Για τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και την «διάλυση» κλινικών μιλούν οι νοσοκομειακοί γιατροί που δεν έχουν σταματήσει ούτε μια στιγμή να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας σχετικά με το μέλλον του ΕΣΥ.
Πρόκειται για ανάλογες περιπτώσεις σαν και αυτές που δημοσίευσε το Documento πριν λίγες μέρες όπου η κυβέρνηση δεν αντικαθιστά τους εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται ή παραιτούνται με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στα νοσοκομεία και να υποβαθμίζονται οι υπηρεσιες τους.
Αναστολή λειτουργίας κλινικής στο Παπανικολάου
Οι νοσοκομειακοί γιατροί Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν την προωθούμενη διάλυση της ΩΡΛ κλινικής του Παπανικολάου, η οποία όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους ουσιαστικά αναστέλλει την λειτουργία της (γενική εφημερία και επείγοντα χειρουργεία) λόγω της τραγικής έλλειψης μόνιμων γιατρών.
Αναλυτικά οι γιατροί εξηγούν ότι: Η συνολική λειτουργία της κλινικής τίθεται ουσιαστικά σε αμφιβολία, μένοντας με ΈΝΑ μόνο ειδικό ιατρό! Το προηγούμενο έτος αποχώρησαν 2 ιατροί, είτε σε σύνταξη είτε για άλλη θέση. Ενώ, αναμένεται άμεσα να φύγουν άλλοι 3, λόγω σύνταξης και παραιτήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει μόνο ένας μόνιμος γιατρός! Όλα αυτά σε γνώση της Διοίκησης και όλων των αρμοδίων, που δεν έχουν κάνει καμιά κίνηση για να καλυφθούν άμεσα οι 4 κενές από τις συνολικά 6 οργανικές θέσεις.
Πρόκειται για μια κλινική όπως αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί Θεσσαλονίκης «με πορεία 33 χρόνων με πρωτοποριακό έργο, με εξειδίκευση στους όγκους της περιοχής, με κάλυψη χιλιάδων περιστατικών της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, που οδηγείται στην πλήρη διάλυση. Η υπολειτουργία της κλινικής θα έχει τεράστιο αντίκτυπο, οδηγώντας σε αύξηση στις λίστες αναμονής και την ταλαιπωρία και επιδείνωση των ασθενών, καθώς και την διακοπή της εκπαίδευσης των νέων ειδικευόμενων ιατρών. Ακόμα περισσότερο που με την διακοπή της λειτουργίας της κλινικής, δεν θα υπάρχει καμιά ΩΡΛ χειρουργική κλινική για παιδιατρικά περιστατικά στο Δημόσιο σύστημα υγείας σε όλη την Β. Ελλάδα”!
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρουν οτι «Έτσι μάλλον αντιλαμβάνεται η διοίκηση του νοσοκομείου, της ΥΠΕ, το υπουργείο την «αναβάθμιση» του ΕΣΥ. Λειτουργία με το ελάχιστο προσωπικό, κλείσιμο και συγχωνεύσεις τμημάτων, υποβάθμιση της παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς. Με την πορεία διάλυσης της ΩΡΛ κλινικής να την ακολουθούν δεκάδες κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Λειτουργία των νοσοκομείων δηλαδή με βάση τη πολιτική που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, με τη συνεχώς μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, την λειτουργία των δημοσίων δομών σαν Α.Ε. με κριτήριο το κέρδος, που αντιμετωπίζει τους ασθενείς σαν πελάτες και τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και λάστιχο. Μάλιστα, όλα αυτά λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Νέο ΕΣΥ, με την ενεργοποίηση των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων. Αποδεικνύεται ότι οι τεράστιες λίστες αναμονής που δήθεν ήταν ο σκοπός της κυβέρνησης να μειώσει, είναι δημιουργία της ίδιας της λειτουργίας του ΕΣΥ με την λογική του κόστους, με την τραγική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας. Αποδεικνύεται, ότι με την νομοθέτηση στον ίδιο νόμο για την κάλυψη των κενών στις δημόσιες μονάδες υγείας από ιδιώτες γιατρούς με part-time απασχόληση, ομολογούν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμιά πρόσληψη μόνιμου προσωπικού»!
Η ίδια κατάσταση και στα νοσοκομεία της Πάτρας
Μέσα σε λίγες γραμμές οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αχαίας περιγράφουν τις τραγικές ελλείψεις των νοσοκομείων της περιοχής και κρούουν για ακόμα μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου. «Πριν καν τελειώσει η υγειονομική κρίση, δίνετε το σήμα ότι θέλετε να ξεμπερδεύετε με ό,τι έχει μείνει να θυμίζει Δημόσιο, ότι οι ήρωες είναι μιας χρήσης» αναφέρει στο υπόμνημά της η Ε.Ι.Ν.Α για την κατάσταση του ΕΣΥ στην Αχαΐα ενόψει της συνάντησης Ο.Ε.Ν.Γ.Ε – Υπουργού Υγείας και περιγράφει τι συνθήκες εργασίας των γιατρών της περιοχής:
Στο Νοσοκομείο Πύργου ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ μετά, εξακολουθεί να μην υφίσταται παθολογική κλινική, με τις εφημερίες τρόμου (ενδεικτικά ένας εφημερεύων παθολόγος υπεύθυνος για πάνω από 100 ασθενείς) να καλύπτονται με παράνομες μετακινήσεις συναδέλφων από ΠΓΝΠ, Άγιο Ανδρέα και ΓΝ Τρίπολης. 160.000 κάτοικοι εξακολουθούν να… απολαμβάνουν ιατρικές υπηρεσίες δεύτερης κατηγορίας. Η μοναδική ρεαλιστική λύση για χαρακτηρισμό του νοσοκομείου ως άγονη-προβληματική ζώνη ώστε να δοθούν κίνητρα μόνιμης στελέχωσης, απορρίφθηκε ως “μη λογικό” τόσο από τον κο Καρβέλη όσο και από την κα Γκάγκα.
Στο Καραμανδάνειο, το μοναδικό παιδιατρικό Νοσοκομείο εκτός Αθήνας-Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιεί ετησίως 1800 χειρουργικές επεμβάσεις κάθε είδους, εξυπηρετώντας παιδιά από 30 νομούς, με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και της 6ης ΥΠΕ, το πρόγραμμα εφημέρευσης και τακτικής λειτουργίας του χειρουργικού τομέα είναι στον αέρα. Έχει απομείνει μόνο μια μόνιμη Αναισθησιολόγος, η Διευθύντρια, η οποία συνταξιοδοτείται σε λίγες εβδομάδες και το Τμήμα βασίζεται μόνο σε δύο μετακινημένους από αλλού συναδέλφους, που πλέον κάνουν 15 εφημερίες το μήνα. Πότε σκοπεύετε να προκηρύξετε τις από εξαμήνου κενές μόνιμες θέσεις;
Στο ΓΝΑιγίου η υποστελέχωση (μόνο το 40% των μόνιμων οργανικών θέσεων καλυμμένες) οδήγησε τον Ιανουάριο σε προσωρινή αναστολή της τακτικής λειτουργίας της χειρουργικής κλινικής και σε συνεχιζόμενες έως σήμερα μετακινήσεις γενικών γιατρών από τρία Κέντρα Υγείας και παθολόγων από τα Νοσοκομεία της Πάτρας. Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι τo ΓΝ Αιγίου εφημερεύει σε καθημερινή 24ωρη βάση, καλύπτοντας υγειονομικά περιοχή 70.000 κατοίκων, με 27.000 ασθενείς να εξετάζονται ανά έτος στο ΤΕΠ, 13.000 στα τακτικά ιατρεία, 4.000 νοσηλείες και 2.000 επεμβάσεις. Δεν θα επιτρέψουμε να υποβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας. Πότε επιτέλους θα προκηρυχθούν οι κενές θέσεις και θα ολοκληρωθούν οι παλιότερες κρίσεις; Γιατί δεν δημιουργείτε αυτόνομο ΤΕΠ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;
Στον Άγιο Ανδρέα, που μέσα στην πανδημία σήκωσε δυσανάλογα μεγαλύτερο φορτίο σε σχέση με το προσωπικό και τις υποδομές του, η υποστελέχωση που επιδεινώθηκε λόγω των ομαδικών παραιτήσεων και των αναστολών εργασίας αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια επαναφοράς στην πρότερη λειτουργία (σημ: τη διετία 2020-21 μειώθηκαν κατά 21% οι χειρουργικές επεμβάσεις, με αποτέλεσμα 2760 ασθενείς είτε να ωθούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε να αφήνονται στην τύχη τους). Στην Παθολογική οι νέες μαζικές παραιτήσεις ειδικευόμενων δημιουργούν εκρηκτικό πρόβλημα σε συνδυασμό με τις μετακινήσεις επιμελητών στον Πύργο. Η λειτουργία της ΜΕΘ συνεχίζει να λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού.
Στο ΠΓΝΠ στο τελευταίο κύμα, οι κλινικές covid ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο εις βάρος της νοσηλείας των υπόλοιπων ασθενών. Αρκετές κλινικές παραμένουν ακόμη και σήμερα «άστεγες» λόγω επίταξης για τις ανάγκες του Covid. Τα μόνιμα κενά στις οργανικές θέσεις έχουν παγιωθεί, καλυπτόμενα από δεκάδες επικουρικούς που παραμένουν σε διαρκή ομηρία. Η εφημερία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής δεν είναι καθημερινή με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να διακομίζονται ασθενείς βαρέως πάσχοντες από τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας στην Αθήνα και αλλού. Το νοσοκομείο παραμένει χωρίς δυνατότητα λήψης αποφάσεων ζωτικών για τη λειτουργία του λόγω διάλυσης του Διοικητικού Συμβουλίου και μη διορισμού Διοικητή εδώ και πολλούς μήνες εξαιτίας των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων στο κυβερνών κόμμα.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πλήρως απαξιωμένη, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως δεξαμενή αναγκαστικών μετακινήσεων για την κάλυψη κενών στα Νοσοκομεία. Παραμένει χωρίς οργανόγραμμα από το 2014 και ούτε ο πρόσφατος (περί ΠΦΥ) νόμος δεν της αναγνώρισε οργανικότητα. Από 1η Ιουνίου θα κληθεί με το ίδιο μειωμένο προσωπικό να καλύψει τους χιλιάδες ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Ο νέος νόμος δίνει τη χαριστική βολή στα Κέντρα Υγείας, που οι γιατροί τους θα κληθούν υπό δύσκολες συνθήκες να παίξουν το ρόλο του οικογενειακού γιατρού για χιλιάδες πολίτες, χωρίς διοικητική ή άλλη υποστήριξη.
Οι ειδικευόμενοι γιατροί εξακολουθούν να εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες, έχοντας χάσει ουσιαστικά δύο ολόκληρα χρόνια από την εκπαίδευσή τους. Μέσα στην πανδημία μετατράπηκαν σε πολύ-εργαλεία για την κάλυψη κάθε λογής κενών και αναγκών, ανεξαρτήτως ειδικότητας. Αντί η πολιτεία να δώσει κίνητρα για να ανακοπεί η μετανάστευση στο εξωτερικό, διαρκώς δίνει καινούριες αφορμές και λόγους: foundation year, πανελλαδικές εξετάσεις κτλ. Το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει είναι η κατάργηση της υποχρέωσης του αγροτικού ως προαπαιτούμενο για συμμετοχή στις εξετάσεις ειδικότητας και ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή σε προκήρυξη μόνιμης θέσης στο ΕΣΥ.