Ασφαλιστικό: Θα τζογάρουν τις συντάξεις, αλλά δεν θα λογοδοτούν πουθενά 

Σοβαρά ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη ανακύπτουν τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για το νέο ασφαλιστικό το οποίο από σήμερα τέθηκε υπό δημόσια διαβούλευση.

Όπως ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση προτίθεται να μετατρέψει το ασφαλιστικό σύστημα από αναδιανεμητικό, όπως είναι μέχρι σήμερα, σε κεφαλαιοποιητικό. Πρόκειται με άλλα λόγια για το σπάσιμο ενός κοινωνικού συμβολαίου το οποίο προβλέπει ότι οι νεότερες γενιές συμβάλλουν ώστε οι μεγαλύτεροι να εισπράττουν τη σύνταξή τους.

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη καταργεί στην πραγματικότητα την εισοδηματική ισότητα εργαζόμενων – συνταξιούχων, συνδέοντας τη απονομή της επικουρικής σύνταξης με την απόδοση που θα έχουν τα κεφάλαια που οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν καταβάλλει και τα οποία θα έχουν μπει σ’ έναν «κουμπαρά».

Θεσπίζουν ακαταδίωκτο

Η διαχείριση αυτών των ατομικών λογαριασμών θα ανατεθεί, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη, σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου το οποίο θα ονομάζεται Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποητικής Ασφάλισης.

Οι υπεύθυνοι αυτού του Ταμείου θα μπορούν στην πραγματικότητα να τζογάρουν τις ατομικές εισφορές κάθε εργαζόμενου, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εγγύηση για το ύψος της επικουρικής σύνταξης που θα λάβει ο καθένας στο μέλλον.

Το πλέον σκανδαλώδες στη διαδικασία αυτή είναι ότι σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που βρίσκεται από σήμερα υπό δημόσια διαβούλευση, τα μέλη της διοίκησης αυτού του Ταμείου έχουν πλήρες ακαταδίωκτο. Κατά την προσφιλή συνήθειά της, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, νομιμοποιεί στο άρθρο 19 του νομοσχεδίου της, οποιαδήποτε ενδεχόμενη αυθαιρεσία των μελών του εν λόγω Ταμείου.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι τα μέλη της Δ.Σ. του Ταμείου ) δεν εξετάζονται, δεν διώκονται και δεν υπέχουν ποινική ή αστική ευθύνη ακόμη και για πράξεις ή παραλείψεις τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο, με βαριά αμέλεια ή με σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους ή σε τρίτο παράνομο όφελος ή να βλάψουν το Δημόσιο. Επιπλέον δεν έχουν κατά τον νόμο του Κωστή Χατζηδάκη αστική ευθύνη έναντι ιδιωτών για πράξεις που σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων τους. Πρακτικά δηλαδή σε περίπτωση που από λάθος και πάντοτε στο πλαίσιο της επένδυσης, χαθούν χρήματα των ασφαλισμένων, οι υπεύθυνοι γι’ αυτό δεν θα έχουν την παραμικρή ευθύνη.

Αναλυτικά αναφέρει το άρθρο 19

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.):

α) δεν εξετάζονται, δεν διώκονται και δεν υπέχουν ποινική ή αστική ευθύνη έναντι του Τ.Ε.Κ.Α. για αιτιολογημένη γνώμη που διατύπωσαν ή για πράξεις ή παραλείψεις τους στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους ή επ’ ευκαιρία αυτής, εκτός εάν ενήργησαν με δόλο ή με βαριά αμέλεια ή με σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους ή σε τρίτο παράνομο περιουσιακό όφελος ή να βλάψουν το Δημόσιο ή άλλον κατά τις κείμενες ποινικές διατάξεις, καθώς και εάν παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, και

β) δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι ιδιωτών για πράξεις που σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων τους.

Απαντήσεις ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε ανακοίνωσή της καλεί τον Κωστή Χατζηδάκη να δώσει εξηγήσεις για τη συγκεκριμένη διάταξη. «Ο κ. Χατζηδάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την προκλητική διάταξη που απαλλάσσει τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α), που θα διαχειρίζονται και θα επενδύουν στα χρηματιστήρια τις εισφορές των ασφαλισμένων, από κάθε αστική ή ποινική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους ή επ’ ευκαιρία αυτής» αναφέρει χαρακτηριστικά και καταλήγει: «η κυβέρνηση Μητσοτάκη τζογάρει τη ζωή των επόμενων γενεών, τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων και των ασφαλισμένων, και υπονομεύει το δημόσιο κοινωνικό  ασφαλιστικό σύστημα, που αποτελεί τον βασικό πυλώνα του Κοινωνικού Κράτους. Θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία!».

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θεσπίζει ακαταδίωκτο για συγκεκριμένα πρόσωπα. Η πρώτη φορά που το έπραξε ήταν όταν στην αρχή της διακυβέρνησής της ψήφισε το ακαταδίωκτο των στελεχών των τραπεζών, ενώ πρόσφατα ψήφισε ακαταδίωκτο για την επιτροπή των λοιμοξιολόγων του υπουργείου Υγείας, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και στον ιατρικό κόσμο.

 

Ετικέτες