Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη μας οδήγησε σε μια οικονομία ολιγοπωλίων που αισχροκερδούν
Αναμφίβολα ήταν συνέντευξη-παρωδία λόγω του αποκλεισμού συγκεκριμένων ΜΜΕ που θα απηύθυναν δύσκολες ερωτήσεις και θα χάλαγαν τον προεκλογικό χαρακτήρα της. Ο λόγος για τη συνέντευξη Τύπου της προηγούμενης Δευτέρας που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τίτλο «Οικονομία, ανάπτυξη και αγορά εργασίας» με στόχο να εμφανίσει την τριετία του στον οικονομικό τομέα ως άριστη διακυβέρνηση.
Το Documento με συνεχή αρθρογραφία και στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς έχει καταδείξει ότι η Ελλάδα αυτά τα τρία χρόνια κινείται πέρα από τις παραγωγικές της δυνατότητες και «ευημερεί» με δανεικά. Ας μείνουμε λίγο στην ευημερία και ας κάνουμε μια παραδοχή. Πράγματι η διακυβέρνηση Μητσοτάκη σε ένα συγκεκριμένο τομέα είναι άριστη για την οικονομία. Το ερώτημα είναι ποιους εξυπηρετεί αυτή η συγκεκριμένη άριστη διακυβέρνηση. Η απάντηση είναι εύκολη για όσους γνωρίζουν οικονομικά. Ο Κυρ. Μητσοτάκης με περιτύλιγμα τη μετατροπή της πραγματικής οικονομίας από οικονομία των μικρών σχημάτων (μόλις το 16% των επαγγελματικών ΑΦΜ απασχολούν εργαζόμενους και εξ αυτών το 92% περίπου απασχολεί κάτω από εννιά εργαζόμενους) σε οικονομία των μεγάλων σχημάτων στήνει ολιγοπώλια (καρτέλ) που αισχροκερδούν ασύστολα και ρημάζουν την κοινωνία. Την ίδια ώρα διά των απευθείας αναθέσεων σε ημετέρους (π.χ. βουλκανιζατέρ που πωλούν ιατρικές μάσκες) φτιάχνει μια νέα τάξη επιχειρηματιών που πλουτίζουν από το κρατικό χρήμα.
Μια ματιά στα κέρδη εννιαμήνου των δύο διυλιστηρίων της χώρας αρκεί για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και ότι δεν φταίει κυρίως η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών για όσα βιώνει ως κόστος ζωής ο μέσος Ελληνας. Σύμφωνα λοιπόν με τις ανακοινώσεις, ο όμιλος ΕΛΠΕ εμφανίζει κέρδη 343% σε σχέση με το εννιάμηνο του 2021 και ο όμιλος της Motor Oil 391%. Είναι όλη αυτή η κερδοφορία απότοκη της αύξησης στην τιμή της πρώτης ύλης των καυσίμων λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία;
Πηγαίνει στον γκρεμό
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου-παρωδία: «Η οικονομία πηγαίνει καλά, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι ικανοποιητικοί, η δημοσιονομική κατάσταση βελτιώνεται, το χρέος μειώνεται, δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που αφήνει περιθώρια για παροχές».
Το αν πηγαίνει καλά η οικονομία μπορεί κάποιος να το δει στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Είναι ο δείκτης που καταδεικνύει τη διαφορά ανάμεσα στην αξία των αγαθών και των υπηρεσιών που εισάγει μια χώρα και την αξία αυτών που εξάγει. Αυτός ο δείκτης είναι σταθερά ελλειμματικός επί Μητσοτάκη. Αυτό σημαίνει ότι ζούμε με περισσότερα από αυτά που παράγουμε, δηλαδή με δανεικά. Είναι ψευδές ότι το χρέος μειώνεται. Το αληθές είναι ότι το χρέος μειώνεται ως λόγος του ΑΕΠ.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης παρέλαβε δημόσιο χρέος 356,5 δισ. ευρώ και μέχρι τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους το έχει ανεβάσει στα 393,5 δισ. ευρώ. Εχει δανειστεί 37 δισ. ευρώ μέσα σε μια τριετία. Οσο για τον δημοσιονομικό χώρο που αφήνει περιθώρια για παροχές, απλώς από την αύξηση των φορολογικών εσόδων που εισπράττει από την κοινωνία αφαιμάζοντάς την επιστρέφει ένα μικρό κομμάτι αυτών, το οποίο τελικά επίσης κατευθύνεται στα καρτέλ μέσω της κατανάλωσης. Οσο για την ακρίβεια, η οποία κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη έχει τιθασευτεί; Είναι σίγουρο ότι η κοινωνία θα στενάξει και φέτος λόγω της εκτίναξης του κόστους ρεύματος και αερίου. Ηδη στα τρόφιμα το ετήσιο ποσοστό μεταβολής βρίσκεται στο 15% και δύσκολα θα αποκλιμακωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.