Μοιάζει με ποτάμι που φουσκώνει και παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του, με την οργή να ξεχειλίζει για την παταγώδη κυβερνητική αποτυχία στο θέμα των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων. Οσοι λοιπόν περιμένουν να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή και κουράγιο, αφού οι καθυστερήσεις αντί να μειώνονται αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα. Παράλληλα θα πρέπει να γνωρίζουν τους υπαίτιους αυτού του προβλήματος, που έβαινε σε άμβλυνση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και οξύνθηκε τα μέγιστα όταν ανέλαβε το «επιτελικό κράτος» του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Είναι γεγονός ότι επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Ωστόσο το καταστροφικό δίδυμο των νυν υπουργών κατάφερε να το μεγεθύνει έτι περαιτέρω. Οι επιφορτισμένοι με την έκδοση συντάξεων υπουργοί Χατζηδάκης – Τσακλόγλου αφενός δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαγωνιστική διαδικασία πιστοποίησης γνώσεων έκδοσης συντάξεων, με το ηλεκτρονικό σύστημα να πέφτει συνεχώς την ώρα της εξέτασης. Αφετέρου μόλις 179 από τους συνολικά 1.200 δικηγόρους και φοροτεχνικούς που είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να αμείβονται με πενιχρά ποσά για να εκδίδουν συντάξεις κατάφεραν να πιστοποιηθούν. Ομως το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο εκεί.
Αποχωρούν μαζικά
Οπως προκύπτει από διασταυρώσεις στοιχείων και δεδομένων τα οποία αφορούν τις αιτήσεις προς συνταξιοδότηση στο σύνολο του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, αναμένεται να προκύψει αύξηση της τάξης του 35-40% σε σχέση με τα δεδομένα του 2020 και του 2019. Οι εκτιμήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν άριστα τα συμβαίνοντα στην κοινωνική ασφάλιση αναφέρουν ότι φέτος οι αιτήσεις προς συνταξιοδότηση θα προσεγγίσουν τις 250.000. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι υποβλήθηκαν 161.719 αιτήσεις ενώ το 2019 έφτασαν τις 165.944. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης αυξήθηκε δραματικά τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η ροή των νέων αιτήσεων δεν ξεπερνούσε τις 14.000 ανά μήνα, ξαφνικά ο μήνας Σεπτέμβριος πρόσθεσε στο ήδη επιβαρυμένο σύστημα άλλες 18.000 αιτήσεις (ποσοστιαία αύξηση 22%). Οι ίδιες ροές καταγράφηκαν σύμφωνα με πληροφορίες και τον Οκτώβριο, ενώ το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου αναμένεται να υπάρξει μεγέθυνση του κύματος φυγής από τον κόσμο της εργασίας. Ο λόγος αυτών των μαζικών αποχωρήσεων είναι το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 «κλειδώνουν» τα όρια συνταξιοδότησης και σταματούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Πλέον θα ισχύουν δύο όρια: 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης ή 67 έτη με 15 χρόνια ασφάλισης. Κάτω από αυτά τα δεδομένα όσοι εργαζόμενοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης επιλέγουν να εξέλθουν από την εργασία τους πριν εισέλθουμε στο 2022 το οποίο φέρνει δυσμενή αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Εξαγορά πλασματικών ετών
Εκείνο όμως που φέρνει ανησυχία ως προς τις ροές αιτήσεων συνταξιοδότησης είναι η εξαγορά των πλασματικών ετών ασφάλισης. Τα στοιχεία του eΕΦΚΑ κάνουν λόγο για τετραπλασιασμό των ποσών που έχουν καταβληθεί για εξαγορά πλασματικών ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ κάθε χρόνο τα ποσά που καταβάλλονταν στο σύστημα μόλις και μετά βίας έφταναν τα 5 εκατ. ευρώ, φέτος στο πρώτο δεκάμηνο έχουν ήδη καταβληθεί 25 εκατ. ευρώ και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες εξαγορές και άρα μεγαλύτερο κύμα φυγής.
Εδώ λοιπόν εισέρχεται το μεγάλο πρόβλημα που αντανακλά την αβελτηρία των Μητσοτάκη – Χατζηδάκη – Βρούτση σε σχέση με τις εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη έχουν ξεπεράσει τις 450.000 οι εκκρεμότητες (κύριες, επικουρικές, χηρείας, εφάπαξ, μερίσματα), κάτι που σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ συνιστά κρυφό δανεισμό του ελληνικού κράτους (άνω των 2 δισ. ευρώ ετησίως δεν καταβάλλονται στους συνταξιούχους, χρήματα που αν δίνονταν θα επηρέαζαν όλους τους δημοσιονομικούς δείκτες). Είτε λοιπόν από ανικανότητα είτε από επιλογή, το αποτυχημένο «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη εμφανίζει μηδενική ενσυναίσθηση απέναντι στο πρόβλημα που το ίδιο έχει δημιουργήσει σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους που αναμένουν τη σύνταξή τους.
Μέσα σε αυτές τις χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης υπάρχουν βέβαια και έμπειρα στελέχη του eΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μόνο από το φετινό κύμα φυγής έχουν ήδη φύγει 600 υπάλληλοι, ενώ προστιθεμένων και των περυσινών αποχωρήσεων ήδη πάνω από 1.000 έμπειρα στελέχη έχουν αποχωρήσει και ουδείς έχει αντικατασταθεί. Το μείγμα των αποχωρήσεων υπαλλήλων και της αύξησης των αιτήσεων συνταξιοδότησης φέρνει άνοιγμα της ψαλίδας των εκκρεμοτήτων.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, έμπλεος νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας, αντί να προχωρήσει σε αντικατάσταση των υπαλλήλων που αποχωρούν από άλλους ώστε να πληρωθούν τα κενά και να υπάρξει απρόσκοπτη ροή συνταξιοδοτήσεων και μείωση των καθυστερήσεων επέλεξε την ανάθεση σε ιδιώτες δικηγόρους και φοροτεχνικούς και μάλιστα με πενιχρές αμοιβές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ξαφνικά οι προς πιστοποίηση ιδιώτες αυξήθηκαν από τους περίπου 400 στους 1.200. Τελικά λόγω της αποτυχίας των ιδίων αλλά και του συστήματος με το οποίο έγιναν οι εξετάσεις πιστοποιηθήκαν μόλις 179. Ετσι κι αλλιώς, οι ιδιώτες θα αναλάμβαναν το εύκολο έργο της έκδοσης των απλών συνταξιοδοτήσεων και όχι την έκδοση συντάξεων από διαδοχική, παράλληλη και προαιρετική ασφάλιση ή συντάξεις που εμπλέκουν και το εξωτερικό στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών. Τώρα με μόλις 179 πιστοποιημένους τα πράγματα γίνονται δυσβάσταχτα για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Την εγκληματική αδιαφορία των Μητσοτάκη – Χατζηδάκη – Τσακλόγλου θα την πληρώσουν οι πολίτες και η οικονομία (ας μην ξεχνάμε ότι το σύνολο της καταβαλλόμενης σύνταξης πηγαίνει στην άμεση κατανάλωση και ως εκ τούτου στον τζίρο των επιχειρήσεων). Το «επιτελικό κράτος», στα καλύτερά του, επιτίθεται στην κοινωνία.