Αρνητική η Μέρκελ στην πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού και ταξιδιωτικές διευκολύνεις – Σκεπτική η Γαλλία

Αρνητική η Μέρκελ στην πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού και ταξιδιωτικές διευκολύνεις – Σκεπτική η Γαλλία

Το θέμα δεν τίθεται όσο δεν είναι γνωστό αν οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον κορονοϊό ή όχι. Αστάθμητοι παράγοντες τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. Συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν αναμένει οριστικές αποφάσεις από την τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι οποίοι θα συζητήσουν για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και το συντονισμό των μέτρων καταπολέμησής της, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. 

Σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι στο Βερολίνο άφησε να εννοηθεί ότι σε αυτή τη φάση δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε ταξιδιωτικές διευκολύνσεις μέσω πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα ισχύουν για ολόκληρη την ΕΕ. 

Την πρόταση που αφορά πρωτίστως τον τομέα του τουρισμού, είχε καταθέσει στην Κομισιόν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να συζητηθεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε»

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί και για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί, η καγκελάριος απάντησε ότι το θέμα δεν τίθεται για όσο διάστημα παραμένει άγνωστο αν όσοι έχουν εμβολιαστεί μεταδίδουν τον κορονοϊό ή όχι. Επίσης δεν είναι γνωστό αν τα εμβόλια που κυκλοφορούν θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά και στην περίπτωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού που θα εμφανιστούν στην πορεία. Ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας είναι σύμφωνα με την καγκελάριο κατά πόσο οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια θα είναι σε θέση να προμηθεύσουν τις απαιτούμενες ποσότητες εμβολίων.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης η καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση, μέχρι ποια ημερομηνία θα επιτευχθεί στη Γερμανία η «ανοσία της αγέλης», δηλαδή ο εμβολιασμός του 60% με 70% του πληθυσμού που είναι αναγκαίος για να μειωθούν αποτελεσματικά οι ρυθμοί εξάπλωσης της πανδημίας. Όπως δήλωσε, ελπίζει ότι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου η Γερμανία θα διαθέτει αρκετές ποσότητες εμβολίου έτσι ώστε να μπορεί καθένας που θα το θελήσει, να εμβολιαστεί.

Έλεγχοι στα γερμανικά σύνορα

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να επιβληθούν έλεγχοι στα γερμανικά σύνορα ή ακόμη το κλείσιμό τους, η καγκελάριος τόνισε ότι αυτό ακριβώς θέλει να αποφύγει, αλλά δεν το απέκλεισε ως έσχατο μέσο. Για να μην αναγκαστεί η Γερμανία να πάρει μέτρα, θα πρέπει και οι άλλες χώρες να ακολουθούν μια πολιτική που στοχεύει στη μείωση του αριθμού νέων κρουσμάτων. Όταν όμως κάποιο άλλο κράτος έχει διπλάσιους αριθμούς νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών σε σχέση με τη Γερμανία και «διατηρεί ανοιχτά όλα τα καταστήματα και εμείς τα έχουμε ακόμη κλειστά, τότε έχουμε πρόβλημα», δήλωσε ενδεικτικά. Συγκεκριμένα η Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην Τσεχία και την Ελβετία. Όπως όμως διαβεβαίωσε, η Γερμανία δεν πρόκειται να δράσει βεβιασμένα αλλά αναζητά από κοινού λύσεις. Η καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι τα όποια μέτρα στα σύνορα δεν θα αφορούν την ελεύθερη μετακίνηση εμπορευμάτων.

Τέλος, για μια ακόμη φορά και με κατηγορηματικό τρόπο τόνισε ότι η θητεία της στο αξίωμα που κατέχει τελειώνει οριστικά με την εκλογή νέου καγκελαρίου. Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές τις 26 Σεπτεμβρίου «πάρα πολύ γρήγορα.»

Ριζικά διαφορετική η άποψη της Γαλλίας

Ανάμεσα στις χώρες που έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις και αντιρρήσεις σχετικά με την χορήγηση βεβαίωσης συμμετοχής στον εμβολιασμό πέραν της Γερμανίας είναι και η Γαλλία, ενώ και η Πορτογαλία εκτιμά ότι η συζήτηση είναι καλύτερα να μετατεθεί για το μέλλον.

Σύμφωνα με το politico.eu, το Παρίσι είναι μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που διατηρούν επιφυλάξεις καθώς, όπως λέγεται, μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι «κόκκινο πανί» για ορισμένους αντιεμβολιαστές.

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κλεμάν Μπον στο ραδιοφωνικό δίκτυο του France Info. «Εάν μιλάμε για ένα χαρτί, ένα έγγραφο που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο», είπε.

«Είναι μία συζήτηση που δεν έχει χώρο να γίνει και θα ήταν σοκαριστικό, την ώρα που μόλις αρχίζουμε παντού την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, να υπάρχουν σημαντικότερα δικαιώματα για ορισμένους παρά για άλλους. Δεν είναι αυτή η δική μας ιδέα περί προστασίας και πρόσβασης στα εμβόλια», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.

Πηγή: Deutsche Welle, politico.eu

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter