Αρβανίτης: Ζήτημα δημοκρατίας και κράτους Δικαίου οι απειλές κατά δημοσιογράφων (Video)

Αρβανίτης: Ζήτημα δημοκρατίας και κράτους Δικαίου οι απειλές κατά δημοσιογράφων (Video)

Στις κυβερνήσεις που έκαναν την κρίση της πανδημίας ευκαιρία περαιτέρω αυταρχισμού, στις απειλές κατά δημοσιογράφων, όπως η αντίστοιχη κατά του Κώστα Βαξεβάνη, αλλά με έμφαση στη δολοφονία Καραϊβάζ που θα συζητηθεί σύντομα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και στην καταπάτηση δικαιωμάτων κοινωνικών ομάδων, αναφέρθηκε ο Κώστας Αρβανίτης μιλώντας στην επιτροπή LIBE.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία / The Left, συμμετείχε στη συζήτηση σχετικά με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στα 27 κράτη-μέλη, από τη θέση του σκιώδους εισηγητή της ευρωομάδας της Αριστεράς.

Ο Κώστας Αρβανίτης αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη η έκθεση να «εμπεριέχει συγκεκριμένες, στοχευμένες συστάσεις για όλα τα κράτημέλη και όχι να παραμείνει μια απλή καταγραφή και ένα ευχολόγιο», αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της δολοφονίας Καραϊβάζ, αναφορά με την οποία συμφώνησε εμφατικά στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο Εισηγητής της Έκθεσης, Ισπανός Domènec RUIZ DEVESA (S&D).

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος στην ανάγκη να προστατεύονται τα δικαιώματα κάθε μικρής ή μεγάλης κοινωνικής ομάδας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Κώστα Αρβανίτη:

 Καταρχήν θα ήθελα να αναφερθώ στο υψηλό επίπεδο επικοινωνίας και συνεργασίας, στο οποίο σε μεγάλο βαθμό έχετε βοηθήσει εσείς κύριε πρόεδρε. Και σε αυτή την επιτροπή ήταν εξαιρετική η δουλειά και ο τρόπος συνεργασίας με τον εισηγητή Ντομένεκ Ρουίζ Ντεβέζα, και θέλω να τον ευχαριστήσω εκ μέρους της Πολιτικής μας ομάδας. Δουλέψαμε με δημοκρατικό πνεύμα και απόλυτη συνεργασία. Αυτή είναι η ομορφιά αυτής της επιτροπής, στο σύνολό της.

 Από την πρώτη στιγμή που διαβάσαμε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου οι ενστάσεις και οι προβληματισμοί των συναδέλφων του προοδευτικού τόξου ήταν κοινές.

Πώς μπορούμε να κάνουμε αυτήν την έκθεση ένα πραγματικά λειτουργικό εργαλείο για την προστασία του Κράτους Δικαίου στην Ευρώπη, να συνδέσουμε πιο άμεσα τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα με το κράτος δικαίου, ώστε να εμπεριέχει συγκεκριμένες και στοχευμένες συστάσεις για όλα τα κράτη μέλη; Με λίγα λόγια να πάψει να είναι μια καταγραφή και ένα ευχολόγιο; Αυτή νομίζω είναι η κοινή μας άποψη.

Πιστεύω, ότι με την κοινή πρόθεση και την αρμονική συνεργασία που είχαμε, οι  περισσότερες θέσεις και απόψεις μας προκρίθηκαν, και με κοινές τροπολογίες. Στην πράξη, πρόκειται για απόδειξη δημοκρατίας και διαλόγου.

Εμείς, η πολιτική ομάδα της Αριστεράς, προσπαθήσαμε επιπλέον να αναδείξουμε και να επιστήσουμε την προσοχή:

  • Στις πολυάριθμες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα σε πολλά κράτη μέλη, με πρόσχημα την πανδημία. Μεταρρυθμίσεις που αποτελούσαν διακρίσεις κατά των πολιτών.
  • Στον κίνδυνο και τις απειλές που βιώνουν οι δημοσιογράφοι – και εδώ θέλω να πω και στον συνάδελφό μου από το EPP, ότι και στην Ελλάδα είχαμε δολοφονία ερευνητή δημοσιογράφου, και είχαμε αντανακλαστικά και από τον πρόεδρο, τον οποίο ευχαριστούμε πάρα πολύ, και από την υποεπιτροπή με πρόεδρο τη Σόφι ιντ’ Βελντ, θα το δούμε το θέμα αυτό, διότι είναι πολύ σημαντικό. Και η φον ντερ Λάιεν έκανε δήλωση για αυτή τη δραματική ιστορία για τη δημοκρατία, όπως και ο κος Σασόλι, ο πρόεδρος του ΕΚ.
  • Τέλος, πάντα θα αναδεικνύουμε και θα μιλάμε για την ανάγκη περαιτέρω προστασίας των μειονοτήτων, των δικαιωμάτων των ανθρώπων, όλων των ανθρώπων.

Κύριε πρόεδρε: Όταν θα καταφέρουμε, αντί να μιλάμε για μειονότητες, να μιλάμε για ανοιχτές κοινωνίες, νομίζω τότε θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο άλμα.

Από τη στιγμή που υπάρχουν μειονότητες όμως, πρέπει να διαφυλάξουμε τα δικαιώματά τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter