Ασκήσεις ισορροπιών στη Βόρεια Μακεδονία

Ασκήσεις ισορροπιών στη Βόρεια Μακεδονία

Το τριήμερο εθνικό πένθος στη Βόρεια Μακεδονία για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Βουλγαρία μετά την πυρκαγιά σε λεωφορείο που μετέφερε πολίτες της χώρας πάγωσε τις πολιτικές εξελίξεις, ενόσω μετά την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ από την προεδρία των Σοσιαλδημοκρατών επιχειρείται η ενίσχυση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με τη συμμετοχή του μειονοτικού αλβανικού κόμματος Εναλλακτική.

Ταυτόχρονα, μεγάλη κουβέντα γίνεται για το εάν ο Ζάεφ θα παραμείνει πρωθυπουργός μετά την παραίτησή του από την προεδρία του κόμματος. Ανθρωποι που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του και έχουν γνώση του παρασκηνίου υποστηρίζουν στο Documento ότι το σενάριο παραμονής του Ζάεφ, που έχει δείξει πως είναι πολιτικά «εφτάψυχος», στον κυβερνητικό θώκο δεν είναι απίθανο, μολονότι δημόσια γίνεται λόγος για πιθανή αντικατάσταση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά ο κυβερνητικός κύκλος το 2024.

Εναλλακτικές στον δρόμο προς την ΕΕ

Συγχρόνως, δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για πιθανή ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον υφυπουργό Οικονομικών Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι δεν λαμβάνουν υπόψη πως ο τελευταίος προέρχεται από το VMRO και μια τέτοια λύση πρώτα από όλα δεν θα ήταν αποδεκτή από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Επίσης, πηγές στη Βόρεια Μακεδονία αναφέρονται στον αγώνα δρόμου που γίνεται ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την είσοδο της χώρας στην ΕΕ ακόμη και μες στον Δεκέμβρη, προτού αναλάβει την προεδρία της Ενωσης η Γαλλία, η οποία μπλοκάρει την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας εξαιτίας των ενστάσεων που υπάρχουν για την Αλβανία. Μέχρι στιγμής προωθείται η κοινή είσοδος των δύο κρατών των δυτικών Βαλκανίων και εάν διαχωριστεί η είσοδος της Βόρειας Μακεδονίας από αυτή της Αλβανίας είναι πιθανόν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τη χώρα. Βέβαια, το σενάριο αυτό ίσως αποτελεί περισσότερο ευσεβή πόθο παρά ρεαλιστική προοπτική αφού η ΕΕ πάντοτε «τρέχει»… με ρυθμούς ΕΕ.

Συγχρόνως, στη Βόρεια Μακεδονία ο προσεταιρισμός του μειονοτικού κόμματος Εναλλακτική του Αφρίμ Γκάσι και των τεσσάρων βουλευτών του θα αυξήσει την ισχύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας αγγίζοντας τους 64 βουλευτές. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση διαθέτει 59 βουλευτές και αποτελεί μειοψηφία μετά την αποχώρηση του Besa και των δύο βουλευτών του και έχει αποφύγει την πτώση με πολύ προσεκτικούς χειρισμούς.

Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από δύο εβδομάδες απορρίφθηκε οριακά η πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης όταν ένας διαγραμμένος από το Besa και ανεξάρτητος πλέον βουλευτής δεν προσήλθε στην ψηφοφορία οπότε δεν υπήρξε η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Κλειδί το κόμμα της αλβανικής μειονότητας

Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο κόμμα της αλβανικής μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, κρατάει τα κλειδιά της εξουσίας για τον Ζάεφ και τους Σοσιαλδημοκράτες. Εάν το DUI πάρει την απόφαση να φύγει από την κυβέρνηση, τότε όντως δεν υπάρχει πολιτικό μέλλον γι’ αυτήν. Ωστόσο, παίρνοντας μια τέτοια απόφαση θα πάει ενάντια στη θέληση της αλβανικής μειονότητας που επιθυμεί την είσοδο στην ΕΕ για λόγους που έχουν να κάνουν με την εγγύηση των δικαιωμάτων της. Εκεί υπολογίζει και ο Ζάεφ βάζοντας στη συζήτηση το δίλημμα ή ένταξη στην ΕΕ ή πορεία έξω από αυτή. Εντούτοις, η αντιπολίτευση του εθνικιστικού VMRO έχει επιλέξει το δεύτερο υπολογίζοντας στη στήριξη της Ρωσίας, συμπαρασύροντας και το εθνικιστικό αριστερό κόμμα Levica.

Documento Newsletter