Αρτοποιός «εξερράγη» on-air κατά δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ: «Τι είμαστε; Το φιλόπτωχο ταμείο»; (Video)

Αρτοποιός «εξερράγη» on-air κατά δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ: «Τι είμαστε; Το φιλόπτωχο ταμείο»; (Video)

Με ιδιαίτερη ανησυχία και οργή παρακολουθούν οι αρτοποιοί τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την επέκταση του καλαθιού του νοικοκυριού και σε άλλους κλάδους πλην των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, με τα αρτοποιεία να βρίσκονται μεταξύ άλλων στο «κάδρο».

Διαβάστε επίσης: Το ψωμί… ψωμάκι λόγω ακρίβειας: «Καμπανάκι» από τους αρτοποιούς για τις τιμές στην ενέργεια

«Κι εμείς τι είμαστε; Το φιλόπτωχο ταμείο; Γνωρίζετε τι θα πει αρτοποιείο;», διερωτήθηκε σε έντονο ύφος η κ. Διονυσία Χρήστου, αρτοποιός που κλήθηκε να σχολιάσει το κύμα ακρίβειας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ και στους Δημήτρη Οικονόμου, Ντόρα Κουτροκόη.

«Για να ζυμωθεί και να παραχθεί ένα ψωμί χρειάζεται μεγάλο κόστος και κόπος ωρών. Πώς μπορεί να κατέβει η τιμή όταν ανεβαίνουν όλα; Αναλογικά δεν βγαίνει. Θα πρέπει ή να λέμε ψέματα ή να βρούμε υποκατάστατα», υπογράμμισε.

Η αρτοποιός μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, μη διστάζοντας να… βάλει στη θέση τους, τους δύο δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ, όταν εκείνοι έθιξαν την υπόθεση του καλαθιού του νοικοκυριού, συγκρίνοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τα σούπερ μάρκετ.

«Τι είμαστε εδώ κυρία μου να κάνουμε προσφορές; Είναι η ώρα 7:15. Έρχεται ένας πελάτης και παίρνει ένα ψωμί ένα ευρώ. Το απόγευμα θα του πω ότι μπορεί να το πάρει 50 ή 60 λεπτά… Οχι, δεν μας συμφέρει να κάνουμε άλλες τιμές. Όποιος θέλει ας το κάνει… Προσφορές δεν έχουμε, γιατί δεν μας κάνουν κιόλας. Ο μύλος με τον οποίο συνεργαζόμαστε, ανεβάζει τις τιμές κάθε βδομάδα».

«Εσείς τρώτε κατεψυγμένο ψωμί; Εγώ ούτε πουλάω, ούτε δίνω στα παιδιά μου. Δεν μπορεί να συγκριθεί το σούπερ μάρκετ με την μικρή επιχείρηση», ανέφερε η κ. Χρήστου απευθυνόμενη χαρακτηριστικά στον Δημήτρη Οικονόμου.

Όταν δε, κλήθηκε να απαντήσει στην τιμή η οποία θα πρέπει να διατίθεται το ψωμί προς πώληση για να καλύπτονται τα έξοδα ενός αρτοποιείου εν μέσω ανατιμήσεων, η κ. Χρήστου είπε ότι θα πρέπει η φρατζόλα να ανέβει τουλάχιστον στο 1,5 ευρώ.

«Ενάμιση ευρώ τουλάχιστον η φρατζόλα για να βγαίνουμε. Εμείς δεν έχουμε κάνει ανατιμήσεις, θα προσπαθήσουμε με νύχια και με δόντια να τις κρατήσουμε. Εμείς έχουμε προσωπικό, μπορεί να χρειαστεί να διώξουμε κόσμο, να δουλεύουμε περισσότερες ώρες… Δεν υπάρχει λύση. Είναι απαράδεκτο να λέγεται ότι ένα αρτοποιείο να βάλει προσφορές», κατέληξε.

«Επικοινωνιακό κομμάτι το καλάθι του νοικοκυριού»

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις της Ελισάβετ Κουκουμέρια, αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας στην ΕΡΤ.

Η κ. Κουκουμέρια ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας, αλλά ακρίβειας των πρώτων υλών για το ψωμί. «Οι τιμές στα προϊόντα μας δεν έχουν αλλάξει, όμως περιμένουμε κι εμείς να δούμε που θα καταλήξει όλη αυτή η ιστορία με τα σιτηρά που είναι βασική πρώτη ύλη για την δουλειά μας», σημείωσε στην κάμερα της ΕΡΤ, χαρακτηρίζοντας το καλάθι του νοικοκυριού ως ένα «επικοινωνιακό μέτρο» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Το καλάθι του νοικοκυριού είναι ένα επικοινωνιακό κομμάτι. Δεν νομίζουμε ότι θα βοηθήσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε νοικοκυριό σήμερα. Είναι ένα τρικ που σε βάθος χρόνου δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα», σημείωσε, αναφέροντας μάλιστα ότι οι αρτοποιοί «έχουν γίνει όλοι χρηματιστές»

«Παρακολουθούμε κάθε μέρα την διακύμανση των τιμών για να δούμε πού θα μας ξημερώσει. Τα αρτοποιεία που ήδη μέχρι σήμερα έχουν κλείσει έφτασαν τα 215. Πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις που έκλεισαν υπάρχουν οικογένειες».

Documento Newsletter