Άρθρο – «χαστούκι» του Bloomberg για τις κυβερνητικές παλινωδίες: Ουραγός της Ευρώπης η Ελλάδα στη διαχείριση της πανδημίας

Στα τάρταρα βρίσκεται η Ελλάδα στη σχετική λίστα του Bloomberg για τη διαχείριση της πανδημίας. Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πείσει για το αντίθετο, επιστρατεύοντας όλο το «οπλοστάσιό» της μέσω των ΜΜΕ, η πραγματικότητα τη διαψεύδει. Αυτή τη φορά μέσω του Bloomberg.

Καθ’ εκάστη οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι φροντίζουν να διατυμπανίζουν πόσο… ιδανική διαχείριση έχουν επιτύχει στον τομέα του κορονοϊού και πόσο… άσχημα είναι τα πράγματα στην Ευρώπη, προκειμένου να πείσουν για την ορθότητα των χειρισμών τους, επιχειρώντας παράλληλα να φιμώσουν τις φωνές που υποστηρίζουν το αντίθετο. Ωστόσο, εν τοιαύτη περιπτώσει ένα δημοσίευμα – ράπισμα του Bloomberg φροντίζει να τους προσγειώσει. Ανώμαλα.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό πρακτορείο, με αφορμή την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και την πολυαναμενόμενη διάθεση των εμβολίων, παρουσιάζει την ανανεομένη λίστα Covid Resilience Ranking, στην οποία διαπιστώνεται πως η Ελλάδα έχει κάνει «βουτιά» 19 θέσεων(!) ευρισκόμενη στην 53η θέση παγκοσμίως, «παρέα» με το Περού, την Αργεντινή και το Μεξικό. Την ίδια ώρα, είναι η χώρα με τα πιο σκληρά μέτρα καθώς στο lockdown severity έχει το μεγαλύτερο ποσοστό (84), μπροστά από το Μπαγκλαντες (80), την Κίνα (78), τη Γερμανία (82), τη Μαλαισία (80) αλλά και την Ιταλία (79). Την ίδια ώρα, έχει το υψηλότερο ποσοστό ποσοστό θνησιμότητας (6,3%) και από τις 53 χώρες!

Τι εξετάζουν οι πίνακες

Αναλυτικότερα, οι πίνακες του Bloomberg αξιολογούν την κατάσταση του δεύτερου κύματος κορονοϊού σε κάθε χώρα αλλά και την ποιότητα ζωής. Τι προσμετράται;  Όσον αφορά την κατάσταση Covid19 υπολογίζονται: τα κρούσματα ανά μήνα, η θνησιμότητα, οι συνολικοί θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο πολίτες, τα ποσοστά των θετικών τεστ και η πρόσβαση στα εμβόλια. 

Όσον αφορά την ποιότητα ζωής, προσμετράται η αυστηρότητα του lockdown, η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, η πρόβλεψη για το μέλλον της οικονομίας, η ανταπόκριση του συστήματος υγείας, αλλά και πόσο άλλαξε η ζωή των πολιτών.

Συνολικά, όμως, η Ελλάδα έχει τρεις αρνητικές πρωτιές από τις 53 χώρες της λίστας. Πρώτον, τη μεγαλύτερη θνησιμότητα, το χειρότερο lockdown με τη μικρότερη κινητικότητα των πολιτών. 

Όσον αφορά το πεδίο της οικονομίας, η πρόβλεψη του Bloomberg κατατάσσει την Ελλάδα στην 10η θέση για το 2021.

Πηγή: Bloomberg

Ετικέτες