Δημοσίευμα του ΑΠΕ, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης αναφέρεται σε «θετικά ευρήματα για την Ελλάδα» σε ότι αφορά τις προσφυγικές ροές. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για 40% μείωση των εκκρεμών υποθέσεων ασύλου. Μεταφέροντας πληροφορίες του υπουργείου το ΑΠΕ υπογραμμίζει πως η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (UN Special Rapporteur on the situation of Human Rights Defenders), Mary Lawlor συναντήθηκε με τον κύριο Μηταράκη και την κυρία Βούλτεψη και «αναγνώρισε την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας στη διαχείριση του μεταναστευτικού».
Στην ιστοσελίδα του γραφείου του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα περιγράφεται το γενικό πλαίσιο της επίσκεψής της κυρίας Lawlor.
Συγκεκριμένα αναφέρονται ορισμένα ερωτήματα τα οποία με το πέρας της επίσκεψης της η Ειδική Εισηγήτρια καλείται να απαντήσει όπως: «Ποιοι είναι οι κύριοι εγχώριοι νόμοι και πολιτικές που επηρεάζουν το έργο των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών; Πώς εφαρμόζονται αυτοί οι νόμοι και οι πολιτικές στην πράξη; Υπάρχουν καλά παραδείγματα ή πρακτικές σε αυτό το θέμα; Ποια είναι τα κύρια εμπόδια, παρεμβάσεις ή περιορισμοί που αντιμετωπίζουν οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο έργο τους;». Αναφορά γίνεται επίσης και σε «θέματα που προκαλούν ανησυχία» όπως: «Ποια είναι τα κύρια/πιο επείγοντα ζητήματα που επηρεάζουν το έργο των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα; Αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες προκλήσεις οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εργάζονται για συγκεκριμένα δικαιώματα; Αν ναι, πώς; Αντιμετωπίζουν οι γυναίκες υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαφοροποιημένες προκλήσεις;».
Αυτό που δεν αναφέρει ούτε το ΑΠΕ, ούτε το υπουργείο είναι οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον πραγματικό λόγο της επίσκεψης της Ειδικής Εισηγήτριας. Τι είπε η κυρία Lawlor για την κατάσταση των δικαιωμάτων των υπερασπιστών των προσφύγων; Πως τοποθετήθηκε αναφορικά με την θεσμική στοχοποίηση που υφίστανται ορισμένες ΜΚΟ για τις οποίες γίνεται λόγος στον ελληνικό Τύπο; Τι ανέφερε για την προσωπική επίθεση και τον στιγματισμό εναντίον του Ιάσονα Αποστολόπουλου; Πως θα αντιμετωπιστούν τα σχετικά ζητήματα;
Υπενθυμίζεται πως έχουν κατατεθεί 540 καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και πως σχετικές έρευνες όπως αυτή της Guardian, ή η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, δεν είδαν το φως της ελληνικής δημοσιότητας. Ένα εύλογο ερώτημα προκύπτει εδώ και θα πρέπει να απαντηθεί από πλευράς του υπουργείου. Μήπως ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου είναι μειωμένος ακριβώς επειδή υπάρχουν επαναπροωθήσεις; Μήπως το «θετικό εύρημα» για το οποίο κάνει λόγο το υπουργείο έρχεται ως αποτέλεσμα του γεγονότος πως η χώρα μας δεν είναι μια ασφαλής χώρα; Πως οι άνθρωποι που έρχονται στην Ελλάδα βιάζονται να φύγουν παράνομα για να μην βρεθούν πνιγμένοι, για να μην εγκαταλειφθούν σε πλαστικές βάρκες χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, και χωρίς τρόπο να ζητήσουν βοήθεια;