Δραματικά είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών και δείχνει να απομακρύνεται το σενάριο για «Πάσχα στο χωριό» που είχε βρει απήχηση το προηγούμενο διάστημα.
Δύο βδομάδες πριν το Πάσχα, η χώρα καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι διασωληνώσεις σε ΜΕΘ έφτασαν τις 824 το περασμένο 24ωρο και σχεδόν 100 άνθρωποι (χθες 91) χάνουν καθημερινά τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες.
Οι επιδημιολόγοι εμφανίζονται προβληματισμένοι καθώς μόνο την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.067 νέα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, με την Αττική να καταγράφει 1.398, δηλαδή και πάλι σχεδόν τα μισά, την Θεσσαλονίκη να καταγράφει 425, τη Λάρισα 99, την Αχαΐα 81 και την Κοζάνη 61.
Άλλωστε, στη συνεδρίαση της Επιτροπής την Παρασκευή οι ειδικοί εξέφρασαν την επιφύλαξή τους, για χαλάρωση των μέτρων του lockdown, σε αντίθεση με το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί.
Οι περιοχές που εντάσσονται και βγαίνουν από το «βαθύ κόκκινο»
Στο «βαθύ κόκκινο» εντάσσονται από το Σάββατο στις 06:00 το πρωί η Θάσος, ο δήμος Ρεθύμνου, ο δήμος Φαιστού, ο δήμος Μαρώνειας – Σαππών, η Κύθνος, ο δήμος Διδυμοτείχου, ο δήμος Πύδνας – Κολινδρού, ο δήμος Καβάλας, ο δήμος Βόλου, ο δήμος Σιντικής Σερρών, ο δήμος Βόρειων Τζουμέρκων.
Στο «κόκκινο» επίπεδο εντάσσονται από τη Δευτέρα η Π.Ε Μυκόνου, η Λέρος, ο δήμος Καρύστου, ο δήμος Κύμης – Αλιβερίου, η Σκύρος, ο δήμος Λοκρών, ο δήμος Αγκιστρίου.
Ανά περιοχή η εξέταση επανεκκίνησης δραστηριοτήτων
«Το ενδεχόμενο επανεκκίνησης δραστηριοτήτων θα εξεταστεί ανά περιοχή, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση και όχι με οριζόντιες αποφάσεις», ανακοίνωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, όσον αφορά τα επόμενα βήματα και τους στόχους για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.
Όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η καθηγήτρια ανέφερε ότι «δείχνει να σταθεροποιείται το επιδημιολογικό φορτίο», κάνοντας λόγο για 26.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην επικράτεια. Ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται πλέον στο 5,3% σε πανελλαδικό επίπεδο, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιοχές στις οποίες παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.
«Η όποια χαλάρωση θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο», υπογράμμισε κάνοντας εκ νέου λόγο στην ατομική ευθύνη των πολιτών, ώστε να μην υπάρξει νέα έξαρση. Παράλληλα, οι ειδικοί παρατηρούν μείωση της μέσης ηλικίας νέων κρουσμάτων, όπως και συνεχόμενη αύξηση της πίεσης των ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, με τη Βάνα Παπαευαγγέλου να σημειώνει ότι αναμένεται αποκλιμάκωση της πίεσης στις ΜΕΘ εντός των επομένων δύο – τριών εβδομάδων, χαρακτηρίζοντας αναμενόμενη την αύξηση των διασωληνώσεων την τελευταία εβδομάδα.
«Οι προβλέψεις δείχνουν ότι και την επόμενη εβδομάδα θα παραμείνει υψηλός ο αριθμός των νέων θανάτων», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, καθώς οποιαδήποτε χαλάρωση θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε αύξηση της διασποράς, των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων ασθενών».
Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για «μικρά, δειλά σημάδια σταθεροποίησης της πανδημίας» στην Αττική, αναλύοντας στη συνέχεια τα στοιχεία για την διάθεση των self test από τα φαρμακεία σε πολίτες.
Η πίεση στο ΕΣΥ δείκτης για τις διαπεριφερειακές
Παράλληλα, στην ενημέρωση της Παρασκευής από τον ΕΟΔΥ δεν δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις τόσο για το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, όσο και για τον τρόπο ανοίγματος του τουρισμού (με την κυβέρνηση να έχει προαναγγείλει το ολικό restart στις 14 Μαΐου).
Συγκεκριμένα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι το μέτρο για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα είναι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία εξακολουθεί να είναι αυξημένη, ενώ αργότερα, σε σχετική ερώτηση, ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι «όταν ανοίξει ο τουρισμός» (αποφεύγοντας να μιλήσει για συγκεκριμένη ημερομηνία), «όλα όσα ισχύουν για τους τουρίστες θα ισχύουν και για τους Έλληνες πολίτες».