Μετά τις «χειρουργικές» επεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Παιδεία και την δια της πλαγίας οδού ιδιωτικοποίησης της, φαίνεται ότι ήρθε τώρα και η ώρα της Υγείας.
Την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με ύφος χιλίων καρδιναλίων ανακοίνωσε ότι «τηρώντας» τις προεκλογικές αποφάσεις του κόμματος του ξεκινάει πρόγραμμα ΣΔΙΤ σε τρία νοσοκομεία σε Αττικής και περιφέρεια.
Με ένα σκεπτικό που παραπέμπει στις «καλύτερες» στιγμές του νεοφιλελευθερισμού, ο υπουργός «ιδιωτικοποίησης» της Υγείας ανέφερε ότι αυτή η σύμπραξη «σημαίνει ότι εάν αυτή τη στιγμή σε ένα νοσοκομείο ο μαγνητικός ή ο αξονικός τομογράφος είναι 30 χρόνων και το κράτος κρίνει ασύμφορη τη συντήρησή του, να μπορούμε κατά χρήση και περίπτωση με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), με leasing να πάρουμε μηχανήματα από τους ιδιώτες. Να τα λειτουργούν οι ιδιώτες, να μη χαλάει η λυχνία, να είναι αυτοί υπεύθυνοι για τη συντήρηση, να μη χαλάει επί τούτου και να πηγαίνουν οι πολίτες στο ιδιωτικό διαγνωστικό έξω και κάνουν τις μαγνητικές ή τις αξονικές και να μην περιμένει ο πολίτης 1,5 και 2 και 2,5 μήνες να κάνει τις εξετάσεις του».
Και εδώ αρχίζει το νέο πάρτι της Υγείας, που πολύ εκτιμούν ότι θα είναι απείρως μεγαλύτερο από αυτό της Novartis.
Γιατί ποια ακριβώς υπηρεσία θα εκτιμά αν τα διάφορα μηχανήματα πρέπει να αποσυρθούν και ποια όχι. Ποιος ακριβώς θα κρίνει ποιες εξετάσεις θα πρέπει να γίνονται στα νοσοκομεία και ποιες σε ιδιωτικά ιατρεία.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία έβαλε στόχο τα νοσοκομεία και προσπαθεί με όλους τους τρόπους να τα απαξιώσει με σκοπό να τα κλείσει και όλες τις υπηρεσίες τους να τις περάσει στον ιδιωτικό τομέα σε χρέωση βέβαια του δημοσίου.
Για να είμαστε ειλικρινείς το διατυμπάνιζε σε όλους τους τόνους προεκλογικά, πατώντας στα πολλά στραβά που δεν είχαν εξαλειφθεί παρά τις προσπάθειες πέντε σχεδόν χρόνων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Το μέλλον για τον δημόσιο τομέα της Υγείας δεν είναι ευοίωνο. Οι υπηρεσίες θα ακριβύνουν, τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία οδηγούνται από την κυβέρνηση και αυτά σε ιδιωτικοποίηση δεν θα πληρώνουν με αποτέλεσμα το βάρος θα πέσει στους πολίτες.
Κλασσικό παράδειγμα, το βρετανικό δημόσιο σύστημα υγείας που οδηγήθηκε σε διάλυση από τη Θάτσερ και του οποίου την τραγική σημερινή κατάσταση παρουσιάζει στην τελευταία του ταινία «Δυστυχώς απουσιάζατε» ο Κεν Λόουτς.
Αν δεν θέλουμε να το δούμε και στην Ελλάδα πρέπει να αντιδράσουμε τάχιστα.
documentonews.gr