Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία από το «κοκτέιλ» κορονοϊού και ιώσεων – Συστάσεις για τη χρήση μάσκας

Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία από το «κοκτέιλ» κορονοϊού και ιώσεων – Συστάσεις για τη χρήση μάσκας

Στενάζει και πάλι το πολύπαθο ΕΣΥ, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι εισαγωγές ασθενών, εν μέσω έξαρσης κορονοϊού, ιώσεων και γρίπης.

Η έξαρση των ιώσεων έχει προκαλέσει αύξηση 25% στην κίνηση στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά, η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι οι ότι η ταλαιπωρία για τους ασθενείς είναι τεράστια. Οι αναμονές στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνούν τις 8 ώρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μιχάλη Γιαννάκο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε ότι το προσωπικό στα νοσοκομεία λιγόστεψε κατά 3.000 σε σχέση με πέρυσι λόγω μαζικών αποχωρήσεων, ενώ προσλήψεις δεν γίνονται και δεν λαμβάνονται μέτρα ανακοπής του μαζικού κύματος φυγής υγειονομικών (μέτρα όπως μονιμοποίηση συμβασιούχων, αύξηση μισθών, ένταξη στα ΒΑΕ κλπ.

Διαβάστε επίσης: «Κοκτέιλ» ιώσεων, γρίπης, κορονοϊού και διαλυμένου ΕΣΥ προκαλεί ασφυξία στα νοσοκομεία

Έρχονται ανακοινώσεις για επιστροφή της μάσκας

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε την Πέμπτη με αντικείμενο τα πρωτόκολλα για την προστασία κατά του κορόνοϊού και αν και συζητήθηκε πρόταση για επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός πολιτών. Τελικά αποφασίστηκε να ανακοινωθούν μόνο συστάσεις για χρήση μάσκας.

Μαζί με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης, ο Οργανισμός θα ανακοινώσει και συστάσεις για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και νοσοκομεία.

Οι ανακοινώσεις προαναγγέλθηκαν από τον Δημήτρη Παρασκευή, αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, στην ΕΡΤ. Θα αφορά μέρη όπου «έχουμε ευάλωτο πληθυσμό», όπως σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: ΕΟΔΥ: Ανακοινώσεις εντός της ημέρας με συστάσεις για τη χρήση μάσκας

Ανησυχία για τη μετάλλαξη JN.1 του Covid

Το «κοκτέιλ» ιώσεων, γρίπης και κορονοϊού που βρίσκεται σε έξαρση τις τελευταίες εβδομάδες έχει εντείνει την ανησυχία στις τάξεις των ειδικών.  Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης JN.1 του Covid. Πρόκειται για μία μετάλλαξη που χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως μεταδοτική, δίχως ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί πλήρως το τοπίο σχετικά με τα κοινά συμπτώματα που τη συνοδεύουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος, τη μετάλλαξη JN.1, λόγω «της ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής της» σε όλο τον κόσμο. Η υποπαραλλαγή JN.1 έχει εντοπιστεί σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, την Ινδία και την Κίνα. Στην Ελλάδα, η υποπαραλλαγή εμφανίστηκε λίγο πριν τις γιορτές, όπου υπάρχουν τα εορταστικά τραπέζια και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη JN.1 – Τα πιο κοινά συμπτώματα

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter