Aρνούνται να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Μισράτας οι μετανάστες που διασώθηκαν ανοικτά των λιβυκών ακτών

Περίπου 95 μετανάστες που διέσωσε φορτηγό πλοίο στα ανοικτά των λιβυκών ακτών την Πέμπτη αρνούνται να αποβιβαστούν στην πόλη Μισράτα της δυτικής Λιβύης, δήλωσαν στελέχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της λιβυκής ακτοφυλακής τη Δευτέρα.

Η ακτοφυλακή της Λιβύης, η οποία υποστηρίζεται από την Ιταλία, έχει εντείνει τις περιπολίες της για την αναχαίτιση πλεούμενων με μετανάστες, κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, που αποπειρώνται να φθάσουν στην Ευρώπη.

Το φορτηγό πλοίο που εκτελούσε δρομολόγιο προς τη Μισράτα διέσωσε την Πέμπτη 95 μετανάστες το πλεούμενο των οποίων κόντευε να βυθιστεί, διευκρίνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Ρίντα Ίσα, εκπρόσωπος της λιβυκής ακτοφυλακής στη Μισράτα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σκάφη του λιμενικού δεν κατάφεραν να φθάσουν έγκαιρα στον τόπο του ατυχήματος και το φορτηγό μετέφερε τους ναυαγούς στη Μισράτα, το μεγαλύτερο λιμάνι της Λιβύης.

Όμως «εκείνοι (οι μετανάστες) δεν θέλουν να κατέβουν από το πλοίο (…). Προσπαθήσαμε να διαπραγματευθούμε μαζί τους, όλο αυτό κρατάει τρεις ημέρες», συνέχισε, προσθέτοντας ότι μόλις δύο μετανάστες δέχθηκαν να αποβιβαστούν από το φορτηγό.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος ανήκει στο σύστημα του ΟΗΕ, ανέφερε ότι προσέφερε τρόφιμα, νερό και κουβέρτες και επιβεβαίωσε ότι οι μετανάστες αρνούνται να κατέβουν από το φορτηγό πλοίο.

Οι μετανάστες που περισυλλέγουν σκάφη της λιβυκής ακτοφυλακής οδηγούνται σε κέντρα κράτησης όπου βρίσκονται αντιμέτωποι με κακομεταχείριση, καταχρήσεις από στελέχη των λιβυκών αρχών και άθλιες συνθήκες, τόνισε σε έκθεσή της τον Σεπτέμβριο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Η λιβυκή κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες αυτές.

Η δυτική ακτή της Λιβύης αποτέλεσε για χρόνια τον κυριότερο κόμβο διέλευσης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που προσπαθούν να σωθούν από τους πολέμους, τους διωγμούς και την ανέχεια κι ελπίζουν να βρουν μια νέα ζωή στην Ευρώπη. Αλλά από πέρυσι, οι ροές μειώθηκαν σημαντικά, χάρη σε πρωτοβουλίες κυρίως της — απελθούσας, αλλά και της νέας — ιταλικής κυβέρνησης, ή με την υποστήριξή της.