Ασφυξία από φόρους και πληθωρισμό της απληστίας

Μαύρα μαντάτα και από την ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούλιο. Αυξάνεται το ποσοστό νοικοκυριών και επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις

Ενα είναι βέβαιο: ο πληθωρισμός της απληστίας παίρνει ξανά την ανηφόρα, «ληστεύοντας» τη ζωή των ελληνικών νοικοκυριών και δηλητηριάζοντας την πραγματική οικονομία. Ηδη η ΕΛΣΤΑΤ, ως συνέχεια της Eurostat, ανακοίνωσε για τον Ιούλιο αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός τον Ιούλιο μετρήθηκε στο 2,7% από 2,3% τον Ιούνιο, ενώ τσιμπημένος κατά 0,2% ήταν και σε σχέση με τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Λίγο νωρίτερα η Eurostat (χρησιμοποιεί διαφορετική μέτρηση για τον πληθωρισμό) είχε ανακοινώσει ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Ιούλιο μετρήθηκε στο 3%, όταν τον περασμένο Ιούνιο είχε μετρηθεί στο 2,5%. Ολος αυτός ο ζόφος της αισχροκέρδειας που δίνει αφορμές για κυβερνητικά πανηγύρια στη βάση της φορομπηχτικής ανάπτυξης του ΑΕΠ φέρνει δυστυχία στην κοινωνία. Πράγματι το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται, αλλά αυξάνεται στρεβλά. Αυξάνεται λόγω της έμμεσης φορολογίας (κυρίαρχα ΦΠΑ), που απομυζά μαζί με την ανέλεγκτη αισχροκέρδεια την ευμάρεια των νοικοκυριών. Αυξάνεται λόγω της άμεσης φορολογίας, αφού οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις δεν αυξάνουν αντίστοιχα τις φορολογικές κλίμακες, με αποτέλεσμα και σε ευθύ συντονισμό με την αισχροκέρδεια να κατακρημνίζεται η αγοραστική δύναμη (η Ελλάδα δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία). Αυξάνεται από τις επενδύσεις σε ακίνητα που ουδέν εισφέρουν στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης της χώρας. Αυξάνεται και από τον τουρισμό, που τείνει να γίνει η γάγγραινα που καταστρέφει τα ελληνικά νησιά. Βέβαια αυξάνεται και από τα λογιστικά κυβερνητικά παιχνιδάκια με την κατακράτηση των εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αδυνατούν να πληρώσουν

Ολοι οι οικονομικοί δείκτες, ελλαδικοί και ευρωπαϊκοί, δίνουν το στίγμα της πάταξης της ελληνικής κοινωνίας στον βωμό της απληστίας. Ενας τέτοιος δείκτης είναι αναμφίβολα η καταβολή των φόρων. Οπως προκύπτει από την ΑΑΔΕ, τα ελληνικά νοικοκυριά εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό εκπρόθεσμης φορολογικής συμμόρφωσης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους (ακόμη δεν έχει εισέλθει στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς ο «βαρύς» φόρος εισοδήματος) τα φυσικά πρόσωπα εμφάνιζαν αδυναμία καταβολής των φόρων τους σε ποσοστό 24,6%. Σε απόλυτους αριθμούς το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο 806 εκατ. ευρώ αντί 1,07 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσοστό μη αποπληρωμής θα πρέπει να προστεθεί και η αδυναμία του 9% των νομικών προσώπων (εταιρείες). Συγκεκριμένα, από το 1,968 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να καταβληθεί στο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, οι εταιρείες που λειτουργούν στη χώρα κατέβαλαν 1,78 δισ. ευρώ.

Ομως υπάρχει ένας δείκτης που ευημερεί. Είναι ακριβώς αυτός ο δείκτης που αποδεικνύει το πάρτι αισχροκέρδειας που έχει στηθεί στην πλάτη της κοινωνίας.

Αναφερόμαστε στην παγκόσμια έρευνα της PricewaterhouseCoopers (PwC) που έγινε σε 4.702 διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων και πολυεθνικών εταιρειών από όλο τον κόσμο. Σε αυτήν συμμετείχαν και 78 Ελληνες. Αυτοί οι νόμιμοι εκπρόσωποι των μεγάλων ελληνικών εταιρειών αναφέρουν για το έτος 2022 αύξηση τζίρου 17,8% και μεικτό περιθώριο κέρδους 15,8%, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 11,6% και 10,8% αντίστοιχα!

Ας μην ξεχνάμε ότι το 2022 ήταν το έτος που ο πληθωρισμός ξέφυγε και δημιούργησε την κρίση κόστους ζωής στα ελληνικά νοικοκυριά. Είναι δηλαδή το έτος της μεγάλης απληστίας που, τότε, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οφειλόταν στην αύξηση των πρώτων υλών λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αισιόδοξα τα καρτέλ

Αυτό που έρχεται σε ευθεία αντιδιαστολή με την απαισιοδοξία που καταγράφεται σε επίπεδο κοινωνίας είναι η αισιοδοξία των διευθυνόντων συμβούλων των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. Το 76% των Ελλήνων CEOs πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί τους επόμενους δώδεκα μήνες, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 46%. Μάλιστα τα ποσοστό των αισιόδοξων CEOs είναι υπερτριπλάσιο στην Ελλάδα απ’ ό,τι στη Γαλλία (22%) και υπερδιπλάσιο απ’ ό,τι σε Ισπανία (36%), Γερμανία, Ιταλία (26%) και Πορτογαλία (25%).

Πού οφείλεται άραγε αυτή η αισιοδοξία σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες; Γιατί είναι περισσότερο αισιόδοξοι σε τέτοιο συντριπτικό ποσοστό σε σχέση με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους; Η απάντηση συνδέεται με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει φτιάξει έτσι το επιχειρηματικό περιβάλλον που πνίγει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και αφήνει ανοιχτές λεωφόρους στους μεγάλους για να δημιουργήσουν καρτέλ που σκοτώνουν το εισόδημα των πολλών.

Εχει στήσει ένα καθεστώς όπου διευρύνονται οι επιχειρηματικές ανισότητες και το κράτος δουλεύει για τους λίγους και τους «ημέτερους» που λειτουργούν ως ολετήρες του πυρήνα της ελληνικής πραγματικής οικονομίας που είναι η μικρομεσαία επιχείρηση – οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχονται σε ποσοστό άνω του 97%. Ολοι αυτοί οι μικρομεσαίοι αντιμετωπίζουν αποκλεισμό όχι μόνο από την πιστωτική γραμμή των τραπεζών, αλλά και από τα επιχορηγούμενα από την Ευρώπη προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων (τα 18 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης θα μοιραστούν σε μόλις περίπου 470 ελληνικές εταιρείες).

Σε σχέση με τις τράπεζες που επιμένουν να αισχροκερδούν με την ανοχή της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) με τα επιτόκια καταθέσεων (είναι στα τάρταρα) και τα επιτόκια χορηγήσεων (βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη), αυτό που ισχύει είναι ο αποκλεισμός των πολλών! Μόλις 30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 1,3 εκατ. επαγγελματικών ΑΦΜ έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό βάσει των τραπεζικών κριτηρίων. Ακόμη και ένας εκπρόσωπος αυτού του αισχρού συστήματος που πνίγει την πραγματική οικονομία, ο νυν διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έχει παραδεχτεί σε δηλώσεις του ότι «οι μεγάλες τράπεζες δεν βοηθούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ετικέτες