Ο Ρίσι Σούνακ επιλέχθηκε τη Δευτέρα από τους Τόριδες να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά». Μετά τη χαώδη κατάσταση που αφήνει πίσω της η Λιζ Τρας, ο Σουνάκ έχει μπροστά του έναν πραγματικό γολγοθά: από τη μια πλευρά να ενώσει ένα διχασμένο κόμμα, που το πολιτικό του κεφάλαιο έχει φθαρεί και αναμένεται αργά ή αργότερα προκαλέσει την παραμονή του εκτός εξουσίας για πολλά χρόνια. Από την άλλη πλευρά, το διεθνές κύρος της χώρας έχει πληγεί τους τελευταίους τρεις μήνες ανεπανόρθωτα, ενώ η οικονομία της οδηγείται ολοταχώς σε συνθήκες στασιμοπληθωρισμού, με ιστορικά υψηλές τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης και απλησίαστα στεγαστικά επιτόκια.
Ωστόσο, η πολιτική κρίση στη Μεγάλη Βρετανία φαίνεται να μην έχει ορατό τέλος, παρά το γεγονός ότι η… ταραχοποιός Λιζ Τρας αποχώρησε και τα ηνία ανέλαβε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και οπαδός της οικονομικής υπευθυνότητας, Ρίσι Σουνάκ. Ο τελευταίος έχει μπροστά του μια άσκηση λεπτής ισορροπίας: Το σίγουρο είναι ότι ένα αυθεντικό τέκνο του City, όπως αυτός, δεν θα κωφεύσει απέναντι στα προστάγματα της αγοράς. Το πραγματικό ζήτημα είναι πώς θα το κάνει αυτό χωρίς να προκαλέσει την αντίδραση κατ’αρχάς των βουλευτών του κόμματος από τις περιοχές του λεγόμενου «Κόκκινου Τείχους», όπου ζουν άνθρωποι της εργατικής τάξης, και κατά δεύτερο λόγο των μελών του κόμματος.
Ο Σούνακ θα κληθεί να καταρτίσει έναν προϋπολογισμό στα μέτρα των απαιτήσεων των αγορών. Υπό κανονικές συνθήκες, ο υπουργός Οικονομικών θα ανακοίνωνε τον ενδιάμεσο προϋπολογισμό στις 31 Οκτωβρίου, όμως αυτό το γεγονός έχει αναβληθεί για μεταγενέστερη ημερομηνία, εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών και της βαρύνουσας σημασίας που αποδίδεται στη δημοσιονομική υπευθυνότητα της βρετανικής κυβέρνησης από τις αγορές. Ο προηγούμενος προϋπολογισμός ακολουθούσε μια πιο νεοφιλελεύθερη ερμηνεία του κεϋνσιανισμού, με μεγάλο δανεισμό και μειώσεις φόρων στα μεγάλα εισοδήματα, πράγμα που οι αγορές έκριναν ότι δεν ήταν βιώσιμη πρακτική.
Μια ακόμα ένδειξη ότι η Βρετανία βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες είναι ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκε η επιλογή των Συντηρητικών βουλευτών. Η ανακοίνωση της νίκης του Σούνακ ήρθε μετά από μόλις πέντε μέρες εσωκομματικών διαβουλεύσεων, πράγμα που σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούσε θυελλώδεις διαμαρτυρίες για τη δημοκρατική νομιμοποίηση του νέου πρωθυπουργού, ακόμα και μέσα στο Συντηρητικό κόμμα. Όμως οι έκτακτες συνθήκες επέβαλαν την επιλογή του 42χρονου πολυεκατομμυριούχου χρηματιστή, ο οποίος καλείται να κατευνάσει τις αγορές που προκάλεσαν τρομερό πρόβλημα στην προκάτοχό του εξαιτίας του αφειδούς δανεισμού για την επεκτατική πολιτική της.
Διαβάστε επίσης:
Ρίσι Σούνακ, ο βαθύπλουτος νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας
O Ρίσι Σούνακ νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας – Ο τρίτος σε τρείς μήνες
Διεθνής Τύπος: Νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας η Μελόνι – Ο Σουνάκ στο δρόμο για την Ντάουνινγκ Στριτ