Άρθρο – «κόλαφος» του Economist για Μητσοτάκη: «Ανεμπόδιστος Τύπος για να διασφαλιστεί ότι όλα δαπανώνται δίκαια»

Άρθρο – «κόλαφος» του Economist για Μητσοτάκη: «Ανεμπόδιστος Τύπος για να διασφαλιστεί ότι όλα δαπανώνται δίκαια»

«Ράπισμα» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ένα ακόμα δημοσίευμα διεθνούς ΜΜΕ για τη «φίμωση» του ελληνικού Τύπου, στον απόηχο της έκθεσης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που κατατάσσει την Ελλάδα στην 108η θέση παγκοσμίως, πίσω από χώρες όπως το Τόγκο και η Μποτσουάνα -μία έκθεση που η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε να… υποβαθμίσει και όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε από αμερικανό δημοσιογράφο κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ… κατάπιε τη γλώσσα του.

Με γνώμονα ότι στην πολιτισμένη Ευρώπη καταρρίπτονται εκκωφαντικά οι ισχυρισμοί του Κυρ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του στο κομμάτι της ελευθερίας του Τύπου, η οποία πλήττεται βάναυσα τα τελευταία χρόνια, ο έγκριτος Economist, σε άρθρο του με τίτλο: «Οι καυγάδες για την ελευθερία του Τύπου επισκιάζουν τα πρόσφατα επιτεύγματα της Ελλάδας» εξηγεί πως η οικονομική ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί να μη συνδέεται άμεσα με την εύρυθμη και αδιάβλητη λειτουργία των ΜΜΕ, προκειμένου να ασκούν τον θεμελιώδη ρόλο του ελέγχου.

Αρχικά το δημοσίευμα τονίζει: «Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας έκανε καλή δουλειά στο να γυαλίσει την εικόνα της στους τουρίστες και τους επενδυτές από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2019. Η αρχαία κληρονομιά της χώρας, κυρίως η δημιουργία της δημοκρατίας, παίζει μεγάλο ρόλο στα μηνύματα. Αλλά όπως και τον πέμπτο αιώνα π.Χ., η ελευθερία του λόγου έχει επίσης σημασία».

Μετά από μία αναφορά στην έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για τη «βύθιση» της Ελλάδας στην κατάταξη, αναφέρεται στην προσαρμογή του ποινικού κώδικα: που, όπως υπογραμμίζει: «με την οποία οι δημοσιογράφοι και εκδότες υπόκεινται σε ποινή φυλάκισης για διάδοση ψεύτικων ειδήσεων είναι ένας λόγος για την πτώση» και συνεχίζει τονίζοντας την ανεξιχνίαστη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του.

Εν συνεχεία, ο Economist αναφέρεται στην υπόθεση της παρακολούθησης του Θανάση Κουκάκη: «ενός οικονομικού συντάκτη που διερευνά πιθανή συμπαιγνία μεταξύ τοπικών τραπεζιτών που κατηγορούνται για αδικήματα και εισαγγελέων και δικαστών».

«Το Citizen Lab επιβεβαίωσε ότι το κινητό τηλέφωνο του κ. Κουκάκη είχε μολυνθεί πέρυσι από το Predator, ένα λογισμικό χάκερ που κατασκευάστηκε από τη Cytrox, μια ισραηλινή εταιρεία με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία. Το λογισμικό είναι παρόμοιο με το Pegasus, το ισραηλινό spyware που αποκτήθηκε από διάφορες κατασταλτικές κυβερνήσεις για να κρυφακούει ακτιβιστές και άλλους πολιτικούς», εξηγεί και συνεχίζει: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιμένει ότι οι ελληνικές αρχές δεν το έχουν χρησιμοποιήσει και επίσης αμφισβήτησε τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η rwb για τη σύνταξη του ευρετηρίου της».

Ωστόσο, όπως σημειώνει, υπάρχουν και άλλες «ανησυχίες» όπως οι κρατικές επιδοτήσεις στα ΜΜΕ, δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις επαναπροωθήσεις μεταναστών» ή αλλιώς pushbacks από την ελληνική ακτοφυλακή στο Αιγαίο συχνά παρενοχλούνται, ενώ κάνει λόγο και για τηλεφωνικό εκφοβισμό κατά τη δημοσιογράφων από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Όπως επισημαίνει η διαμάχη για την ελευθερία του λόγου υπονομεύει τα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης σε άλλους τομείς και συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως η ροή χρημάτων στην Ελλάδα, από διάφορες πηγές, θα πρέπει να ελέγχεται από «ανεμπόδιστα» Μέσα Ενημέρωσης. «Ένας ανεμπόδιστος Τύπος έχει έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει στο να διασφαλιστεί ότι όλα αυτά τα μετρητά δαπανώνται δίκαια και σωστά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Economist.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter