Οι ηγέτες των χωρών του ASEAN (Σύνδεσμος κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) τάχθηκαν σήμερα υπέρ του ανοίγματος της περιφερειακής αγοράς, κατά την έναρξη της ετήσιας συνόδου τους στη Μπανγκόκ, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί μια κολοσσιαία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού, την οποία προωθεί το Πεκίνο.
Εφόσον επικυρωθεί αυτή η συμφωνία, θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος χώρος ελευθέρου εμπορίου στον κόσμο: θα αφορά σχεδόν τον μισό πληθυσμό του πλανήτη και πάνω από το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
“Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην περιφερειακή συνεργασία” με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή “συνδεσιμότητα” μεταξύ των χωρών, είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα.
Ο ομόλογός του της Μαλαισίας, Μαχατίρ Μοχάμεντ, τόνισε ότι οι χώρες θα πρέπει “να χρησιμοποιήσουν πλήρως τη δύναμή τους, η οποία “προέρχεται από την αγορά μας”.
Στη σύνοδο αυτή, που θα διαρκέσει μέχρι την Δευτέρα, συμμετέχουν 10 χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας (Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μιανμάρ, Καμπότζη, Λάος και Μπρουνέι”. Παρόντες είναι επίσης ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Ιν και οι πρωθυπουργοί της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο μεγάλος απών. Εκπροσωπείται στη σύνοδο από τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και τον σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’Μπράιεν.
Επωφελούμενη από το κενό που άφησε η Ουάσινγκτον, η Κίνα θα κάνει τα πάντα αυτές τις τρεις ημέρες για να προωθήσει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου RCEP. Το σχέδιο αυτό ξεκίνησε το 2012 αλλά δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. Εκτός από τις 10 χώρες μέλη του ASEAN θα περιλαμβάνει επίσης την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Ο ASEAN και οι δυνητικοί εταίροι του έχουν δώσει προθεσμία μέχρι τα τέλη του έτους για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Πιο επιφυλακτική εμφανίζεται η Ινδία, η οποία ανησυχεί για την πιθανότητα να κατακλυστεί η αγορά της από φτηνά κινεζικά προϊόντα.