Ασκήσεις υποταγής και ύμνος στην πλήρη ταύτιση με τους Αμερικανούς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ασκήσεις υποταγής και ύμνος στην πλήρη ταύτιση με τους Αμερικανούς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών: "Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής", Πέμπτη 12 Μαΐου 2022. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Με μία ομιλία του που στη μεγαλύτερη έκτασή της έμοιαζε περισσότερο με απεύθυνση σε κομματικό ακροατήριο για τα πεπραγμένα του και προσπάθεια να δικαιολογηθεί για την ανεπάρκειά του παρά με υπεράσπιση της πλήρους υποταγής της κυβέρνησής του στα αμερικανικά στρατιωτικά συμφέροντα εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

«Ο εύκολος δρόμος, τον έχουμε ακολουθήσει πολλές φορές στη χώρα μας είναι αυτός της δημαγωγίας που βλέπει παντού εχθρούς και επιβουλές» ήταν η αναφορά με την οποία επέλεξε να κλείσει την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θυμίζοντας κατά τραγική ειρωνία τη στάση της δικής του παράταξης κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, αμέσως μετά συμπλήρωσε με μία αναφορά στον πατριωτισμό, επιβεβαιώνοντας το γνωστό ρητό για την χρησιμότητά του ως τελευταίο καταφύγιο.

Πράγματι, στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, με κεκτημένη ταχύτητα από τη συνάντησή του με τον νέο Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη και λίγες ημέρες πριν βρεθεί στις ΗΠΑ για τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, επέλεξε να κάνει πλήθος αναφορών στον πατριωτισμό, σε συνδυασμό με αρκετά ευφυολογήματα, επιχειρώντας και τη λαθροχειρία να συγκρίνει τους αμυντικούς εξοπλισμούς των ημερών του, που δαπανώνται δισεκατομμύρια, με τα χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης, παρότι επρόκειτο για χρόνια ασφυκτικών μνημονιακών δεσμεύσεων.

Υπερασπιζόμενος την πενταετή -με αυτόματη ανανέωση- συμφωνία με τις ΗΠΑ, ο Κυρ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τρεις λόγους, μεταξύ την περαιτέρω ανάπτυξη της αμερικανικής παρουσίας σε τέσσερις περιοχές της χώρας με νέες υποδομές, την «άνθιση» που θα ακολουθήσει στις περιοχές αυτές, αλλά και το γεγονός, κατά τον ίδιο, πως η συμφωνία προβλέπει την «αμοιβαία προστασία κυριαρχίας εδαφικής ακεραιότητας, ακόμα και ένοπλης επίθεσης». Άλλωστε, σημειώνεται πως την Τρίτη, ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που ομολόγησε πως η κυβέρνηση ετοιμαζόταν για πλήρη εκχώρηση ακόμα και για μία δεκαετία.

Μάλιστα, την πρόφαση της συνδρομής των Αμερικανών χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός σε ένα ακόμα σημείο της ομιλίας του, προκαλώντας την ιστορική μνήμη αλλά και την νοημοσύνη των πολιτών. «Είμαστε δεδομένοι φίλοι, ώστε να έχουμε αν ω μη γένοιτο χρειαστεί και δεδομένη στήριξη» ανέφερε ο ίδιος, παρότι η στάση των ΗΠΑ σε προηγούμενες ιστορικές συγκυρίες έχει χαρακτεί ανεξίτηλα στο συλλογικό υποσυνείδητο. Δύο ημέρες νωρίτερα, ήταν ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος που παραδεχόταν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής πως «δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος», δίνοντας το στίγμα που ακολούθησε σήμερα ο πρωθυπουργός.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως παρά το ότι το αντικείμενο της συζήτησης αφορά την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, ο Κυρ. Μητσοτάκης αφιέρωσε και πάλι τη μισή και πλέον ομιλία του για να αναφερθεί στα «πεπραγμένα» της κυβέρνησής του σε οικονομία και ενέργεια, αλλά και σε γεγονότα των προηγούμενων ετών, προκαλώντας και πάλι τη νοημοσύνη των πολιτών.

Έτσι, όσοι τον άκουσαν έπρεπε να υπομείνουν για μία ακόμα φορά αναφορές στις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ -για λίγους- και συγκεκριμένων φόρων, στις επενδύσεις που αυξάνονται και την ανεργία που μειώνεται, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην αδράνεια των Βρυξελλών για τα ενεργειακά. Κι ακόμα, στον Έβρο όπου «όλοι ξέρουν πως προστατέψαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα», στις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές στην πανδημία, τους εμβολιασμούς και το ταμείο ανάκαμψης. Ανέφερε ακόμα πως επί των ημερών του «η Ελλάδα μεγάλωσε», για την αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο πέλαγος, ενώ ειδική μνεία έκανε και στις συμφωνίες με Αίγυπτο και αραβικό κόσμο, αλλά και στην αμοιβαία αμυντική σχέση με τη Γαλλία.

«Πατριωτισμός να στηρίζεις τη χώρα σου συνεχώς, και την κυβέρνησή σου όταν το αξίζει» ήταν η αναφορά στον Μαρκ Τουέιν με την οποία επέλεξε να ανοίξει την ομιλία του, κλείνοντας και πάλι με μία αντίστοιχη αναφορά, υποστηρίζοντας πως «ο πατριωτισμός της ευθύνης απαιτεί ωριμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση», την οποία κατά τον ίδιο δίνει η πλήρης υποταγή στα αμερικανικά στρατιωτικά συμφέροντα για μία και πλέον πενταετία.

Διαβάστε ακόμα

Πρωθυπουργός… άλλης χώρας: «Οι φόροι πέφτουν και τα εισοδήματα ανεβαίνουν»

Documento Newsletter