Ασκήσεις διπλωματίας στα Στενά της Ταϊβάν

Η Δύση ισορροπεί ανάμεσα στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και την κινητικότητα της Κίνας στη Νότια Κινεζική θάλασσα

Οι μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις του πλανήτη δεν παύουν να είναι οικονομίες που χρειάζονται η μία την άλλη. Ετσι, στο πολεμικό σκηνικό που στήνεται στα Στενά της Ταϊβάν η Κίνα δοκιμάζει τις διπλωματικές ικανότητες της Δύσης.

Οι κεφαλές της ΕΕ μοιάζουν να είναι τουλάχιστον αποσυντονισμένες στο θέμα της Ταϊβάν. Από τη μία πλευρά η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «μια απεμπλοκή από την Κίνα είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμη, ανεπιθύμητη και μη πρακτική για την Ευρώπη». Η πρόεδρος εστιάζει στην οικονομική πτυχή της σχέσης με τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της ΕΕ, ενισχύοντας τη λεγόμενη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά όμως, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε για περισσότερες περιπολίες στα Στενά της Ταϊβάν, εκφράζοντας την επιθυμία να αναλάβει η ΕΕ πιο ενεργό ρόλο στη διαμάχη του Πεκίνου με την Ταϊπέι.

Με πραγματικά πυρά

Η πρόταση αυτή έρχεται δύο εβδομάδες μετά τη ναυτική άσκηση του κινεζικού πολεμικού ναυτικού στα Στενά με πραγματικά πυρά και με ασκήσεις για ναυτικό αποκλεισμό του νησιού, αλλά και ως ένα είδος απάντησης στις επισημάνσεις του Μακρόν. Επίσης ο Μπορέλ την προηγούμενη Τρίτη είχε αναφέρει στο Ευρωκοινοβούλιο ότι «η Ταϊβάν είναι ξεκάθαρα μέρος της γεωστρατηγικής περιμέτρου για τη διατήρηση της ειρήνης», ενώ έκανε ειδική μνεία στη σημασία που έχει για την παγκόσμια οικονομία η βιομηχανία ημιαγωγών της Ταϊβάν.

Βέβαια είναι αμφίβολο ποιες χώρες –εκτός από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία– είναι ικανές να στείλουν πολεμικά πλοία στην Ταϊβάν. Επιπλέον, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει στείλει στην περιοχή πλοίο για περιπολίες από το 2021, τα ευρωπαϊκά περιπολικά πλοία δεν συνηθίζουν να περνούν από τα Στενά, σε αντίθεση με τα αμερικανικά. Στις αρχές Απριλίου η γαλλική φρεγάτα «Prairial» πέρασε από τα Στενά, ενώ το 2021 η γερμανική φρεγάτα «Bayern» ταξίδεψε στον Ειρηνικό για πρώτη φορά έπειτα από είκοσι χρόνια απουσίας της Γερμανίας από την περιοχή, χωρίς όμως να περάσει από τα Στενά.

Η αμερικανική οπτική

Παρά την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν πρόσφερε έναν ρητορικό κλάδο ελαίας λέγοντας: «Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητα της Κίνας ούτε τον περιορισμό της ανάπτυξής της». Η πρότασή της στοχεύει μεν στον εξευμενισμό της κινεζικής πλευράς αλλά περισσότερο έχει σκοπό να φέρει τους Ευρωπαίους συμμάχους πιο κοντά στη γραμμή των ΗΠΑ. Οι δηλώσεις Μακρόν στο Πεκίνο, δηλαδή το να μη γίνει η Ευρώπη παρακολούθημα των ΗΠΑ στο θέμα της Ταϊβάν, έστειλαν το μήνυμα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ότι η Γαλλία επιθυμεί πιο αυτόνομη πορεία παρά την αυξημένη συνεργασία τους τελευταίους 14 μήνες εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο βιβλίο του «The avoidable war» ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ κάνει λόγο για έναν «διαχειριζόμενο στρατηγικό ανταγωνισμό» και η Γέλεν φαίνεται ότι επιχειρεί κάτι τέτοιο στις σχέσεις με την Κίνα.

Ετικέτες