυτή δηλαδή που θα μας δώσει την ευκαιρία να δούμε όλο το σύστημα, θα εμφανιστεί στις 17 Οκτωβρίου.

Ο Δίας χαϊδεύει το φεγγάρι

Οι επιστήμονες λένε ότι φέτος είναι μια καλή χρονιά για όσους θέλουν να δουν με τα μάτια τους τον Δία. Θα εμφανιστεί, μεγαλοπρεπής, στις 10 Απριλίου αργά το απόγευμα, όταν θα πλησιάσει τόσο πολύ το φεγγάρι που θα νομίζει κάποιος ότι θα το ακουμπήσει. Τα δύο ουράνια σώματα θα ταξιδέψουν μετά μαζί για ελάχιστα λεπτά, πάνω από τον ορίζοντα, στα ανατολικά και αυτή η συνάντηση θα χαθεί με τη δύση του Ηλίου.

Η πιο λαμπρή Αφροδίτη

Όσοι ενδιαφέρονται σίγουρα έχουν δει πολλές φορές την Αφροδίτη. Είναι εκείνο το φωτεινό αστέρι που εμφανίζεται σε χαμηλό υψόμετρο λίγο πριν από την ανατολή του Ηλίου (Αυγερινός) και λίγο πριν από τη δύση του (Αποσπερίτης). Φέτος, η θέση της ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη θα την κάνει να συναγωνιστεί σε φωτεινότητα τον Δία. Εως το τέλος Φεβρουαρίου λοιπόν, μπορεί κάποιος να δει σε καθαρό ουρανό τον Αυγερινό και τον Αποσπερίτη να «σβήνουν» με τη λάμψη τους όλα τα υπόλοιπα ουράνια σώματα.

Το φωτοστέφανο του φεγγαριού

Στην πραγματικότητα, την ολική έκλειψη του Ήλιου δεν θα τη δει κάποιος στην Ελλάδα. Αν όμως βρεθεί στις ΗΠΑ στις 21 Αυγούστου, θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει το φαινόμενο: το φεγγάρι να βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τον Ήλιο, να καλύπτει για μερικά δευτερόλεπτα τη λάμψη του και να παρουσιάζεται με ένα λαμπρό φωτοστέφανο.

Ετικέτες

Documento Newsletter