Ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου οδηγούνται το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Απριλίου, οι 7 άνδρες που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, η οποία αποκαλύφθηκε τα προηγούμενα 24ωρα μετά από παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις – κι έπειτα από πολύμηνη παρακολούθηση – στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.
Δείτε επίσης: Κρήτη: Στον ανακριτή την Παρασκευή επτά μέλη κυκλώματος αρχαιοκαπηλείας
Στο μεταξύ, την Πέμπτη έθεσαν εαυτούς στη διάθεση των Αρχών και οι υπόλοιποι δύο άνδρες, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Πρόκειται για τους μοναδικούς από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι δεν είχαν εντοπιστεί από την ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με το neakriti.gr, οι εν λόγω κατηγορούμενοι έθεσαν εαυτούς στη διάθεση της ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση μέσω του πληρεξούσιου συνηγόρου τους, ο οποίος μετέβη επί τούτου στα Δικαστήρια Ηρακλείου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά την εν λόγω εξέλιξη, αναμένεται να κληθούν – και αυτοί – από τις ανακριτικές Αρχές μέσα στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να απολογηθούν. Υπενθυμίζεται ότι, όπως και οι 7 συγκατηγορούμενοί τους, έτσι και οι συγκεκριμένοι αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες.
Πρόκειται για έναν 44χρονο κι έναν 70χρονο. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο τελευταίος φέρεται από τις Αρχές ως το άτομο το οποίο υπέδειξε στους συγκατηγορούμενούς του τον 69χρονο Ιταλό ως ενδιαφερόμενο αγοραστή αρχαιοτήτων.
Ας σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι δεν κρατούνται, αφού δε συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ενώ δεν έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι φερόμενοι ως βασικοί κατηγορούμενοι (46χρονος ξυλουργός, 56χρονος πρώην λιμενικός και 72χρονος συνταξιούχος αρχαιοφύλακας) είχαν προετοιμαστεί… καταλλήλως ενόψει της άφιξης του 69χρονου Ιταλού στην Κρήτη. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εν λόγω κατηγορούμενοι φέρονται να προέβησαν σε επαφές με κατόχους αρχαιοτήτων, ούτως ώστε να τα αξιολογήσουν εκ των προτέρων.
Με λίγα λόγια, φέρονται να ήθελαν να είναι έτοιμοι για την επικείμενη αγοραπωλησία, προκειμένου όχι μόνο να μην… πιαστούν κορόιδα και πουλήσουν φτηνά τα αρχαία, αλλά και να καταφέρουν να αποκομίσουν παράνομο όφελος, έχοντες ουσιαστικά τον ρόλο των “μεσαζόντων”.
Εξάλλου, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι φερόμενοι αρχαιοκάπηλοι επέλεξαν στοχευμένα να γίνει το ταξίδι του Ιταλού τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα, καθώς… θεωρείται ότι το εν λόγω διάστημα η Αστυνομία αλλά κι εν γένει ο δημόσιος τομέας στη χώρα μας “υπολειτουργεί”. Μάλιστα, οι φερόμενοι αρχαιοκάπηλοι οργάνωσαν το ταξίδι πληρώνοντας οι ίδιοι τόσο το ταξίδι, όσο και τα έξοδα διαμονής του Ιταλού σε πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης.
Όπως έγραψε χθες το neakriti.gr, τα μέλη της φερόμενης σπείρας είχαν τεθεί υπό τηλεφωνική παρακολούθηση από τις Αρχές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μεταξύ των ατόμων τα οποία είχαν τεθεί στο “μικροσκόπιο” της Αστυνομίας ήταν ένα ακόμη άτομο, το οποίο, ωστόσο, δεν άργησε να διαπιστωθεί ότι δεν είχε κάποια εμπλοκή στην υπόθεση.
Πάντως, αξίζει να προστεθεί ότι, παρότι οι φερόμενοι αρχαιοκάπηλοι ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες, κάποιες φορές τους “ξέφυγαν” κάποιες φράσεις που σχετίζονταν με “χάλκινα αρχαία νομίσματα” και “χρυσή κεφαλή”.
Υπενθυμίζεται ότι προχθές Τετάρτη οι 7 συλληφθέντες οδηγήθηκαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα Δικαστήρια Ηρακλείου και εμφανίστηκαν ενώπιον της αρμόδιας εισαγγελέως. Συγκεκριμένα, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις περί «εγκληματικής οργάνωσης» σε βάρος των 8 από τα συνολικά 9 άτομα, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Ο μόνος από τους κατηγορουμένους που δε διώκεται ποινικά για “εγκληματική οργάνωση” είναι ο 69χρονος Ιταλός, που μετέβη στην Κρήτη τα προηγούμενα 24ωρα για να εκτιμήσει διά ζώσης τις αρχαιότητες.
Οι τρεις που φέρονται ως οι βασικοί κατηγορούμενοι (ο πρώην λιμενικός, ο συνταξιούχος αρχαιοφύλακας και ο 46χρονος ξυλουργός) κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης. Επιπρόσθετα, τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για αποδοχή και διάθεση μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Σημειώνεται ότι ο 69χρονος Ιταλός κατηγορείται για απόπειρα αποδοχής μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Εκτός από τους τρεις βασικούς κατηγορούμενους και τον Ιταλό, οι υπόλοιποι πέντε κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Εξάλλου, κάποιοι από τους εν λόγω πέντε κατηγορούνται για συνέργεια στην πράξη της αποδοχής και διάθεσης μνημείων.
Από εκεί και πέρα, ασκήθηκαν κατά περίπτωση ποινικές διώξεις για υπεξαίρεση μνημείων, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τελεσθείσα από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και για παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείων, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.
Οι επτά συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έλαβαν προχθές προθεσμία και θα απολογηθούν ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου σήμερα στις 12 το μεσημέρι.
Τη Δευτέρα του Πάσχα πραγματοποιήθηκαν παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις με τη συμμετοχή και του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης στον Κρουσώνα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βουτών και του Πετροκεφάλου. Έξι από τα άτομα που εμπλέκονται έγιναν “τσακωτά” μετά από έφοδο των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. σε αγροικία.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., «στις έρευνες που έγιναν σε σπίτια και σε επιχείρηση εντοπίστηκαν:
7 κιβωτιόσχημες λάρνακες, εκ των οποίων δύο σώζουν αετοματικά καλύμματα, υστερομινωικής ΙΙΙΑ2-Β περιόδου (1400-1300 π.Χ.), προερχόμενες από ταφικά σύνολα, κάποιες εκ των οποίων περιέχουσες οστά,
88 αγγεία ιδίας περιόδου αλλά και λίθινης εποχής,
3 κυνηγετικά όπλα, σκοπευτικό πιστόλι, 38 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και μεταλλική ράβδος και
ηλεκτρονικός υπολογιστής και φορητοί δίσκοι αποθήκευσης ψηφιακών αρχείων».
Πηγή: neakriti.gr