Αστοχίες και αρρυθμίες στην κυβέρνηση Κυριάκου

Κόκκινες κάρτες, λανθασμένοι χειρισμοί, κωλοτούμπες και επικοινωνιακά φάλτσα.

Η ημέρα των μπλε φακέλων… στοιχειώνει τους «γαλάζιους» υπουργούς. Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται δύο μήνες από τότε που οι επικεφαλής των υπουργείων έφυγαν από το Μαξίμου έχοντας παραμάσχαλα έναν φάκελο με στοχοθεσία και εξαμηνιαίο προγραμματισμό δράσεων. «Η κυβέρνηση θα λειτουργήσει με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και διαρκή αξιολόγηση» είχε κοινοποιήσει με τουιτάρισμα στις 10 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προσώρας οι… κόκκινες κάρτες στο ιδιότυπο πόιντ σύστεμ του Μαξίμου βγαίνουν με βάση αρρυθμίες είτε λόγω ασυνεννοησίας μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, όπως τουλάχιστον αυτή προκύπτει όταν βγαίνει στον αέρα μέσω διαρροών, είτε λόγω λανθασμένων χειρισμών. Το δόγμα των «γαλάζιων» επιτελών της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η χάραξη μιας τεθλασμένης γραμμής που να διαχωρίζει την επικοινωνιακή εικόνα των υπουργικών δράσεων από την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία «βομβαρδίζει» αλά σοκ και δέος, όσο είναι ακόμη φρέσκια η κάλπη της 7ης Ιουλίου.

Αντιπερισπασμοί

Η σκληρή πραγματικότητα από την εφαρμογή των δεξιών πολιτικών, όμως, είναι εδώ και δεν αρκούν οι πρώτες… παρόλες της Προεδρίας της Κυβέρνησης για το πληροφοριακό σύστημα ΜΑΖΙ που βαθμολογεί το κυβερνητικό έργο. Η επιβάρυνση των νοικοκυριών από την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ χρειαζόταν επικοινωνιακή σταυροβελονιά. Γι’ αυτό δεν βγήκε στο προσκήνιο, όπως αναμενόταν, μόνο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Τα ηνία της προβολής έλαβε ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με το κύρος που του προσδίδει η επιστημονική ιδιότητα του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου αλλά και η ιδιότητα του κορυφαίου στελέχους που συντονίζει ξεμπερδεύοντας τα νήματα της σκληρής δεξιάς πολιτικής, με προτεραιότητα τις ιδιωτικοποιήσεις.

Πάντως στα… κιτάπια του Μαξίμου καταγράφηκαν αστοχίες αρκετών υπουργών, που επιχειρήθηκε να καλυφθούν με αντιπερισπασμούς, κατά την προσφιλή τακτική των απανταχού κυβερνώντων. Η επιχείρηση-σκούπα για πρόσφυγες στα Εξάρχεια βρήκε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη εκτεθειμένο επικοινωνιακά την πρώτη ημέρα, τόσο με τις φωτογραφίες γυναικόπαιδων που προσήχθησαν όσο και με τις απαράδεκτες δηλώσεις του συνδικαλιστή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Σταύρου Μπαλάσκα, ο οποίος καθαιρέθηκε από αντιπρόεδρος και ειδικός γραμματέας της ομοσπονδίας. Εκτοτε ξεκίνησε ένα μπαράζ προσπαθειών αναστροφής της ραγισμένης δημόσιας εικόνας της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Την επομένη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διασκέδασε τις εντυπώσεις με φωτογραφίες από τα κτίρια των «καταλήψεων» όπου διέμεναν οι πρόσφυγες σε αντίστιξη με τους καθαρούς χώρους όπου μεταφέρθηκαν. Λίγο αργότερα, την περασμένη Παρασκευή, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης βρέθηκε στην επικαιρότητα υποδεχόμενος τον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη αλλά και έχοντας δίπλα του διακεκριμένους ακαδημαϊκούς όπως ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, με στόχο τη μείωση των περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Ο Στ. Πέτσας βρέθηκε σε ρόλο… πυροσβέστη αντιδράσεων και με επίκεντρο τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος μίλησε περί δικαιώματος ψήφου των εκτός επικράτειας εκλογέων σε συνδυασμό με τη διασφάλιση του ότι «τα παιδιά των Ελλήνων του εξωτερικού είναι Ελληνες πολίτες όπου κι αν γεννιούνται» (ρεπορτάζ για το θέμα στις σελίδες 20-21). Εν τω μεταξύ, το ΥΠΕΣ είχε την… τιμητική του στην αντιπαράθεση που προκάλεσε νομοθετική παρέμβαση για τα αντισταθμιστικά οφέλη στους δήμους οι οποίοι φιλοξενούν εγκαταστάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Το υπουργείο Εσωτερικών ενέταξε στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και άλλες επείγουσες διατάξεις» διάταξη που ορίζει ότι ποσά από το αντισταθμιστικό όφελος «δύναται να διατίθενται από τους δήμους αυτούς για την κάλυψη κάθε είδους δαπάνης, κατά προτεραιότητα όμως σχετιζόμενης με περιβαλλοντική αντιστάθμιση από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων». Δίνεται έτσι το πράσινο φως προκειμένου οι δήμοι να δαπανούν τα ποσά αυτά σε έργα πάσης φύσεως. Αυτοδιοικητικοί παράγοντες, κοινωνικοί φορείς και κόμματα της Αριστεράς έκριναν ότι η ΝΔ επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι για επέκταση της χωματερής στη δυτική Αττική, με επίκεντρο τον Δήμο Φυλής, αλλά και σε άλλες περιοχές όπου η εγκατάσταση χώρων διαχείρισης απορριμμάτων είναι… κόκκινο πανί για τους κατοίκους.

Μακεδονική αναδίπλωση

Στην κεντρική πολιτική σκηνή άτσαλα κινήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που αναγκάστηκε μέσω Twitter να παρουσιάσει την απάντησή του προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ στη Βόρεια Μακεδονία Μπουγιάρ Οσμανί, ο οποίος είχε στείλει συγχαρητήρια επιστολή για την εκλογή της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα. Σε αυτήν αναφερόταν στη στήριξη της Αθήνας στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και λόγω των πλεονεκτημάτων της, συμπληρώνοντας ότι «από αυτή την άποψη η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών είναι αποφασιστικής σημασίας». Εδωσαν και πήραν τα σχόλια των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κωλοτούμπα σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών και για προεκλογικό λαϊκισμό με επίδικο τα εθνικά θέματα, κάτι βέβαια που αρνείται η κυβέρνηση της ΝΔ μιλώντας για… τετελεσμένα.

Βέβαια, μακράν, η υπόθεση με τον πολυήμερο αποκλεισμό της Σαμοθράκης λόγω της διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης τον Ιούλιο και τις επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού και στον τουρισμό είναι στην κορυφή της αρνητικής λίστας τής έως τώρα κυβερνητικής θητείας. Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης βρέθηκαν στη δίνη του κυβερνητικού… κυκλώνα. Παράλληλα, ο Χ. Θεοχάρης ξαναβρέθηκε στο επίκεντρο γκρίνιας όταν μέσω διαρροών διά του Τύπου παρουσιάστηκε να προτρέχει, όπως και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, με δηλώσεις για φοροελαφρύνσεις χωρίς να έχουν το… ΟΚ από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.