Αλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη είναι σε εξέλιξη και με το νέο έτος, με επίκεντρο αυτή τη φορά τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα δημόσια νοσοκομεία.
Ο λαλίστατος κ. Γεωργιάδης υπόσχεται και το 2025 ότι θα ανατρέψει πλήρως την εικόνα στις μονάδες του δημοσίου και θα μειώσει με κάθε τρόπο την ταλαιπωρία και την αναμονή των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων του ΕΣΥ.
Ο υπουργός Υγείας κατά τη συνήθη τακτική του ξεδιπλώνει την επικοινωνιακή του δεινότητα περιγράφοντας στους τηλεοπτικούς δέκτες όλο το σχέδιό του για το πώς θα βελτιώσει το ΕΣΥ και πώς θα περιορίσει τις πολύωρες αναμονές.
Μάλιστα, προκειμένου να αποδειχτεί ότι έχει ένα πλήρες, συγκροτημένο σχέδιο για να τροποποιήσει τη λειτουργία των συγκεκριμένων τμημάτων των νοσοκομείων, πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού, όπου ο Αδ. Γεωργιάδης –μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου Υγείας– παρουσίασε δήθεν το πρωτοπόρο σχέδιό του για τη βελτίωση των συνθηκών στα νοσοκομεία.
Aτελείωτη αναμονή
Ηδη πάντως υποστηρίζει ότι υπάρχει μείωση κατά 15% στην αναμονή στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων μετά τις αλλαγές που έχει κάνει με το πρόγραμμα των συν-εφημερευόντων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Βέβαια, ξεχνά να αναφέρει ότι με τις αλλαγές που έχουν εφαρμοστεί από τις αρχές Νοεμβρίου το Λαϊκό Νοσοκομείο και το Ιπποκράτειο ασφυκτιούν πλέον από περιστατικά και ράντζα και από ασθενείς που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν για τουλάχιστον οκτώ ώρες. Ενα φαινόμενο που δεν υπήρχε στα συγκεκριμένα νοσοκομεία.
Ο ίδιος ωστόσο θεωρεί ότι θα μειώσει στο μισό την αναμονή στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών έως το Πάσχα, αν και θεωρεί φυσιολογικό να υπάρχει αναμονή ακόμη και τεσσάρων ωρών, κάτι που ισχύει και σε όλη την Ευρώπη, όπως υποστηρίζει. Να υπενθυμιστεί ότι σήμερα οι ασθενείς περιμένουν ακόμη και 10 ώρες σε κάποιες περιπτώσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υγείας τους.
Τα πέντε μέτρα στα ΤΕΠ
Και για να διαπιστώσει κανείς τη φαιδρότητα του σχεδίου του κ. Γεωργιάδη για την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων, ειδικά της Αθήνας, αρκεί να παρατηρήσει τις τηλεοπτικές δηλώσεις του. Από τη μία εμφανίζεται να λαμβάνει 25 μέτρα για τα ΤΕΠ για να ανακουφιστούν από την υπερβολική κίνηση.
Από την άλλη λίγο μετά δηλώνει ότι θα λάβει 20 μέτρα, αλλά τελικά περιγράφει μόλις… πέντε. Ωστόσο, αναμένεται να κάνει και σχετικές επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα σε συνέντευξη Τύπου ώστε να προσδώσει και τη δέουσα επισημότητα. Συγκεκριμένα:
Ο υπουργός Υγείας εκτιμά ότι με την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων που θα τοποθετηθούν στα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας θα διευκολυνθεί η μετακίνηση των ασθενών στο ΕΣΥ. Πρόκειται βέβαια για τραυματιοφορείς που θα προσληφθούν με ειδικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ μόλις για 12 μήνες και είναι άγνωστο τι θα γίνει στη συνέχεια.
Να σημειωθεί ότι σήμερα οι τραυματιοφορείς είναι είδος προς εξαφάνιση στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα οι συγγενείς των ασθενών να αναγκάζονται να μετακινούν μόνοι τους τα φορεία από διάδρομο σε διάδρομο για να μεταφέρουν τους πάσχοντες από τη μια κλινική στην άλλη αλλά και για τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις.
Η κτιριακή αναβάθμιση των ΤΕΠ, που θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, πρόκειται να συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των περιστατικών, όπως υποστηρίζει ο Αδ. Γεωργιάδης.
Ομως τα νέα κτίρια που δημιουργούνται σε διάφορα νοσοκομεία για να στεγάσουν τα Επείγοντα δεν είναι βέβαιο ότι θα διευκολύνουν την εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς, αν παραμείνουν άδεια από προσωπικό, τα επιπλέον τετραγωνικά δεν θα αλλάξουν σημαντικά την τραγική εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα συγκεκριμένα τμήματα.
Στην εξ αποστάσεως διάγνωση των απεικονιστικών και εργαστηριακών εξετάσεων με ιδιώτες γιατρούς εναποθέτει επίσης τις ελπίδες του ο υπουργός Υγείας για να μειωθεί δραστικά ο χρόνος αναμονής για τους ασθενείς στα ΤΕΠ. Ηδη υπάρχει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου τα δημόσια νοσοκομεία να συνεργάζονται με ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι μέσα από τον υπολογιστή τους, ακόμη και από το σπίτι τους ή ακόμα και από άλλη χώρα, θα μπορούν να κάνουν διάγνωση των εξετάσεων που πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της εφημερίας.
Την ώρα δηλαδή που ο Αδ. Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να προσλάβει ακτινολόγους για το ΕΣΥ επειδή είναι σε έλλειψη, μπορεί να πραγματοποιεί ιδιωτικά συμβόλαια και να πληρώνει το ιατρικό προσωπικό ανά εξέταση.
Ηδη πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Documento, έχει δοθεί εντολή σε διοικητές μεγάλων νοσοκομείων της πρωτεύουσας να πραγματοποιήσουν έρευνα για τις αμοιβές των ιδιωτών ακτινολόγων ώστε να συνάψουν συμβάσεις μαζί τους.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το νέο σύστημα με τις εξ αποστάσεως διαγνώσεις των εξετάσεων θα εφαρμοστεί πιλοτικά από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον Ευαγγελισμό, ενώ σύντομα αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος που θα περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία των διαγνώσεων αλλά και την αμοιβή που θα λαμβάνουν οι ιδιώτες γιατροί.
Πού αλλού στηρίζει τις ελπίδες του ο Αδ. Γεωργιάδης για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ και να βγει… ασπροπρόσωπη η κυβέρνηση έως το Πάσχα; Στη συνεργασία που θα έχει το ΕΣΥ με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ώστε εθελοντές να βρίσκονται στα Επείγοντα κατά τη διάρκεια των εφημεριών και να καθοδηγούν τους ασθενείς στα απαραίτητα τμήματα αλλά και στους κατάλληλους γιατρούς. Ολα αυτά βέβαια δεν μπορούν να επιτευχθούν εάν δεν υπάρχει το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό για να το προσεγγίσουν τόσο οι εθελοντές όσο και οι ασθενείς.
Ο υπουργός Υγείας δεσμεύεται πάντως ότι σύντομα οι εργαζόμενοι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα βρεθούν μέσα στο ΕΣΥ και θα ανακουφίσουν σε έναν μεγάλο βαθμό τους ασθενείς και τους συγγενείς τους. Οι εθελοντές –εκτός των άλλων– θα προσανατολίζουν τους πολίτες για την ταχύτερη εξυπηρέτησή τους, θα συμβάλλουν στη διαχείριση της κίνησης ώστε να μειωθούν οι καθυστερήσεις και τα λάθη, ενώ θα υποστηρίζουν και το διοικητικό προσωπικό.
Η δημόσια δαπάνη που θα διατεθεί για τη συγκεκριμένη συνεργασία ανέρχεται στα 2.200.000 ευρώ έως το τέλος του 2025.
Ταυτόχρονα, με ένα πλαστικό βραχιολάκι, που θα τοποθετείται στον καρπό των ασθενών οι οποίοι θα περνούν την πύλη δημόσιου νοσοκομείου, ο υπουργός Υγείας διατείνεται ότι θα μειωθούν οι χρόνοι αναμονής στα Επείγοντα. Το ηλεκτρονικό βραχιολάκι πρόκειται να καθιερωθεί άμεσα στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας και θα ξεκινήσει πιλοτικά στο Αττικόν και στον Ευαγγελισμό, ενώ –με βάση τις δεσμεύσεις του κ. Γεωργιάδη– έως τον Μάρτιο θα έχει επεκταθεί σε όλο το ΕΣΥ κατά τα πρότυπα των ιδιωτικών κλινικών.
Ο αρμόδιος υπουργός έχει προαναγγείλει ότι με το ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα είναι δυνατή η real time παρακολούθηση του ασθενούς, από την ώρα που θα μπαίνει στο νοσοκομείο μέχρι την ώρα που θα εξυπηρετείται. Στην περίπτωση που ψηφιακά θα διαπιστώνεται πως ένας πολίτης παραμένει για ώρα σε αναμονή, το σύστημα θα ειδοποιεί με έναν αλγόριθμο ότι υπάρχει καθυστέρηση στην εξυπηρέτησή του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βραχιολάκι θα έχει ενσωματωμένο barcode, το οποίο θα παρέχει άμεση πρόσβαση σε όλες τις ιατρικές πληροφορίες του.
Εχουν παρελθόν τα ασανσέρ στον Ερυθρό
Oι τριτοκοσμικές και επικίνδυνες για προσωπικό και ασθενείς συνθήκες των δημόσιων νοσοκομείων και σε επίπεδο εγκαταστάσεων αποδεικνύονται περίτρανα και από το αδιανόητο περιστατικό της πτώσης του ασανσέρ που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη στον Ερυθρό Σταυρό. Από την πτώση τραυματίστηκαν ένας ασθενής, ο συνοδός του, καθώς και δύο εργαζόμενοι. Η διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και ο ίδιος ο υπ. Υγείας Αδ. Γεωργιάδης έσπευσαν να βεβαιώσουν πως ο εν λόγω ανελκυστήρας τηρούσε όλους τους κανόνες ασφαλείας, τονίζοντας μάλιστα ότι «οι τελευταίες δύο συντηρήσεις πραγματοποιήθηκαν στις 2 και 19/12/2024 και η σύμβαση συντήρησης των ανελκυστήρων είναι σε ισχύ». Για το περιστατικό διατάχθηκε ΕΔΕ, ενώ ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να αναζητηθεί ο συντηρητής του ασανσέρ. Την ίδια ώρα το documentοnews.gr έφερε στη δημοσιότητα και αποκλειστική φωτογραφία που δείχνει ότι περίπου έναν χρόνο πριν άλλος ένας ανελκυστήρας στον Ερυθρό Σταυρό είχε υποστεί βλάβη, με μια ασθενή σε φορείο και τη νοσοκόμα-συνοδό της να παραμένουν ακινητοποιημένες για περίπου πενήντα λεπτά.
Κλείνουν «τρύπες» με συμβασιούχους
Με τα μέτρα η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας επιχειρούν να ανατρέψουν την τραγική εικόνα που έχουν οι πολίτες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς φαίνεται ότι η δυσαρέσκεια αυτή αποτυπώνεται και δημοσκοπικά.
Ωστόσο, επειδή η κυβέρνηση γνωρίζει ότι με τα μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα που θα γνωστοποιήσει ο υπουργός Υγείας δεν μπορεί να αντικατασταθεί η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να λυθεί ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων στο ΕΣΥ, σκοπεύει να προχωρήσει σε προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.
Νοσηλευτές αλλά ακόμη και γιατροί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου πρόκειται να διοριστούν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας, που αποτελούν και τη βιτρίνα του ΕΣΥ, ώστε η κυβέρνηση να επιδείξει έργο, έστω και επιφανειακό.
Αλλωστε, όπως συχνά πυκνά διαμηνύει και ο Αδωνης Γεωργιάδης, μόνο ένας στους πέντε υγειονομικούς που αποχωρούν αντικαθίσταται από μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία. Το επιχείρημα είναι ότι οι «θεσμοί» δεν επιτρέπουν αθρόες προσλήψεις στο δημόσιο, παρότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαίρεται ότι έχει βγει από τα μνημόνια και πλέον χαράσσει τη δική της πορεία.
Στο μεταξύ όμως, μέχρι να προσληφθεί έστω αυτό το επικουρικό προσωπικό και να εμφανιστεί ότι επανδρώνονται τα νέα κτίρια των ΤΕΠ, το υπουργείο Υγείας σκοπεύει –όπως λένε πληροφορίες– να κάνει αλλαγές στις εφημερίες και στο νέο σύστημα που άρχισε να εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου 2024.
Οι αλλαγές θα εστιάζουν κυρίως στη συν-εφημέρευση κλινικών με το ίδιο αντικείμενο από διαφορετικά νοσοκομεία, καθώς διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις όχι μόνο δεν λύθηκαν τα προβλήματα, αλλά προστέθηκαν και επιπλέον.
Σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως είναι το Λαϊκό και το Σισμανόγλειο, οι ασθενείς που μπαίνουν στις εφημερίες αναγκάζονται να μένουν για ώρες πάνω σε φορεία στη βραχεία νοσηλεία (που αποτελεί έναν χώρο ολιγόωρης παραμονής) μέχρι να γίνει η μεταφορά σε θαλάμους νοσηλείας.
Ασθενείς στριμωγμένοι σαν σαρδέλες περιμένουν στους χώρους αυτούς για να εξυπηρετηθούν, χωρίς όμως να βλέπουν γιατρό επί ώρες. Οι ελάχιστοι εργαζόμενοι τρέχουν αλλόφρονες να παράσχουν ιατρικές υπηρεσίες υπό τραγικές συνθήκες, αφού στα φορεία που βρίσκονται στριμωγμένα το ένα δίπλα στο άλλο συχνά δεν είναι εύκολο ούτε οξυγόνο να παρασχεθεί στους πάσχοντες.
Και βέβαια όλα αυτά αποφεύγει να τα παρατηρήσει ο Αδ. Γεωργιάδης όταν επισκέπτεται σε γιορτές και αργίες το ΕΣΥ, αφού παραμένει σε επιφανειακές εικόνες που παρουσιάζουν ένα διαφορετικό πρόσωπο του δημόσιου συστήματος υγείας από αυτό της πραγματικότητας.
Διαβάστε επίσης
Τροχαίο Χανιά: Νέα δίωξη στον 45χρονο για οδήγηση υπό την επήρεια αντιψυχωτικών φαρμάκων
Οργή Ασλανίδη για Τασούλα ΠτΔ: «Αναβαθμίστηκε όποιος συμμετείχε στη συγκάλυψη για τα Τέμπη» (Video)
Αποχώρησε από τη ΝΔ πρώην υποψήφιος βουλευτής μετά την πρόταση Μητσοτάκη για Τασούλα ΠτΔ