Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Ιερά σκάνδαλα, οικονομικές «αμαρτίες» και «μαύρη» τρύπα εκατομμυρίων

Συλλήψεις, έρευνες της αμερικανικής Δικαιοσύνης, δικαστικές διαμάχες, εκατομμύρια ευρώ χαμένα.

Τα όσα έχουν δει τους τελευταίους μήνες το φως της δημοσιότητας σχετικά με πρόσωπα που για χρόνια ολόκληρα βρισκόταν σε επιτελικές θέσεις στη διοίκηση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, έχουν δημιουργήσει αλγεινές εντυπώσεις και ερωτήματα περί χρηστής διαχείρισης στα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής.

Το Σεπτέμβριο του 2017 απολύθηκε από την θέση του διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Ιερώνυμος (Τζέρι) Δημητρίου, από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Την περίοδο εκείνη τα δημοσιεύματα του Ομογενειακού Τύπου αναφορικά με τα οικονομικά προβλήματα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής έδιναν και έπαιρναν. Την ίδια περίοδο ξεκίνησαν και οι απολύσεις προσωπικού. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το οικονομικό έλλειμμα της Αρχιεπισκοπής ανέρχονταν σε 8,5 εκατ. δολάρια, ενώ σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα η Αρχιεπισκοπή δεν απέστειλε επί μήνες τη μηνιαία της συνεισφορά στη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης, με αποτέλεσμα και εκεί να έχουν προκύψει οικονομικά προβλήματα. Πρόκειται για τη Θεολογική Σχολή την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να επιδοτήσει με 2.2 εκατ. ευρώ το χρόνο προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών.

Υποθήκες και δάνειο 7,5 εκατομμυρίων

Μπροστά στα τεράστια οικονομικά προβλήματα η Αρχιεπισκοπή αναγκάστηκε μάλιστα να υποθηκεύσει τα κεντρικά της γραφεία στο Μανχάταν προκειμένου να λάβει δάνειο 7,5 εκατ. δολαρίων από την τράπεζα Alma Bank.

Δύο μήνες μετά ήρθε ακόμη ένα πλήγμα στην εικόνα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Η κατασκευαστικής εταιρεία Skanska USA σταμάτησε τις διαδικασίες ανοικοδόμησης της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου που είχε καταστραφεί το 2001 κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Η αιτία για τη διακοπή των εργασιών ήταν η «αθέτηση πληρωμών» από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, παρά το γεγονός ότι είχαν συγκεντρωθεί δωρεές 37 εκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα ο προϋπολογισμός του έργου είχε σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Ειδικότερα, όταν το σχέδιο ανακοινώθηκε το 2013, το προβλεπόμενο κόστος του Ναού του Αγίου Νικολάου ήταν 20 εκατομμύρια δολάρια. Έως ότου γίνουν τα θεμέλια, το 2015, η εκτίμηση του κόστους είχε φθάσει τα 35 εκατομμύρια δολάρια. Όταν ο θόλος 15 μέτρων ολοκληρώθηκε το 2016, η εκτίμηση ήταν 40 εκατομμύρια δολάρια και στη συνέχεια έφτασε τα 72 με 78 εκατομμύρια. Είναι άγνωστο γιατί εκτοξεύτηκε τόσο πολύ το κόστος όσο και το που πήγαν τα χρήματα για την ανακατασκευή της εκκλησίας.

Η σύλληψη και η υπεξαίρεση

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ομογενειακού Τύπου την εποπτεία για την ανέγερση του ιερού Ναού την είχε ο Τζέρι Δημητρίου.

Το Νοέμβριο του 2019 ο Τζέρι Δημητρίου συνελήφθη από τις Αμερικανικές αρχές με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και κατάχρησης της πιστωτικής κάρτας της Αρχιεπισκοπής για προσωπική του χρήση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις κατηγορίες ο Δημητρίου φέρεται να εμπλέκονταν σε υπεξαίρεση 488.000 δολαρίων, καθώς επίσης και ότι χρέωνε την πιστωτική κάρτα της Αρχιεπισκοπής με προσωπικά του έξοδα. Ο Δημητρίου αφέθηκε τελικά ελεύθερος με εγγύηση 150.000 δολαρίων.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/01/13/5e1c729a825e6333de4fedc2.pdf

Στα κατηγορητήριο της Αμερικανικής Δικαιοσύνης, αναφέρεται πως από το Μάιο του 2011 μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2017, ο Δημητρίου είχε χρεώσει την πιστωτική κάρτα της Αρχιεπισκοπής με εκατοντάδες έξοδα προσωπικής χρήσεως. Είναι χαρακτηριστικό ότι εντοπίστηκαν τουλάχιστον 204 χρεώσεις αεροπορικών εισιτήριων του Δημητρίου με την οικογένειά του ύψους 61.826 δολάρια.

Η σύλληψη Παπαδάκου

Λίγους μήνες ακόμη ένα πρόσωπο που είχε σχέση με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές. Επρόκειτο για τον πρώην διευθυντή Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, Γεώργιο Παπαδάκο, ο οποίος συνελήφθη για υπεξαίρεση χρημάτων από την Αρχιεπισκοπή, το ποσό της οποίας ανέρχεται σε πάνω από 60.000 δολάρια. Ο Παπαδάκος δικάστηκε τελικά στα τέλη Οκτωβρίου και καταδικάστηκε σε «τρία χρόνια επιτήρηση υπό τους όρους να μην έχει στην κατοχή του ναρκωτικά ή όπλο. Να κάνει 200 ώρες υπηρεσία κοινής ωφελείας τον χρόνο για την κοινωνία επί τρία χρόνια και να πηγαίνει για θεραπεία κάθε εβδομάδα. Δεν θα του επιβληθεί περαιτέρω οικονομική ποινή εκτός από την επιστροφή των υπεξαιρεμένων χρημάτων και επί πλέον $100 δολάρια ειδική αξιολόγηση», όπως αναφέρονταν σε σχετικά δημοσιεύματα. Ο Παπαδάκος ήταν επίσης στενός συνεργάτης του Δημητρίου , ενώ φέρεται να αποδέχτηκε την ενοχή του, σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάιο υπήρξε αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Νέος Αρχιεπίσκοπος αναδείχτηκε ο μέχρι πρότινος Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ο οποίος παρέλαβε μία ομολογουμένως δύσκολη οικονομική κατάσταση. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι κατά πόσο ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα καταφέρει να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής και θα ρίξει φως στις υποθέσεις διαφθοράς που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.

Η δικαστική διαμάχη της Θεολογικής Σχολής

Σε ότι αφορά τη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης, που επιδότησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνητικές εντυπώσεις είχε προκαλέσει η χρόνια δικαστική διαμάχη που είχε με το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο. Αιτία της διαμάχης ήταν η αθέτηση της γραπτής συμφωνίας που υπογράφτηκε το 1981 ανάμεσα στη Σχολή, στην Αρχιεπισκοπή και στους «Φίλους του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου» -που είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του Μαλιωτείου- για την καταβολή 50.000 χιλ. δολ. τον χρόνο για τα λειτουργικά έξοδα του Κέντρου. Η Αρχιεπισκοπή και η Σχολή πλήρωναν μέχρι το 1986 και στη συνέχεια αθέτησαν τη συμφωνία με αποτέλεσμα το 2016 να φτάσουν να χρωστούν στο Μαλιώτειο περί τα 1,4 εκατ. δολάρια, όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα του Ομογενειακού Τύπου. Η διαμάχη φέρεται μάλιστα να κόστισε εκατομμύρια δολάρια σε νομικά έξοδα και στις δύο πλευρές. Τελικά με παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, πριν από λίγες ημέρες η διαμάχη φέρεται να έλαβε τέλος. 

Ετικέτες