Ας διαβάσουν την Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος στη Βουλή

Σήμερα θα διεξαχθεί στη Βουλή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την οικονομία. 

Σχετικό αίτημα διατύπωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας από τον Πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για τις αποφάσεις του Eurogroup και θέλοντας έναν απολογισμό για την πορεία της χώρας τα τελευταία δυο χρόνια.

Το αίτημα έγινε αμέσως αποδεκτό αφού η περίοδος που διανύουμε είναι η καλύτερη ως προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Είναι η πρώτη φορά, που δεν ασχολούμαστε σε καθημερινή βάση με τα προαπαιτούμενα των δανειστών, με τις τις δόσεις και την αξιολόγηση.

Ακόμα και η συνήθως φειδωλή στις προβλέψεις της για την οικονομία, Τράπεζα της Ελλάδος, στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, που δόθηκε στη Βουλή την Παρασκευή, μπορεί να χαμηλώνει τον πήχη για το ρυθμό της ανάπτυξης στο 1,6% το 2017 (αφού θεωρεί ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος) αλλά είναι “ταύρος” σχεδόν σε όλες τις επί μέρους εκτιμήσεις. Για το 2018 και 2019 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% και 2,7% αντίστοιχα.

Προβλέπει ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα εξακολουθήσει να συμβάλλει θετικά στην οικονομική δραστηριότητα ότι το κλίμα θα βελτιωθεί και ότι προοπτικές είναι ευνοϊκές για την απασχόληση και θα στηρίξουν την καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η αύξηση των καθαρών κοινωνικών μεταβιβάσεων και η άνοδος της απασχόλησης θα αποτελέσουν τις βασικές συνιστώσες στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, αντισταθμίζοντας την αρνητική επίδραση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Προβλέπει επίσης ανάκαμψη των επενδύσεων, αντανακλώντας την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και των ιδιωτικών επενδύσεων (εκτός κατοικιών) μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης καθώς αίρονται οι αβεβαιότητες γύρω από την εφαρμογή του προγράμματος και επιταχύνονται οι δράσεις σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων και μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σχετικά με τις συνθήκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, εκτιμάται ότι θα βελτιωθούν ως αποτέλεσμα της υποχώρησης του ασφαλίστρου κινδύνου της χώρας και της βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επίσης αναφέρει ότι τα μηνύματα είναι αισιόδοξα για τον τουρισμό και η εξέλιξη θα επηρεαστεί θετικά από την ιδιωτικοποίηση και την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Εκφράζει μακροπρόθεσμα θετικές προβλέψεις για τον τουρισμό επικαλούμενη τη δραστηριοποίηση των διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων που έρχονται ή επεκτείνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα. Συνεπώς ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να συγκεντρώνει μεγάλο τουριστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον.

Τέλος για την ανεργία, εκτιμά ότι θα απαιτήσει χρόνο, αλλά θα συνεχίσει η αποκλιμάκωσή της που ήδη πραγματοποιείται όπως επισημαίνεται στην έκθεση.

Την Παρασκευή δημοσιοποιήθηκε και ο δείκτης οικονομικού κλίματος, που δείχνει ότι βελτιώθηκε τον Ιούνιο.

Ετσι, στη σημερινή προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, η κυβέρνηση μπορεί να δώσει την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στον κ. Μητσοτάκη να την μελετήσει καλά. Είναι σίγουρο ότι δεν θα διαφωνήσει.