Ασθενείς και βιομήχανοι έξαλλοι με τον Άδωνη για τα φάρμακα

Ασθενείς και βιομήχανοι έξαλλοι με τον Άδωνη για τα φάρμακα

Την υπερσυνταγογράφηση «ανακάλυψαν»  ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης και το Μαξίμου για να ξεφύγουν από τη σφοδρή κριτική για τη δραματική κατάσταση του ΕΣΥ.

Αυτό βέβαια που προφανώς ξεχνούν ο υπουργός Υγείας αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε να κάνει σχετική ανάρτηση, είναι ότι τέτοιου είδους απάτες συμβαίνουν στον ΕΟΠΥΥ τα τελευταία χρόνια αλλά η διοίκηση που επιλέχθηκε από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση για τον οργανισμό δεν είχε προβεί σε απολύτως κανέναν έλεγχο. Αποτέλεσμα είναι επί σειρά ετών διάφοροι επιτήδειοι γιατροί να συνταγογραφούν φάρμακα ιδιαιτέρως ακριβά, αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη, χωρίς όμως να υπάρχει καμία πρόθεση από τις αρμόδιες αρχές να σταματήσουν αυτή τους τη δραστηριότητα.

Είναι άλλωστε γνωστό, αφού η αγορά βοά εδώ και μήνες, ότι η εκλεκτή του Μεγάρου Μαξίμου διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη είχε διακόψει τους ουσιαστικούς ελέγχους σε όλους τους παρόχους υγείας του οργανισμού, αφήνοντας την κατάσταση ανεξέλεγκτη. Πρόθεσή της προφανώς είναι να παραχωρήσει τον τομέα των ελέγχων σε ιδιωτικές εταιρείες, για τις οποίες έχει λάβει ήδη σχετικές αποφάσεις.

Ελάχιστοι έλεγχοι και καταγγελίες

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ελάχιστοι έλεγχοι που γίνονταν από υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ κατόπιν εντολών της Θ. Καρποδίνη απέβαιναν τελικά σε βάρος των ασφαλισμένων, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα στην έκθεση-κόλαφο του Συνηγόρου του Πολίτη. Η έκθεση περιέγραφε ότι ιδιωτικές κλινικές υπερχρέωναν ασφαλισμένους αλλά οι ίδιοι οι ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ τους απέτρεπαν από το να κάνουν καταγγελίες.

Καθίσταται προφανές ότι η διοικήτρια ήθελε να αποδείξει ότι για τους ελέγχους απαιτούνται ιδιωτικές εταιρείες, αφού λίγα χρόνια πριν η κυβέρνηση της ΝΔ είχε καταργήσει την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), την υπηρεσία που πραγματοποιούσε όλους τους ελέγχους για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ. Συνέπεια όμως είναι να έχουν χαθεί εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ που προέρχονται από τους Ελληνες ασφαλισμένους.

Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης με τις υπερσυνταγογραφήσεις από διάφορους γιατρούς σε όλη τη χώρα το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να συνεχίσει τέτοιου είδους αποκαλύψεις αφού αποδείχθηκε ότι υποθέσεις απάτης έχουν μεγάλη επιδραστικότητα στο ελληνικό κοινό και βελτιώνουν το προφίλ της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Αδ. Γεωργιάδη είναι να συνεχιστούν έστω οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ώστε κάθε φορά που εντοπίζεται γιατρός να υπερσυνταγογραφεί, το όνομά του να βγαίνει στη δημοσιότητα, περιγράφουν στελέχη της υγείας στο Documento.

Το επικοινωνιακό αυτό τέχνασμα του Αδ. Γεωργιάδη έχει φυσικά σύμμαχο το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο τις τελευταίες ημέρες αναζητούσε εναγωνίως σανίδα σωτηρίας για να ξεφύγει από τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα στο αφήγημα ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν χωρίς δισταγμό –όπως επαίρονται τα κυβερνητικά στελέχη– αξιοποιούνται και επιχειρήματα ότι θα ενεργοποιηθούν σύγχρονα ψηφιακά συστήματα ελέγχου της παραβατικότητας και της υπερσυνταγογράφησης.

Παρότι η ίδια η διοικήτρια Θ. Καρποδίνη έχει εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια τον ΕΟΠΥΥ στο έλεος του Θεού, τώρα διαφημίζει ότι οι βασικές της πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού θα περιλαμβάνουν και τον έλεγχο των παρόχων υγείας σε πραγματικό χρόνο. Ξεχνά προφανώς ότι αυτό τον έλεγχο τον έχει διαφημίσει η κυβέρνηση σχεδόν από την αρχή της θητείας της το 2019. Εξακολουθεί ωστόσο να διαφημίζει ότι «στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο ΕΟΠΥΥ έχει εισαγάγει ένα ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Οικονομικής Διαχείρισης και Εκκαθάρισης (ERP) SAP, ενώ θα εφαρμοστούν σύγχρονες τεχνικές, όπως μηχανική μάθηση και επιχειρηματική ευφυΐα, για την επεξεργασία δεδομένων».

Για την ιστορία, πάντως, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΠΥΥ είχε ξεκινήσει από το 2017, οπότε και ενσωματώθηκαν στον οργανισμό νέα ψηφιακά συστήματα. Ούτως ή άλλως όμως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ σε συνδυασμό με τα ψηφιακά δεδομένα του ΕΟΠΥΥ μπορούν εδώ και χρόνια να εντοπίζουν τις παραβάσεις και την υπερσυνταγογράφηση που πιθανόν κάνουν κάποιοι γιατροί. Γι’ αυτό άλλωστε και κατά καιρούς τα προηγούμενα χρόνια είχαν επιβληθεί πρόστιμα σε γιατρούς, ενώ είχαν εφαρμοστεί και νέοι περιορισμοί στη συνταγογράφηση.

Οι επιβαρύνσεις και ο ΕΟΠΥΥ

Ο Αδ. Γεωργιάδης πάντως φαίνεται ότι έχει βρει έναν καλό τρόπο να προβάλλει το υποτιθέμενο έργο που υλοποιεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο να σημειωθεί ότι εστιάζεται κυρίως σε επιβαρύνσεις στους ασθενείς οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή για τα φάρμακά τους λόγω των αυξήσεων που έκανε ο υπουργός Υγείας σε εκατοντάδες σκευάσματα, όχι μόνο στα πολύ φτηνά αλλά και στα ακριβότερα.

Σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ ο Αδ. Γεωργιάδης, όπως λένε πληροφορίες του Documento, αποφάσισε να δώσει αυστηρές οδηγίες στη διοίκηση ώστε να ενεργοποιηθεί και να δραστηριοποιηθεί, καθώς τα τελευταία χρόνια ο οργανισμός παρουσίαζε μια αδράνεια, κάτι που είχε αρχίσει να επιβαρύνει το πολιτικό του προφίλ. Ηδη πολλοί συνεργαζόμενοι φορείς με τον ΕΟΠΥΥ επισκέπτονταν τους τελευταίους μήνες τον υπουργό Υγείας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους ελέγχους που δεν εκτελούσε η Θ. Καρποδίνη. Τόσο οι εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς όσο και οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών γιατρών είχαν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους στον Αδ. Γεωργιάδη καθώς οι έλεγχοι είχαν παγώσει, με αποτέλεσμα να ξεπερνιέται η δαπάνη που είχε προϋπολογιστεί τόσο στα φάρμακα όσο και στις εργαστηριακές εξετάσεις. Αποτέλεσμα ήταν να πληρώνουν οι ίδιοι το μάρμαρο της υπέρβασης. Γι’ αυτό και οι φήμες οργίαζαν ότι ο υπουργός Υγείας εδώ και μήνες ήθελε να απομακρύνει από τη θέση της τη Θ. Καρποδίνη και να τοποθετήσει άλλο στέλεχος με το οποίο θα συνεργαζόταν καλύτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento ο Αδ. Γεωργιάδης πριν από μήνες είχε αρχίσει να συναντά υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς υγείας ώστε να βρει το κατάλληλο πρόσωπο και να αλλάξει τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Τελικώς όμως το Μέγαρο Μαξίμου έβαλε φρένο στη διαδικασία ανεύρεσης νέου προσώπου. Εξαίρεση θα γινόταν μόνο στην περίπτωση που ο υπουργός Υγείας έβρισκε στέλεχος της αρεσκείας του περιβάλλοντος Μητσοτάκη.

Η διαδικασία αυτή, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, είχε κάνει έξαλλο τον Αδ. Γεωργιάδη, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί όταν του ανέθετε το υπουργείο Υγείας ότι θα ήταν ελεύθερος να πράττει όπως κρίνει. Τελικά όμως ο Αδ. Γεωργιάδης ούτε τα πρόσωπα στους οργανισμούς υγείας μπορεί να αλλάξει ούτε και να χαράξει διαφορετική φαρμακευτική πολιτική, αφού ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δεν ενισχύει τη χρηματοδότηση στον τομέα των φαρμάκων. Ετσι ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος, ιδιαιτέρως τις τελευταίες εβδομάδες, και με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίοι βλέπουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους να κατακρημνίζεται, αφού καλούνται να δώσουν εκπτώσεις της τάξης του 83%.

Δεν έπιασε το… μασάζ στις εταιρείες

Τα τεχνάσματα του υπουργού Υγείας για τη φαρμακευτική δαπάνη

Ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες καθώς δεν μπορεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό με τα φάρμακα. Από τη μία, ακριβώς επειδή έχει υψηλές πολιτικές φιλοδοξίες μετά την αποχώρηση Μητσοτάκη από τη ΝΔ, επιδιώκει να διατηρεί άριστες σχέσεις με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να τον στηρίξουν σε μια δύσκολη στιγμή. Κάτι όμως που δεν μπορεί να επιτύχει, αφού μπλοκάρεται από το υπουργείο Οικονομικών που αρνείται να του δώσει κονδύλια ώστε να ενισχύσει τη φαρμακευτική δαπάνη.

Από την άλλη, αναζητά πόρους με διάφορα τεχνάσματα, ένα από τα οποία είναι και ο εντοπισμός της απάτης με την υπερσυνταγογράφηση που μπορεί να του αποφέρει 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Κονδύλι που θα διατεθεί στο καλάθι της δαπάνης ώστε να μην επιστρέφουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις ακόμη και το 83% του κόστους των φαρμάκων.

Ο ίδιος στην τελευταία συνάντηση που είχε με τους φορείς της φαρμακευτικής αγοράς (ΣΦΕΕ, PIF και ΠΕΦ) προσπάθησε ουσιαστικά να κάνει… μασάζ στους εκπροσώπους του κλάδου, μιλώντας για μέτρα που θα λάβει ώστε να περιοριστεί το clawback, που είναι οι υποχρεωτικές εκπτώσεις που πρέπει να κάνουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις όταν υπάρχει υπέρβαση στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

Το μασάζ βέβαια του Αδ. Γεωργιάδη στις αντιπροσωπείες των φαρμακευτικών επιχειρήσεων δεν φαίνεται να έφερε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, καθώς τις τελευταίες ημέρες οι μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας είναι έξαλλες μαζί του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιρειών σκοπεύουν να απευθυνθούν και στις πρεσβείες τους σε βάρος της φαρμακευτικής πολιτικής που ακολουθούν η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης.

Η ιστορία πάντως έχει δείξει ότι όταν τέτοιου είδους προβλήματα γνωστοποιούνται στις πρεσβείες των χωρών που διαθέτουν πολυεθνικές εταιρείες στη χώρα μας ξεκινούν έντονες πιέσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και σκληρές διαπραγματεύσεις προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Κάτι που γνωρίζει ο υπουργός Υγείας και όπως φαίνεται τελικά το επιδιώκει κιόλας, ώστε να υποστηρίξει τις θέσεις του ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά φαρμάκου αλλά κανείς μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση δεν τον στηρίζει.

Με τον τρόπο αυτό θα έχει ουσιαστικά με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, αφού και θα επιλυθεί το πρόβλημα με τη μειωμένη δαπάνη στα φάρμακα και θα διατηρήσει στενές σχέσεις με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών.

Αλλαγή ώρας 2024 – Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια

 

Documento Newsletter