Αρβανίτης: Στην Κομισιόν οι μεθοδεύσεις Μητσοτάκη σε βάρος Ράμμου – Ανεξάρτητων Αρχών

Αρβανίτης: Στην Κομισιόν οι μεθοδεύσεις Μητσοτάκη σε βάρος Ράμμου – Ανεξάρτητων Αρχών

Στην Κομισιόν πάνε οι μεθοδεύσεις του παρακράτους Μητσοτάκη σε βάρος των Ανεξάρτητων Αρχών, της ΑΔΑΕ αλλά και του επικεφαλής της, Χρήστου Ράμμου, με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Με ερώτησή του ο Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left και μέλος της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση προκειμένου «να ενισχύσει και να διασφαλίσει τις εγγυήσεις απρόσκοπτης και αποτελεσματικής λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών στα Κράτη Μέλη».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κάνει λόγο για «αντισυνταγματική συρρίκνωση αρμοδιοτήτων», απαξίωση και δημόσια στοχοποίηση από κυβερνητικά στελέχη, παρεμπόδιση στην άσκηση των καθηκόντων τους αλλά και τον πρόσφατο πρωτοφανή αποκλεισμό από κοινοβουλευτική ακρόαση, ενώ εκθέτει αναλυτικά τη συστηματική και οργανωμένη υπονόμευση της Αρχής από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με μια σειρά από σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις που κορυφώθηκαν με την άρνηση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών &  Διαφάνειας να δεχτεί τον επικεφαλής της Αρχής, αλλά και ανοιχτές κυβερνητικές απειλές σε βάρος του ίδιου του Χρ. Ράμμου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Κώστα Αρβανίτη:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Κωνσταντίνος Αρβανίτης (The Left)

Θέμα: Κράτος Δικαίου και η λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών

Οι Ανεξάρτητες Αρχές εντάσσονται στο σύστημα ελέγχων και ισορροπιών, το οποίο αποτελεί κεντρικό γνώρισμα του δικαιοκρατικού χαρακτήρα των σύγχρονων ευρωπαϊκών δημοκρατιών. Το πολύτιμο συμβουλευτικό, εποπτικό, και ελεγκτικό έργο τους, η συνεισφορά τους ως αδέκαστων θεσμικών διαμεσολαβητών στην ομαλή διάδραση και διαλειτουργικότητα μεταξύ των οργάνων του Κράτους, καθώς και η κοινωνικά εγγυητική τους αποστολή στον χώρο της προστασίας πανθομολογούμενων δικαιωμάτων, έννομων αγαθών, και αξιών, είναι απολύτως αναγνωρισμένα και κατοχυρωμένα στο πλαίσιο του νομικού και πολιτικού κεκτημένου της Ένωσης. Τούτο προκύπτει από τις ιδρυτικές συνθήκες, από πληθώρα ενωσιακών νομοθετικών κειμένων, και από τη νομολογία του ΔΕΕ. Επίσης, ομολογείται απερίφραστα και σταθερά στις ετήσιες εκθέσεις της Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου.

Στην Ελλάδα, με πρόσφατες νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, η κυβερνώσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η εκτελεστική εξουσία μεθοδεύουν τον δραστικό περιορισμό του ελεγκτικού βεληνεκούς της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Mε σκοπό τη συσκότιση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, τα μέλη της Αρχής υπόκεινται σε αντισυνταγματική συρρίκνωση αρμοδιοτήτων, απαξιώνονται και στοχοποιούνται δημόσια από κυβερνητικά στελέχη, παρεμποδίζονται στην άσκηση του έργου τους και αποκλείονται από κοινοβουλευτική ακρόαση. Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται σε μια γενικότερη κυβερνητική στόχευση αποδυνάμωσης των ανεξάρτητων Αρχών και του έργου τους στη χώρα.

Τούτων δεδομένων, ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς προτίθεται να ενεργήσει προκειμένου να ενισχύσει και να διασφαλίσει τις εγγυήσεις απρόσκοπτης και αποτελεσματικής λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών στα Κ-Μ;»

Documento Newsletter