Άρχισε τους εκβιασμούς η Lamda Development για το Ελληνικό

Άρχισε τους εκβιασμούς η Lamda Development για το Ελληνικό

Μπορεί για 50 μέτρα να κινδυνεύει με ακύρωση η επένδυση του Ελληνικού; Ναι, λένε, παπαγαλάκια και επενδυτές. Είναι, όμως, πράγματι έτσι;

Έχουμε και λέμε… Με ανακοίνωσή της η Lamda Development, εμφανίζεται εξαιρετικά προβληματισμένη για το μέλλον της επένδυσης, υποστηρίζοντας – με αφορμή την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού που βγήκε μετά από την πρόταση του ΚΑΣ – ότι η οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου αλλά και η πρόταση για μείωση του ύψους των έξι ουρανοξυστών από τα 200 μέτρα στα, περίπου, 150… φέρνει ούτε λίγο ούτε πολύ όλεθρο και καταστροφή. Συγκεκριμένα. συνεπάγεται τη συνεχή «ανατροπή του συμφωνηθέντος και κυρωθέντος από τη Βουλή πλαισίου ή συνεχής έγερση νέων εμποδίων, δημιουργεί κλίμα αέναης και ανολοκλήρωτης διαπραγμάτευσης, διαρρηγνύει το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης και εγείρει πολλαπλά και εύλογα ερωτηματικά για πολλά ζητήματα». Να δούμε, όμως τι δεν λέει η εταιρεία.

Για τους ουρανοξύστες

Στην Αττική, το όριο του ύψους των κτιρίων είναι η Ακρόπολη, γι’ αυτό και μέχρι σήμερα δεν είχαμε, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ουρανοξύστες – και πάντως όχι πάνω από το ύψος της Ακρόπολης. Το υψηλότερο κτίριο που έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα είναι ο Πύργος Αθηνών, ο οποίος βρίσκεται στη συμβουλή των λεωφόρων Μεσογείων και Βασιλίσσης Σοφίας, με ύψος 103 μέτρα. Το λεγόμενο «όριο της Ακρόπολης» προβλέπει ότι κανένα κτίριο δεν μπορεί να κόβει τη θέα προς τον ιερό βράχο, που έχει ύψος 140-150 μέτρα. Γι αυτό το ΚΑΣ και το υπουργείο Πολιτισμού ζητούν το ύψος των ουρανοξυστών να μην είναι 200 μέτρα αλλά να φτάσουν μέχρι, περίπου, τα 150.

Για την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου

Δύο είναι οι λόγοι που οι επενδυτές δεν ήθελαν την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου:

Α. Οσον αφορά τις αρχαιότητες που μπορεί να βρεθούν, ακυρώθηκε στην πράξη το άρθρο της σύμβασης του Νοεμβρίου 2014 της κυβέρνησης Σαμαρά, βάσει του οποίου αν εντοπίζονταν αρχαιότητες μετά την έγκριση του ΣΟΑ ο επενδυτής θα αποζημιωνόταν με ποσό έως και 100% του τιμήματος. Αρα για τον επενδυτή η απόφαση του ΚΑΣ σημαίνει ότι ειδοποιήθηκε νομίμως πως υπάρχουν αρχαιότητες.

Β. Οι επενδυτές φαίνεται ότι πουλάνε επί χάρτου και γι’ αυτό δεν θέλουν να αλλάξει ούτε κατά ένα χιλιοστό ο σχεδιασμός επί χάρτου που έχουν κάνει. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα της ομιλίας του διευθύνοντος συμβούλου της Lamda Development Οδυσσέα Αθανασίου στα μέσα Ιουνίου προς τους μετόχους: «Εχουμε σχεδιάσει το ολοκληρωμένο resort ξενοδοχείο 1.200 δωματίων, καζίνο, συνεδριακούς χώρους, που θα συνδέεται με γέφυρα με την παραλιακή οδό. Το κομμάτι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το business plan που σχεδιάστηκε από διεθνείς συμβούλους και έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια. Δεν μπορείς να πάρεις ένα κομμάτι και να το πας αλλού! Δεν είναι Legoland».

Για τη σύμβαση που έχει υπογραφεί

Το ΣΟΑ μετά την έγκριση από το ΚΑΣ με τις παρατηρήσεις που έχουν διατυπωθεί θα υποβληθεί από την Ελληνικό ΑΕ στο ΥΠΕΝ για έγκριση, προκειμένου να πάρει μορφή προεδρικού διατάγματος και να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν δίνει αυτομάτως έγκριση στο ΣΟΑ της Lamda Development. Σύμφωνα με τον νόμο 4062/12 και στη σύμβαση που υπεγράφη το 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά το ΣΟΑ των επενδυτών θα περάσει από τη βάσανο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί κατ’ εφαρμογή του νόμου.

Την επιτροπή εμπειρογνωμόνων απαρτίζουν διακεκριμένοι επιστήμονες και συγκεκριμένα ο ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Θανάσης Αραβαντινός, ο διάσημος Ελβετός αρχιτέκτονας του Μουσείου της Ακρόπολης Μπερνάρ Τσουμί, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Γιάννης Αίσωπος και ο καθηγητής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Γιάννης Ψυχάρης. Τα μέλη της επιτροπής, που ορίστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της Lamda Development, έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε ουσιαστικές παρατηρήσεις επί του ΣΟΑ των επενδυτών και να προτείνουν αλλαγές στον σχεδιασμό. Για παράδειγμα, έχουν το δικαίωμα να γνωμοδοτήσουν για το ύψος των κτιρίων αλλά και για την έκταση των εμπορικών χρήσεων.

Οι παρατηρήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων δεν είναι δεσμευτικές για το ΥΠΕΝ αλλά δεν μπορούν και να μη ληφθούν υπόψη, αφού η αρμοδιότητά τους πηγάζει εκ του νόμου και εκ της συμβάσεως. Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τον νόμο του 2012 αλλά και τον οδικό χάρτη που προβλέπεται στη σύμβαση, αλλαγές επί του σχεδιασμού των επενδυτών μπορεί να κάνει το ΥΠΕΝ. Να σημειωθεί ότι το ΣτΕ έχει την τελική αρμοδιότητα επί του ΣΟΑ και μπορεί επίσης να ανατρέψει τον όποιο σχεδιασμό εάν κρίνει ότι δεν είναι σύννομος.

Ετικέτες

Documento Newsletter