Άρθρο κόλαφος των New York Times: Η Ελλάδα βάζει πρόσφυγες σε φουσκωτά και τους εγκαταλείπει στη θάλασσα

Άρθρο κόλαφος των New York Times: Η Ελλάδα βάζει πρόσφυγες σε φουσκωτά και τους εγκαταλείπει στη θάλασσα

Ένα άρθρο – κόλαφος για την σκληρή γραμμή που υιοθετεί η ελληνική κυβέρνηση στο προσφυγικό και τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών δημοσιεύτηκε στους New York Times προκαλώντας οργή σχετικά με όσα αποκαλύπτει. 

Στο άρθρο των New York Times που υπογράφουν οι Patrick Kingsley and Karam Shoumali επικρίνεται η “νέα μέθοδος” της κυβέρνησης η υιοθέτηση δηλαδή της ιδιαίτερα επικίνδυνης τακτικής των επαναπροωθήσεων και της εγκατάλειψης ανθρώπων στη θάλασσα. Το δημοσίευμα περιλαμβάνει στοιχεία και συνεντεύξεις.

Συγκεκριμένα, αναφέρει το δημοσίευμα: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκδιώξει κρυφά περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες από τα σύνορα της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες, στέλνοντας πολλούς από αυτούς στην άκρη των ελληνικών χωρικών υδάτων και στη συνέχεια εγκαταλείποντάς τους σε φουσκωτές και μερικές φορές υπεράριθμες βάρκες.

Από τον Μάρτιο, τουλάχιστον 1.072 αιτούντες άσυλο έχουν εγκαταλειφθεί στη θάλασσα από Έλληνες αξιωματούχους σε τουλάχιστον 31 ξεχωριστές απελάσεις, σύμφωνα με ανάλυση των αποδεικτικών στοιχείων από τους The New York Times, από τρεις ανεξάρτητους παρατηρητές, δύο ακαδημαϊκούς ερευνητές και την τουρκική ακτοφυλακή. Οι Times πήραν συνέντευξη από επιζώντες σε πέντε από αυτά τα επεισόδια και εξέτασαν φωτογραφίες και βίντεο και από τις 31 απελάσεις».

«Ήταν πολύ απάνθρωπο», δήλωσε η Najma al-Khatib, 50χρονη Συρία δασκάλα, η οποία λέει ότι οι καλυμμένοι Έλληνες αξιωματούχοι την πήραν μαζί με 22 άλλους, συμπεριλαμβανομένων δύο μωρών, μέσα στο σκοτάδι από ένα κέντρο κράτησης στο νησί της Ρόδου στις 26 Ιουλίου και τους εγκατέλειψαν σε μια σχεδία, χωρίς κινητήρα και σωσίβια ώσπου διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή.

«Έφυγα από τη Συρία για φόβο βομβαρδισμού – αλλά όταν συνέβη αυτό, εύχομαι να πέθαινα από βόμβα», ανέφερε χαρακτηριστικά στους The Times.

Στο άρθρο σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι παρανομεί και αναφέρεται σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Πέτσα.

Η απάντηση του Νότη Μηταράκη

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης με ανακοίνωσή του δεν απαντά αναφορικά με τις πρακτικές που ακολουθούνται από την ελληνική κυβέρνηση αλλά σημειώνει ότι η χώρα “«παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει την μεταναστευτική κρίση, και παρά την πανδημία του κορονοϊού, συνεχίζουμε να παράσχουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται» και προσθέτει: «Την ίδια στιγμή, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε σθεναρά τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως προβλέπεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αρνούμαστε κατηγορηματικά ισχυρισμούς που διατυπώνονται για το αντίθετο».

Καταλήγει εξάλλου ότι «από τις συνεντεύξεις που δημοσιεύονται από πρόσφυγες, οι οποίοι τώρα διαμένουν στην Τουρκία, δεν προκύπτουν στοιχεία ότι τα πρόσωπα αυτά διατρέχουν κίνδυνο στην Τουρκία και κατά συνέπεια δύνανται να αιτηθούν διεθνούς προστασίας εκεί».

Documento Newsletter