Άρωμα Κρήτης στο Στρασβούργο – Διασκέδασαν με λύρα τους ευρωβουλευτές (Photos)

Άρωμα Κρήτης στο Στρασβούργο – Διασκέδασαν με λύρα τους ευρωβουλευτές (Photos)

Πλημμύρισαν την αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, η λεβεντιά της Κρήτης και η μουσική της παράδοση, όταν ο 18χρονος μαθητής από τα Χανιά, Γιώργος Παπαγεωργίου έπαιξε για λίγα λεπτά, έναν χανιώτικο συρτό στη λύρα του. Συγκίνησε και ενθουσίασε το νεανικό κοινό, τους συνομηλίκους του από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Όλοι τους συμμετείχαν, έπειτα από διαγωνισμό, στο πρόγραμμα Euroscola και ο Γιώργος με τη λύρα του απέσπασε το πιο δυνατό χειροκρότημα.

«Θέλαμε να περάσουμε λίγο άρωμα Κρήτης, να κερδίσουμε τις εντυπώσεις, να γνωρίσουν οι νέοι, οι έφηβοι της Ευρώπης, λίγο καλύτερα την Ελλάδα. Εκείνα τα λίγα λεπτά, ένιωσα πολύ ωραία και τράβηξα αμέσως την προσοχή του κοινού που έβλεπε ένα παραδοσιακό όργανο, το οποίο δεν είναι και τόσο γνωστό στις ευρωπαϊκές χώρες. Βέβαια, και τα δυο παιδιά, ο Μάνος και η Κάτια, είχαν κάνει μια εξαιρετική ομιλία και τους είχαν βάλει στο πνεύμα και με τη λύρα, θα λέγαμε, ήταν το κερασάκι στην τούρτα» δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο Γιώργος, ο οποίος ήταν ένας από την ομάδα των 24 μαθητών Β’ και Γ΄ λυκείου των σχολείων από την Κρήτη που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην Ευρωβουλή, για μια μέρα, για να παρουσιάσουν τη χώρα τους και ιδιαίτερα τον τόπο τους.

Φέτος, ήταν η σειρά της Κρήτης να στείλει μαθητές, οι οποίοι έδωσαν εξετάσεις και επελέγησαν οι καλύτεροι που «στελέχωσαν» την εθνική μας αντιπροσωπεία. «Είχαμε την ευκαιρία για μια μέρα να γίνουμε Ευρωβουλευτές. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία που θα με επηρεάσει», συμπληρώνει ο Γιώργος και δηλώνει ότι «ήμουν περισσότερο αγχωμένος στην συνέχεια, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες της Ολομέλειας όπου υπέβαλα μια ερώτηση στην επικεφαλής, η οποία ανέλαβε να διευθύνει την συζήτηση, παρά όταν έπαιξα την λύρα».

Η ερώτηση του μαθητή από την Κρήτη αφορούσε σε κοινωνικά θέματα, στην παροχή αγαθών κι υπηρεσιών, αλλά και σε ζητήματα τουριστικής ανάπτυξης. «Ρώτησα αν είναι αυτή η Ένωση που επιθυμούμε. Δεν πρέπει να μείνουμε στάσιμοι, αλλά να προσπαθήσουμε να την βελτιώσουμε, όχι μόνο να στεκόμαστε στο πρόβλημα. Αποφάσισα να ρωτήσω κάτι τέτοιο, διότι βλέπω πολλούς συνανθρώπους μας που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το νερό, ούτε το ρεύμα, απαραίτητα δηλαδή αγαθά, τα οποία συνδέονται με συμφέροντα εταιρειών , οι οποίες λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος. Αλλά και το θέμα τουρισμός, φυσικά με ενδιαφέρει για αυτό και ήθελα να το θίξω».

Όσο για τον ρυθμό και τη μουσική της Κρήτης, ο μαθητής από το Μουσικό Σχολείο Χανίων ξεκαθαρίζει ότι «θα έπαιζα ξανά λύρα αν χρειαζόταν. Όπου μας δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουμε την πατρίδα μας και να την γνωρίσουν κι άλλοι λαοί και κράτη, για να την αγαπήσουν, σίγουρα το κάνουμε».

Οι μαθητές επίσης είχαν συνάντηση στην ελληνική πρεσβεία στο Στρασβούργο, με τον Πρέσβη Στέλιο Περράκη, ομότιμο καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Documento Newsletter