Στα ορεινά δάση βρίσκεται η λύση της εξίσωσης των πλημμυρών σύμφωνα με τους δασολόγους που μίλησαν στο Documento εν μέσω της τεράστιας καταστροφής που συντελέστηκε στη Θεσσαλία. Ο γνωστός δασολόγος –περιβαλλοντολόγος Ελευθέριος Σταματόπουλος τονίζει ότι για το ζήτημα των πλημμυρών θα πρέπει να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός από το βουνό μέχρι τη θάλασσα, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να κάνει ο κάθε δήμος τον δικό του σχεδιασμό».
Κρούει μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι μετά τις πυρκαγιές στην Πάρνηθα, οι περιοχές της Φυλής και της Αγίας Παρασκευής κινδυνεύουν ιδιαίτερα εάν υπάρξει έντονη καταιγίδα όπως της Θεσσαλίας. Κάνει επίσης λόγο για ιδιαίτερο κίνδυνο και στη Βοιωτία που επλήγη επίσης φέτος από μεγάλες πυρκαγιές.
«Η Πολιτική Προστασία είναι ασπόνδυλη. Κανονικά η Πολιτική Προστασία θα έπρεπε να είναι επιτελικό όργανο. Δεν είναι η πυροσβεστική Πολιτική Προστασία. Κανονικά θα έπρεπε να είναι κομμάτι της» αναφέρει ο κ. Σταματόπουλος.
Από την πλευρά της η πρόεδρος των Ελλήνων Δασοπόνων Αντιγόνη Καραδόντα τονίζει στο Documento ότι «όλα ξεκινάνε και τελειώνουν στο δάσος, στις ορεινές κοίτες και τις υδρολογικές λεκάνες. Από τη στιγμή που δεν γίνονται αντιπλημμυρικά έργα, δηλαδή φράγματα, μαζί με το γεγονός ότι έχει καταστραφεί κυρίως από πυρκαγιές μεγάλο μέρος της δασικής βλάστησης, αλλά και τον χωρίς σχεδιασμό και μελέτη καθαρισμό των κοιτών με μπουλντόζες που κάνουν οι περιφέρειες οδηγούμαστε σε αυτά τα φαινόμενα» εξηγεί.
Η Αντ. Καραδόντα προειδοποιεί ότι «το μόνο που θα βλέπουμε από εδώ και πέρα θα είναι καμένες εκτάσεις το καλοκαίρι και πλημμυρισμένες εκτάσεις τον χειμώνα» και συμπληρώνει: «Το νερό δεν ξεχνάει. Πάντα θα περνάει από εκεί που περνούσε ό,τι και να κάνει ο άνθρωπος».
Εφιστά μάλιστα την προσοχή για μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα τόσο στην Αλεξανδρούπολη λόγω της φωτιάς στη Δαδιά όσο και στη Βοιωτία. «Δεν υπάρχει πόλη που να έχει καεί και να μην έχει πλημμυρίσει. Ο,τι έχει καεί θα πλημμυρίσει» καταλήγει.