Ασφυξία και απειλή λουκέτου για τα ξενοδοχεία των ορεινών προορισμών

Ασφυξία και απειλή λουκέτου για τα ξενοδοχεία των ορεινών προορισμών

Με τα χιονοδρομικά κέντρα κλειστά και την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό να παίρνει παράταση ως τις 7 Ιανουαρίου, είναι αυτονόητο ότι τα ξενοδοχεία δεν θα δουλέψουν στις γιορτές.

Ούτε τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που ανάμεσα στα δύο lock down, αν και ανοικτά, δεν κατάφεραν να ανεβάσουν την πληρότητά τους πάνω από 10%, ούτε, πολύ περισσότερο, τα ξενοδοχεία των ορεινών προορισμών που κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Ξενοδοχεία, ο κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες

Με δεδομένη την βύθιση του τουρισμού, ο ξενοδοχειακός κλάδος υπήρξε ο κλάδος που κατά το 2020 είχε τις μεγαλύτερες απώλειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020 τα έσοδα των ξενοδοχείων ήταν μειωμένα κατά 76,4% και οι διανυκτερεύσεις κατά 74%. Με το δεύτερο lockdown και την απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ νομών, η κίνηση σχεδόν μηδενίστηκε, οι ζημιές συσσωρεύτηκαν και πολλά ξενοδοχεία απειλούνται πλέον με ασφυξία και «σύντομο θάνατο», γεγονός που συνεπάγεται και σοβαρές απώλειες στις θέσεις εργασίας.

Κατά το δεύτερο lock down, η κυβέρνηση δεν ενέταξε τα ξενοδοχεία στα μέτρα αναστολής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων όπως έκανε με άλλες δραστηριότητες, με το σκεπτικό ότι έμειναν ανοικτά. Όμως πώς να έχει έσοδα ένα ξενοδοχείο, όταν απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, δεν λειτουργεί η εστίαση και υπάρχουν περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών; Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, σχεδόν οριακά, για τους επιχειρηματίες των μικρών οικογενειακών μονάδων του χειμερινού τουρισμού, που βρίσκονται κατά πλειοψηφία στην επιβαρυμένη επιδημιολογικά Βόρεια Ελλάδα και δεν έχουν δουλέψει καθόλου μετά τον περασμένο Μάρτιο.

Τηλεδιάσκεψη για τους χειμερινούς προορισμούς

Ειδικώς για το πρόβλημα των μικρών οικογενειακών μονάδων του χειμερινού τουρισμού, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα τηλεδιάσκεψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, με τη συμμετοχή του προέδρου Γρηγόρη Τάσιου και με συντονιστή τον έφορο δημοσίων σχέσεων Άγγελο Καλλία. Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος 17 πρόεδροι τοπικών ξενοδοχειακών ενώσεων από ισάριθμες δημοφιλείς ορεινές περιοχές που κάθε χρόνο υποδέχονται χιλιάδες επισκέπτες για χειμερινό και εναλλακτικό τουρισμό. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η οικονομική «ασφυξία» τους, οι εκπρόσωποι των ξενοδοχείων των ορεινών περιοχών τόνισαν την ανάγκη για απρόσκοπτη ένταξή τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ρευστότητα.

Για την επόμενη μέρα, όταν επανακάμψει η τουριστική δραστηριότητα, οι επιχειρηματίες του χειμερινού τουρισμού ζήτησαν γενναία προγράμματα επιδοτήσεων, που θα φτάνουν έως και το 80%, για να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών τους. Τέλος, κατέθεσαν πρόταση για την επεξεργασία ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου, επικεντρωμένου αποκλειστικά στην ηπειρωτική Ελλάδα, τον ορεινό τουρισμό και τα outdoor activities, ώστε να «χτιστεί» ένα ελκυστικό και ανταγωνιστικό προϊόν που θα εντάξει δυναμικά τις περιοχές τους στον τουριστικό χάρτη.

Αναστολή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ζητά η Ομοσπονδία Ξενοδόχων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ζητά από την πλευρά της, την επείγουσα στήριξη των μικρών οικογενειακών μονάδων του χειμερινού τουρισμού για να αποφύγουν τα λουκέτα και τη λήψη εμπροσθοβαρών μέτρων στήριξης για όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θα περιλαμβάνουν:

· Την αναστολή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ξενοδοχείων προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες και την αποπληρωμή τους σε πολλές δόσεις μετά την ανάκαμψη του τουρισμού.

· Αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο ώστε επιχειρήσεις που είχαν ενταχθεί σε αυτόν, να πληρωθούν κανονικά, παρότι δεν θα έχουν κερδοφορία.

· Αύξηση του πλαφόν της επιστρεπτέας προκαταβολής γιατί κάποιες επιχειρήσεις με μεγάλους τζίρους, έχουν πιάσει αυτό το πλαφόν και δεν μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω.

· Αύξηση του πλαφόν για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και λήψη επιπλέον μέτρων ώστε να κρατηθούν ζωντανές όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις εργασίας.

Documento Newsletter