Παράδεισος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με την νέα έκθεση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Και αυτό γιατί το διάτρητο τραπεζικό σύστημα της χώρας έχει μετατραπεί σε δίαυλο διακίνησης παράνομων κεφαλαίων προς χώρες της Ε.Ε. και της Ασίας.
Έτσι, η σύσταση εικονικών εταιρειών, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε τρίτες χώρες εντός ολίγων ωρών αποτελούν “παιχνιδάκι’ στην Ελλάδα. Η Α’ Μονάδα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, μετά από ενδελεχή έρευνα ξετυλίγει βήμα- βήμα τον τρόπο δράσης των ξένων υπηκόων, που εμφανίζονται ως… επιχειρηματίες στη χώρα αποδεικνύοντας πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν γίνει πεδίο διακίνησης μαύρου χρήματος αφήνοντας ανενόχλητα τα κυκλώματα να συνεχίζουν την παράνομη δράση τους.
Διάτρητο τραπεζικό σύστημα
Το πόρισμα που συντάχθηκε από την Αρχή έπειτα από μακρά έρευνα αναδεικνύει τα «παραθυράκια» του τραπεζικού συστήματος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εικονικές εταιρείες, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι συμβατά με τη διεθνή πρακτική.
Ροές εκατοντάδων εκατομμυρίων ξεπλένονται μέσα από τα κανάλια των μεγαλύτερων τραπεζών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η Αρχή, ατελείωτος είναι ο κατάλογος των τρωτών σημείων, που χαρακτηρίζουν το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, το οποίο μετατρέπεται σε προπύργιο παράνομων δραστηριοτήτων με στόχο τη διακίνηση παράνομων κεφαλαίων προς χώρες της Ε.Ε. και της Ασίας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Κάθε φυσικό πρόσωπο -αλλοδαπό ή μη- μπορεί με μεγάλη ευκολία να ανοίξει έναν εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό και αυτό γιατί οι ελληνικές τράπεζες αδυνατούν να εξακριβώσουν την εγκυρότητα των στοιχείων, που καταθέτει το φυσικό πρόσωπο, όπως το ΑΦΜ, την προηγούμενη εργασία στον κλάδο που εντάσσεται η εταιρία βάσει των δηλωθεισών δραστηριοτήτων της. Μεταξύ άλλων, η Αρχή διαπίστωσε πως δικηγόροι και λογιστές τραπεζών δεν ελέγχουν επαρκώς τους πελάτες τους για ξέπλυμα χρήματος, ενώ την ίδια στιγμή ούτε και εκείνοι δεν φαίνεται να εποπτεύονται επαρκώς. Ωστόσο, η κωλυσυεργία του τραπεζικού συστήματος δε σταματά εκεί, καθώς η Αρχή εντόπισε την σπάνια επικοινωνία μεταξύ των τραπεζών για την εξέταση και εξακρίβωση ύποπτων συναλλαγών, με αποτέλεσμα το εκάστοτε κύκλωμα να έχει άπλετο χρόνο για να “καλύψει τα νώτα του” και φυσικά να συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες του. Στο ψηφιδωτό ελλείψεων των τραπεζών έρχεται να προστεθεί και κάτι ακόμη: τα εμπόδια και οι αδυναμίες ως προς τη δυνατότητα συνεργασίας με τρίτες Χώρες (εκτός ΕΕ), στις περιπτώσεις όπου το εγκληματικό προϊόν καταλήγει σε τραπεζικά ιδρύματα που εδρεύουν σε αυτές.
Πώς γίνεται το ξέπλυμα χρήματος;
Η απουσία καίριων ασφαλιστικών δικλείδων του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα γνωστή στο εξωτερικό καθιστώντας τη χώρα μας πλυντήριο μαύρου χρήματος. Κυκλώματα, που προέρχεται από το εξωτερικό, ως φυσικά πρόσωπα, προσελκύονται από τις εύφορες αυτές συνθήκες κι αρχικά εκδίδουν αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.). Έπειτα προβαίνουν στη σύσταση εταιρείας (μέσω καταχώρησης στο ΓΕΜΗ και λήψης εταιρικού Α.Φ.Μ.) βάζοντας ως έδρα μια τοποθεσία που συνήθως χρησιμοποιείται από πολλές εταιρίες. Τα ερωτήµατα που ευλόγως γεννιούνται πληθαίνουν από το γεγονός ότι τα καταστατικά των εταιρειών αλλάζουν διαρκώς. Ετσι, µπορεί σε µικρά χρονικά διαστήµατα να διαφοροποιούνται οι διαχειριστές, οι εταίροι, ακόµη και οι έδρες. Είναι µάλιστα ενδιαφέρον ότι πολλές εταιρείες φαίνεται να εδρεύουν σε διευθύνσεις που βρίσκονται ιδιωτικές κατοικίες, οι ιδιοκτήτες των οποίων δηλώνουν σε πολλές περιπτώσεις πλήρη άγνοια.
Η εταιρεία ανοίγει στη συνέχεια τραπεζικό λογαριασμό δηλώνοντας ότι αυτός θα χρησιμοποιηθεί για την εμπορική δραστηριότητα της. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, αφού στη συνέχεια ο λογαριασμός ξεκινά να πιστώνεται με σωρεία χρηματικών ποσών από διάφορα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία εδρεύουν εκτός Ελλάδος. Ακολούθως τα ποσά αυτά κατατίθενται την ίδια μέρα άμεσα σε λογαριασμούς τρίτων -αλλοδαπών- εταιρειών. Κι όλα αυτά υπό τον μανδύα της νομιμοφάνειας.
Με αυτό τον τρόπο σκιαγραφείται η δράση ξένων υπηκόων, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από ένα αχανές δίκτυο δεκάδων µονοπρόσωπων εταιρειών , των οποίων τα «ίχνη» χάνονται μετά από λίγο.
Διαβάστε επίσης
Ταξί: Στάση εργασίας των οδηγών στην Αθήνα – Ποιες ώρες
Στο νοσοκομείο ο Αντώνης Αντωνιάδης
Ντόναλντ Τραμπ: Διόρισε πρώην CEO αλυσίδας φαστ φουντ για πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ